Współrzędne XYZ do Solidworks

Cze wszystkim

Przeszukałem dziesiątki forów i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu....

Problem: Chciałbym mieć możliwość utworzenia pliku woluminu ze współrzędnymi XYZ lub, w przypadku ich braku, pliku STL.

Co posiadam: 

- Plik .TXT (załączony do tego posta) ze wszystkimi moimi wartościami X, Y i Z (z separatorem dziesiętnym "." lub "," (mam wszystkie 2)). Ten ostatni to około 15000 linii...  

- SolidWorks premium 2013, ale nie mam opcji ScanTo3D

- Creo 3.0 (wersja M070).3

- Laboratorium siatkowe

- Już wkrótce: Catia, ale nie od razu.

Przetestowałem już import wszystkich danych za pomocą opcji krzywej, ale później nie mogę nic zrobić....

Z góry dziękuję za pomoc!

test.txt

Witam

Jeśli chodzi o Catię, makra pozwalają robić to o co prosisz z modułem GSD, przykład tych makr powinieneś mieć na tym forum. Solidwork powinien mieć swój odpowiednik.

Tak, widziałem maccro, który może generować szkice 3D ze współrzędnymi XYZ, ale potem, ponieważ mam kilka wysokości Z, SolidWorks nie mógł z nim pracować...

Witam 

Czy Twój pokój wygląda mniej więcej tak?

Nigdy wcześniej nie korzystałem ze ScanTo3D.

Gauthik powiedział:

scanto3d.png

Rzeczywiście, mam podobne renderowanie za pomocą narzędzia do krzywej oprogramowania.

Witam

To  może ci pomóc.

Niech moc będzie z tobą

trace_des_points_sue_un_part__xyz_v3.xls
2 polubienia

Dziękujemy OBI WAN za plik!

Niestety znalazłem go już na tym forum i w moim przypadku, gdy już prześledziłem wszystkie moje punkty lub splajny, nie wiem, co z nimi później zrobić....

Ponieważ mam kilka wysokości Z, a SolidWorks nie może z tym pracować...

Aby rozwiązać mój problem, używam maccro do automatycznego zapisywania każdej wysokości Z w pliku, który generuje krzywe na SW i który wykonuje krzywą lub punkt maccro.

Jeszcze raz dziękuję za plik, który był dla mnie bardzo pomocny.

2 polubienia

Witam

Czy możesz podzielić się z nami swoim makrem?