Kopiowanie elementów z jednej części do drugiej części w trybie złożenia

Witam wszystkich. Pracowałem nad wieloma różnymi programami CAD, ostatnio przez 20 lat nad Topsolid (którego cechą szczególną jest gotowy projekt). Czuję się więc trochę zdezorientowany w solidworks pod względem metody pracy.

Wykonałem montaż, projektując moje części na miejscu. Wychodzi na to, że przeprowadziłem usuwanie materiału poprzez skanowanie na części => świetnie, ale chciałbym, aby to usuwanie materiału było kontynuowane na sąsiedniej części.

Myślę o 2 ewentualnościach:

1 – skopiuj funkcję jednej części do innej części w moim zespole (ale jak ???)

2- Przenieś moją funkcję usuwania materiału z poziomu części na poziom montażu (tak samo, jak to zrobić??)

Kto może mi pomóc?

Z góry dziękuję

Istnieje również możliwość wykonania tego usuwania materiału w zespole i propagacji tykania do części.
Propagacja operacji złożenia do zablokowanych części dla części Toolbox - 2023 - Nowe funkcje w SOLIDWORKS.

Tak, taki jest zamysł mojej 2-giej propozycji. Problem polega na tym, że pełniłem funkcję w części, a nie w złożeniu. W tamtym czasie nie myślałem o tym, że będę musiał dzielić się tą funkcją. Czy możliwe jest przeniesienie go z poziomu części na poziom montażu?

W przeciwnym razie, z zespołu zawierającego 2 części, edytuje się część do modyfikacji i można odzyskać szkice oryginalnej części (na przykład w celu ponownego wykonania funkcji skanowania w nowej części)

W moim przypadku jest to trochę bardziej skomplikowane. Jest to helisa, która napędza powierzchnię wyciągniętą po ścieżce, a powierzchnia ta przecina ciało eliptyczne, tworząc krzywą. To właśnie ta krzywa napędza usuwanie materiału i nie mogę skopiować tej krzywej do innej części (funkcja convert entity nie działa w tym przypadku).
Myślałem o zrobieniu kopii funkcji, wiedząc, że utraciłaby ona te referencje (część) i miałem nadzieję dać jej inne części referencyjne lub zestaw ref.
Dziękuję za odpowiedzi

Zrzut ekranu krzywej?

image

Jeśli jest to helisa, możesz edytować swoją część lub dodać ten profil w kontekście, dodając szkic 3D, a następnie przekształcić swój element w część tego szkicu 3D:
SLDWORKS_Fi4pQMmKHQ

1 polubienie

Świetnie, to działa. Zredagowałem docelowy element, a następnie

• Szkicowanie 3D
  • Przekształć element mojej krzywej przecięcia.
    Pozostaje tylko usunąć materiał poprzez skanowanie i to wszystko.
    Jeśli nie możesz skopiować funkcji, skopiuj krzywą.
    Tylko uwaga: o ile się nie mylę, funkcja Helice/Spirala jest dostępna w trybie części, ale nie w trybie montażu

DZIĘKUJĘ

Jest całkiem możliwe, że tak, funkcja może nie być rzeczywiście dostępna w montażu.
Ale bez względu na drogę, liczy się koniec!
Jeśli rozwiązałeś swój problem, wybierz najlepszą odpowiedź, aby zamknąć temat:
image

Dziękuję.

1 polubienie