Konwertuj splajn → szprychy

Witam

Czy w szkicu istnieje sposób na przekształcenie splajnu w wiele promieni?

Dziękuję. 

Witam

Z definicji splajn nie ma jednego lub więcej promieni w tym sensie, że jest ogólnie rozumiany, ponieważ wszystko zależy od sposobu, w jaki został utworzony.

Musisz określić, czy masz splajn stylu, czy B-splajn !

Abyśmy mogli zrozumieć Twój problem i zasugerować właściwe rozwiązanie, możesz opublikować zrzut ekranu swojego splajnu. Musieliśmy ocenić promienie, ale musimy zobaczyć, jak łączy się to z resztą splajnu.

Pozdrowienia

Witaj @d.muller 

Dobrze znam ten problem i po latach badań nie znalazłem żadnego automatycznego rozwiązania.

Najlepszym sposobem jest prześledzenie linii w łukach stycznych nad splajnem w innym szkicu lub w dedykowanej warstwie rysunku, w zależności od potrzeb.

Jest to nadal przybliżenie początkowej trasy, ale przy odrobinie wprawy nie jesteśmy daleko od prawdy i jest stosunkowo szybka (w automatyce byłoby jeszcze lepiej, zgadzamy się).

Zaznaczam, że w moim przypadku jest to część wyglądu, więc różnica 1/100 po prawej i lewej stronie nie przeszkadza.

+1 brak rozwiązań w SW, z drugiej strony śledzę w arc najlepiej pod dwgeditor (lub innym podobnym do Aucad), zaletą jest zarządzanie liczbą łuków. To samo pod SW, ale jest to bardziej styczna strona, ale może szybko przejść w korek między bokami a ograniczeniami.

Mam inne rozwiązanie, którym jest oprogramowanie CAD/CAM Alphacam, które jest w stanie przekształcić krzywe w łuki. że wracam do DWG.

1 polubienie

@ Pierre S, To jest to, co ja też robię. Szkoda, że nie ma makra.

@Zozo_mp Jak widzisz typ splajnu? Moja część jest importowana z pliku Step . 

Witaj @d.muller 

Tak jak w swojej wiadomości mówisz """Czy w szkicu istnieje sposób na przekształcenie splajnu """

Myślałem, że masz szkic z splajnem w środku.

Aby powiedzieć ci więcej, musiałbyś opublikować swój plik, ponieważ nawet przy rozwiązaniu naszego kolegi @Pierre S  , jeśli nie ma splajnu, musisz znaleźć inną metodę zaczynając od ścian pomieszczenia.

Krótko mówiąc, czy w modelu jest splajn, czy nie.

Pozdrowienia

Witam @Zozo_mp 

Utworzyłem szkic po jednej stronie importowanej części. Przekonwertowałem elementy, a te elementy są splajnami. Nie mogę umieścić aktualnego modelu mojej części (części klienta). Mam zamiar zrobić podobny kawałek i publikuję.