Konwertuj plik dwg na 3D w solidworks

Witam, obecnie posiadam pliki DWG i dałem sobie znać, że udało się je przekonwertować z 2D na 3D na Solidworks.

Witam, rzeczywiście jest na to sposób. W solidworks otwierasz nową część. klikasz na płaszczyznę odniesienia i wstawiasz DWG/DXF, następnie wybierasz plik, który chcesz wstawić, sprawdzasz poprawność, a następnie znajdujesz go na swoim planie (trochę gdziekolwiek....) Wybierasz wszystkie pociągnięcia i klikasz prawym przyciskiem myszy, aby przesunąć elementy. Przesuwa się punkt na początku układu współrzędnych, a następnie można ograniczyć szkic i nadać mu objętość.

Pozdrowienia

3 polubienia

możliwe jest modelowanie "na szybko" poprzez import pliku dwg do oprogramowania, ale nie stanie się to samoistnie: https://www.youtube.com/watch?v=FoYqtNgqLNA

Pomoc SW w tej kwestii: http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/acadhelp/c_Moving_from_2D_to_3D_Overview_AcadHelp.htm?id=b8af60e53dd7453eb6cb854ed8b57cc4#Pg0

1 polubienie

Witam

Samouczek jest dobrze wykonany, ale szczerze mówiąc, czy już korzystałeś z tej funkcji?

22 minuty na wykonanie części w kształcie litery U ze światłem i otworami to trochę długo, może przy bardziej skomplikowanych częściach warto, w przeciwnym razie wygląda to bardziej jak argument komercyjny, aby zdobyć klientów korzystających z oprogramowania  2D.

Mamy plany, które zostały wykonane tą metodą lub poprzez pobranie profilu w celu wykonania obrotu, w wyniku czego nakładają się pociągnięcia, więc musimy użyć konturów lub usunąć pociągnięcia jeden po drugim, aby znaleźć duplikaty. Ponadto niektóre pociągnięcia (dlaczego?) zachowały kolor warstwy programu AutoCAD. 

O tak, zapomniałem: nie masz nawet żeberek, musisz je dodać

Moja rada: otwórz mapę za pomocą przeglądarki 2D i skopiuj

3 polubienia

Witaj Romain,

Rzeczywiście, metoda "2D do 3D" jest komercyjnym argumentem mającym na celu skłonienie firm, które korzystały z Autocada, do przejścia na SolidWorks, przekonując je, że mogą odzyskać całą starą pracę wykonaną za pomocą  Autocada "szybko" w SolidWorks. Rzeczywistość jest zupełnie inna. Przejęcie kontroli nad prostymi utworami jest dość długie, bardzo trudne jest w przypadku skomplikowanych elementów. Posiadanie wszystkich widoków niewiele pomaga, o ile część jest wykonana z mieszanki pryzmatów, cylindrów, ...

Niemniej jednak w przypadku niektórych rodzajów części warto spróbować; Mam na myśli części, które można zdefiniować tylko za pomocą jednego obrotu lub przypadków, w których kilka widoków ułatwia modelowanie.

Wiedza o tym, że szkic lub część szkicu można wykorzystać lub ponownie wykorzystać do kilku różnych funkcji.

Musisz wypróbować to indywidualnie dla każdego przypadku, aby się dowiedzieć.

3 polubienia

Często używam tej funkcji do importowania części arkusza blachy z określonymi wycięciami.

Ale nie zajmuje mi to 22 minut :D

Wystarczy przeciągnąć plik dxf do obszaru roboczego Solidworks, bez konieczności tworzenia nowej części.

Wybierz ustawienia, w Twoim przypadku szkic 2d, a nie rysowanie.

milimetr itp... Następnie wytnij całość, aby stworzyć swoje 3D.

Jak wygląda Twój projekt?

Dziękuję

dxg.png
2 polubienia

Witam

Codziennie wykonuję metodę, którą sugeruje Ci GM i działa, z drugiej strony, jeśli DWG lub DXF jest źle wykonany, przykład 2 nakładające się linie, niezamknięty kontur, możesz poświęcić na to trochę czasu, ale hej z narzędziem do szkicowania -> napraw szkic, który łatwo z niego uzyskasz.

Powodzenia.

Pozdrowienia.

Fred

1 polubienie

Oto plan 2D

kikikikikiki.png

Mam nadzieję, że to ci pomoże.

Pozdrowienia

coffret_polyester.rar

w tym konkretnym przypadku (wymiana części handlowej) udałbym się do producenta (w tym przypadku Legrand lub Schneider) w celu załadowania części podstawowej.

W przeciwnym razie na podstawie tej metody wolę zacząć od planu wymiarowego, pozwala to uniknąć wymuszonych wymiarów i innych radości, które utrzymują się w planach 2D, które mają trochę historii...

Przynajmniej kopiuję i wklejam szkic, który przekodowuję w oprogramowaniu.

Dziękuję wszystkim, w końcu skopiowałem rozjaśnione i wytłoczone boki, aby zachować tylko zewnętrzne boki

W każdym razie dziękuję za pomoc