Mam żałosną pilną potrzebę, aby przekształcić STL w STEP i IGES za pomocą "mechanicznej" ręki wzorowanej na ZBrush (modelowanie organiczne - rzeźba cyfrowa)
Zwykle jest to już odpowiedni rozmiar, wszystko, co musisz zrobić, to przekonwertować...
Ogólnie rzecz biorąc, modele organiczne stworzone za pomocą zbrush lub blendera, aby mogły zostać przekształcone w bryły (krok lub inny), muszą przejść przez etap retopologii, aby nieco uprościć (wygładzić) zewnętrzną powierzchnię. Wiem, jak to zrobić za pomocą blendera, ale nie zbrush. Uproszczenie oznacza przybliżenie, więc musisz zaakceptować lekki kompromis dla końcowego wyniku. Trochę tak, jak gdy kompresujesz plik dźwiękowy do mp3. Nadal jest bardzo słyszalny dla większości ludzi, ale niedoskonały dla audiofilów.
Oprogramowanie CAD, takie jak SW, nie akceptuje skomplikowanego oprogramowania 3D. Twój 3D zawiera zbyt wiele części (wyrzeźbiona głowa + knykcie dłoni robota). Zbyt złożone, aby można je było prawidłowo przekształcić w krok. Najpierw oddziel kawałki, a następnie przekształć każdy element z osobna. Unikaj niepotrzebnych powtórzeń (zdarzają się kostki, które powtarzają się na dłoni).
Zrobię to ponownie za pomocą oprogramowania CAD (użyj freecad lub innego, jeśli jesteś początkującym). Głowicę można obrabiać bezpośrednio, wystarczy oddzielić ją od reszty.
Celem transformacji etapowej jest w większości przypadków wykonanie formy. Potrzebujesz więc prostych części, które można wyjąć z formy. Równie dobrze możesz to zrobić za pomocą oprogramowania CAD.
Jeśli chodzi o głowę, mogę ci pomóc, ale ręka będzie musiała zostać przekształcona przez ciebie przez oddzielenie części i ewentualnie przez retopologię lub ponowne modelowanie za pomocą oprogramowania CAD. Konwersje online działają tylko w przypadku bardzo czystych i prostych części.
Na temat retopologii na zbrush dostępne są samouczki w sieci. Aby przemodelować w CAD, musisz nauczyć się takiego oprogramowania.
Witaj Soring! Dziękuję za próbę i za tę pełną odpowiedź
Głowa jest tam tylko jako "przewodnik", bo to jedyny wymiar, jaki znam,
więc musi mieć 10 cm wysokości (szczyt czaszki na końcu podbródka tak)
A w druku 3D sprawdza się moja technika przewodnika... Ale najwyraźniej nie do obróbki skrawaniem: umieść głowicę na 10 cm, a ręka automatycznie się skaluje, następnie zdejmij głowicę i zacznij drukować...
Myślę, że to CAŁY twój przepływ pracy musi zostać przejrzany...
Na początek musisz przeskalować głowę i rękę bezpośrednio w oprogramowaniu do modelowania, a następnie usunąć głowę PRZED jej eksportem! W końcu, jeśli koniecznie chcesz mieć "przewodnika", wymiana głowicy na prostą kostkę będzie wystarczająca i znacznie mniej ciężka. Ale i tak złym pomysłem jest eksportowanie wszystkich elementów dłoni w jednym pliku, czy to do druku, czy do obróbki. Jak mówi Soring, muszą być rozdzieleni. Ponieważ ręka zostanie przeskalowana w zbrush, oddzielenie ich nie będzie problemem do ich wydrukowania, wręcz przeciwnie, wystarczy je otworzyć i położyć tak, jak są na łóżku i można je łatwo przestawić (zorientować, przesunąć, usunąć, zduplikować, ...) dla optymalnego drukowania.
Uwaga: Jeśli masz błąd konwersji w linku dostarczonym przez Zozo, prawdopodobnie jest to spowodowane nagłówkiem, twój plik musi mieć więcej niż 100 MB, limit witryny.