Jesteśmy w trakcie tworzenia naszej biblioteki części 3D i chciałbym, aby po wstawieniu części z naszej biblioteki została utworzona jej kopia.
Pozwól, że wyjaśnię:
Zajmujemy się produkcją kotłów, nasze plany są takie, aby wytwarzać surowe części, które są następnie modyfikowane przez kotlarza na jego stanowisku.
W naszej bibliotece umieściliśmy 3d surowca. Z drugiej strony, nie możemy pozostawić pustych miejsc takimi, jakimi są w zespołach 3D (duża interakcja między częściami)
W moim przykładowym pliku uchwyt jest przygotowywany z gruba, a następnie dopasowywany do słupa przez kotlarza. (co osiągam w 3D za pomocą funkcji odcisku palca)
Dlatego chciałbym mieć moje zapasy w bibliotece, a kiedy wstawiam tę część do mojego zespołu (za pośrednictwem biblioteki projektów), otrzymuję propozycję jej zapisania, co pozwala mi na wprowadzanie modyfikacji bez modyfikowania zapasów w bibliotece. Czy wiesz, co jest to możliwe? czy lub jak
Dzięki temu za jednym kliknięciem możesz mieć kopię z poniższymi parametrami (może to wymagać niewielkiej adaptacji, ale warto).
Innym rozwiązaniem może być posiadanie wszystkich elementów biblioteki jako jednego czytnika, dzięki czemu nie można ich modyfikować i nie zapomnieć o zrobieniu kopii!
Postępujemy w taki sam sposób, w jaki umieszczamy usuwanie materiału w montażu. Część jest modyfikowana w złożeniu, ale po otwarciu pozostaje nieprzetworzona.
W przypadku odpowiedzi GT22 to działa, ale będzie dużo zmodyfikowanych części, ponieważ nie wszystkie będą identyczne ze zmodyfikowanymi częściami
@Manu: jest to również rozwiązanie, które jest stosowane, ale nie wszystkie funkcje są możliwe w montażu, np. funkcja nadruku, która jest dostępna tylko dla części. Biorąc pod uwagę złożoność kształtów, ta funkcja jest bardzo praktyczna. (jesteśmy przy wersji z 2013 roku)
@gt22: to jest to, co chcę zrobić, ale chciałbym "zautomatyzować" tworzenie kopii.
@TicTic: nie da się tego szybko zrobić części z więcej niż 100 config i witam kłopot ;)
@.PL: Nie myślałem o zarządzaniu tylko z napędem blokującym... Będąc adminem biblii, mam dostęp do zapisu, zamierzam to przetestować ;)
Narzędzie CloneComponents programu myCADtools pozwala to zrobić, przed wstawieniem możesz wybrać, czy chcesz zduplikować część w innym katalogu, utworzyć ją jako plik wirtualny, czy użyć jej z oryginalnej lokalizacji. W załączeniu zrzut ekranu
Z drugiej strony widzę/domyślam się, że na Twoim sitodruku też możemy sobie poradzić z montażem... Ze swojej strony widzę tylko części i nie ma sposobu, aby znaleźć opcję złożenia złożeń.