Witam, obecnie posiadam pliki DWG i dałem sobie znać, że udało się je przekonwertować z 2D na 3D na Solidworks.
Witam, obecnie posiadam pliki DWG i dałem sobie znać, że udało się je przekonwertować z 2D na 3D na Solidworks.
Witam, rzeczywiście jest na to sposób. W solidworks otwierasz nową część. klikasz na płaszczyznę odniesienia i wstawiasz DWG/DXF, następnie wybierasz plik, który chcesz wstawić, sprawdzasz poprawność, a następnie znajdujesz go na swoim planie (trochę gdziekolwiek....) Wybierasz wszystkie pociągnięcia i klikasz prawym przyciskiem myszy, aby przesunąć elementy. Przesuwa się punkt na początku układu współrzędnych, a następnie można ograniczyć szkic i nadać mu objętość.
Pozdrowienia
możliwe jest modelowanie "na szybko" poprzez import pliku dwg do oprogramowania, ale nie stanie się to samoistnie: https://www.youtube.com/watch?v=FoYqtNgqLNA
Pomoc SW w tej kwestii: http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/acadhelp/c_Moving_from_2D_to_3D_Overview_AcadHelp.htm?id=b8af60e53dd7453eb6cb854ed8b57cc4#Pg0
Witam
Samouczek jest dobrze wykonany, ale szczerze mówiąc, czy już korzystałeś z tej funkcji?
22 minuty na wykonanie części w kształcie litery U ze światłem i otworami to trochę długo, może przy bardziej skomplikowanych częściach warto, w przeciwnym razie wygląda to bardziej jak argument komercyjny, aby zdobyć klientów korzystających z oprogramowania 2D.
Mamy plany, które zostały wykonane tą metodą lub poprzez pobranie profilu w celu wykonania obrotu, w wyniku czego nakładają się pociągnięcia, więc musimy użyć konturów lub usunąć pociągnięcia jeden po drugim, aby znaleźć duplikaty. Ponadto niektóre pociągnięcia (dlaczego?) zachowały kolor warstwy programu AutoCAD.
O tak, zapomniałem: nie masz nawet żeberek, musisz je dodać
Moja rada: otwórz mapę za pomocą przeglądarki 2D i skopiuj
Witaj Romain,
Rzeczywiście, metoda "2D do 3D" jest komercyjnym argumentem mającym na celu skłonienie firm, które korzystały z Autocada, do przejścia na SolidWorks, przekonując je, że mogą odzyskać całą starą pracę wykonaną za pomocą Autocada "szybko" w SolidWorks. Rzeczywistość jest zupełnie inna. Przejęcie kontroli nad prostymi utworami jest dość długie, bardzo trudne jest w przypadku skomplikowanych elementów. Posiadanie wszystkich widoków niewiele pomaga, o ile część jest wykonana z mieszanki pryzmatów, cylindrów, ...
Niemniej jednak w przypadku niektórych rodzajów części warto spróbować; Mam na myśli części, które można zdefiniować tylko za pomocą jednego obrotu lub przypadków, w których kilka widoków ułatwia modelowanie.
Wiedza o tym, że szkic lub część szkicu można wykorzystać lub ponownie wykorzystać do kilku różnych funkcji.
Musisz wypróbować to indywidualnie dla każdego przypadku, aby się dowiedzieć.
Często używam tej funkcji do importowania części arkusza blachy z określonymi wycięciami.
Ale nie zajmuje mi to 22 minut :D
Wystarczy przeciągnąć plik dxf do obszaru roboczego Solidworks, bez konieczności tworzenia nowej części.
Wybierz ustawienia, w Twoim przypadku szkic 2d, a nie rysowanie.
milimetr itp... Następnie wytnij całość, aby stworzyć swoje 3D.
Jak wygląda Twój projekt?
Dziękuję
Witam
Codziennie wykonuję metodę, którą sugeruje Ci GM i działa, z drugiej strony, jeśli DWG lub DXF jest źle wykonany, przykład 2 nakładające się linie, niezamknięty kontur, możesz poświęcić na to trochę czasu, ale hej z narzędziem do szkicowania -> napraw szkic, który łatwo z niego uzyskasz.
Powodzenia.
Pozdrowienia.
Fred
w tym konkretnym przypadku (wymiana części handlowej) udałbym się do producenta (w tym przypadku Legrand lub Schneider) w celu załadowania części podstawowej.
W przeciwnym razie na podstawie tej metody wolę zacząć od planu wymiarowego, pozwala to uniknąć wymuszonych wymiarów i innych radości, które utrzymują się w planach 2D, które mają trochę historii...
Przynajmniej kopiuję i wklejam szkic, który przekodowuję w oprogramowaniu.
Dziękuję wszystkim, w końcu skopiowałem rozjaśnione i wytłoczone boki, aby zachować tylko zewnętrzne boki
W każdym razie dziękuję za pomoc