Kopia elementu bibliotecznego podczas ich wstawiania

Cze wszystkim

Jesteśmy w trakcie tworzenia naszej biblioteki części 3D i chciałbym, aby po wstawieniu części z naszej biblioteki została utworzona jej kopia.

Pozwól, że wyjaśnię:

Zajmujemy się produkcją kotłów, nasze plany są takie, aby wytwarzać surowe części, które są następnie modyfikowane przez kotlarza na jego stanowisku.

W naszej bibliotece umieściliśmy 3d surowca. Z drugiej strony, nie możemy pozostawić pustych miejsc takimi, jakimi są w zespołach 3D (duża interakcja między częściami)

W moim przykładowym pliku uchwyt jest przygotowywany z gruba, a następnie dopasowywany do słupa przez kotlarza. (co osiągam w 3D za pomocą funkcji odcisku palca)

Dlatego chciałbym mieć moje zapasy w bibliotece, a kiedy wstawiam tę część do mojego zespołu (za pośrednictwem biblioteki projektów), otrzymuję propozycję jej zapisania, co pozwala mi na wprowadzanie modyfikacji bez modyfikowania zapasów w bibliotece. Czy wiesz, co jest to możliwe? czy lub jak

bibliotheque_cao.docx
1 polubienie

Wydaje mi się, że po prostu musisz stworzyć 2 sztuki

jeden surowy i jeden

więc będziesz miał swoje 2 sztuki

Od Ciebie zależy, czy weźmiesz zmodyfikowaną część do swojego montażu

i może mieć tę samą nazwę i SUP lub inne rozszerzenie

@+

Witam

Radzę skorzystać z utworzonego przeze mnie makra "Zapisz jako" dostępnego na Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-enregistrer-sous-avec-solidworks

Dzięki temu za jednym kliknięciem możesz mieć kopię z poniższymi parametrami (może to wymagać niewielkiej adaptacji, ale warto).

Innym rozwiązaniem może być posiadanie wszystkich elementów biblioteki jako jednego czytnika, dzięki czemu nie można ich modyfikować i nie zapomnieć o zrobieniu kopii!

Na koniec samouczek na ten temat:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cCAZV22_OjI

Witam

Postępujemy w taki sam sposób, w jaki umieszczamy usuwanie materiału w montażu. Część jest modyfikowana w złożeniu, ale po otwarciu pozostaje nieprzetworzona.

W przypadku odpowiedzi GT22 to działa, ale będzie dużo zmodyfikowanych części, ponieważ nie wszystkie będą identyczne ze zmodyfikowanymi częściami

Witam

A posiadanie kilku konfiguracji w pliku nie pozwoliłoby Ci na posiadanie na przykład:

• Surowy ton w domyślnej konfiguracji
  • Część obrabiana V1 w konfiguracji nr 2
  • Część obrabiana V2 w konfiguracji nr 3
  • Część obrabiana V3 w konfiguracji nr 4

itd itp ......

Wstawiasz więc swoją część do zespołu z biblioteki, a otworzy się okno z prośbą o wybranie żądanej konfiguracji.

1 polubienie

@Manu: jest to również rozwiązanie, które jest stosowane, ale nie wszystkie funkcje są możliwe w montażu, np. funkcja nadruku, która jest dostępna tylko dla części. Biorąc pod uwagę złożoność kształtów, ta funkcja jest bardzo praktyczna. (jesteśmy przy wersji z 2013 roku)

@gt22: to jest to, co chcę zrobić, ale chciałbym "zautomatyzować" tworzenie kopii.

@TicTic: nie da się tego szybko zrobić części z więcej niż 100 config i witam kłopot ;)

@.PL: Nie myślałem o zarządzaniu tylko z napędem blokującym... Będąc adminem biblii, mam dostęp do zapisu, zamierzam to przetestować ;)

1 polubienie

W przypadku, gdy nie masz potrzeby korzystania z funkcji wycisku, jeśli weźmiesz plan rurki do usunięcia materiału, to działa.

Witam

Czy próbowałeś wstawić swój utwór z biblioteki (tylko do odczytu) do innego pokoju jako utwór pochodny?

Pozdrowienia

1 polubienie

Stworzyłem również makro tylko do odczytu, aby zanotować bibliotekę, działa jak przełącznik:

Jeśli dokument jest tylko do odczytu: 

- makro usuwa tryb tylko do odczytu,

- Przeładowuje monetę, aby mieć dostęp do zapisu.

Jeśli gra jest w trybie odczytu i zapisu, makro:

- przywraca tryb tylko do odczytu,

- Ładuje pomieszczenie do dostępu tylko do odczytu.

A wszystko to za pomocą jednego przycisku:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-solidworks-retirer-lecture-seule-pour-fichiers-de-bibliotheque

Widzę, że robimy trochę to samo. Nie wiem, czy znam tę sztuczkę. Wyślę Ci go na wypadek, gdyby mógł Ci się przydać...

astuce_pour_deplier_un_fer_rond.pdf
1 polubienie

Witam

Narzędzie CloneComponents programu myCADtools pozwala to zrobić, przed wstawieniem możesz wybrać, czy chcesz zduplikować część w innym katalogu, utworzyć ją jako plik wirtualny, czy użyć jej z oryginalnej lokalizacji. W załączeniu zrzut ekranu

Miłego dnia

Mick

1 polubienie

Cześć Mick,

To jest dokładnie to, czego szukałem.... ;)

Z drugiej strony widzę/domyślam się, że na Twoim sitodruku też możemy sobie poradzić z montażem... Ze swojej strony widzę tylko części i nie ma sposobu, aby znaleźć opcję złożenia złożeń.

Witam

Biorąc pod uwagę zrzut ekranu, nie używasz myCADtools 2016, niestety jest on kompatybilny tylko z tą wersją.

Należy pamiętać, że aby korzystać z narzędzi myCADtools 2016, użytkownik musi korzystać z SOLIDWORKS 2016

Miłego dnia

Mick

1 polubienie

Ok, dlatego jest rok 2013.

Dziękujemy za opinię