Otrzymałem plik od Rhino zawierający ponad 800 "zaimportowanych powierzchni", chciałbym mieć możliwość tworzenia części bryłowych ze ścian, które mogę wykorzystać w innym złożeniu. Musiałbym więc, aby twarze nie były połączone z plikiem podstawowym, który zamierzam wyczyścić, usuwając twarze, które zastąpiłem.
Kiedyś używałem odsunięcia powierzchni równego 0, ale jeśli usunę powierzchnie w złożeniu, otrzymuję "błędy przebudowy".
Czy jest inny sposób?
Oto konkretny przypadek:
http://zupimages.net/up/16/51/vgy8.png
Na tej "importowanej powierzchni" chciałbym zachować tylko zewnętrzną powłokę, a następnie usunąć resztę.
To nie pierwszy raz, kiedy utknąłem w tego rodzaju sytuacji, więc jeśli masz rozwiązanie, jestem za tym.
Aby użyć tych części w innym zespole, możesz z pliku kliknąć ikonę spawanej konstrukcji, aby uzyskać listę spawanych części, a tym samym możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy, a następnie wstawić nową część, aby wszystkie części były załączone na ekranie.
Próbowałam też zszyć powierzchnie, ale problem w tym, że są to twarze, które chciałabym uszyć. Zestaw tego, co wybrałem, to tylko 1 importowana powierzchnia, która obejmuje strukturę wewnątrz stępki.
Czy mógłbyś to rozwinąć? Musiałbym zrobić ścieg spawalniczy między ścianami, które chcę zachować?
Moja metoda polegała na oddzieleniu zespołu od 800 zaimportowanych powierzchni, aby mieć części i móc użyć tych części w innym spawaniu mechanicznym.
Czy wypróbowałeś załączony ekran funkcji "przesunięcia powierzchni", dzięki tej funkcji miałbyś swoją zewnętrzną powłokę, określając przesunięcie na powierzchni tak 0.
Tak, zwykle używam "powierzchni odsuniętej" z odsunięciem 0, ale problem polega na tym, że jeśli usunę oryginalne powierzchnie do "wyczyszczenia", otrzymuję błędy rekonstrukcji na bryle, która została utworzona.
W przeciwnym razie dla metody zgrzewanej mechanicznie lub funkcji pogrubiania problem bierze się stąd, że moja "importowana powierzchnia" obejmuje również strukturę, którą widać w środku i chcę zachować tylko "zewnętrzną powłokę", czyli twarze.
To prawda, że mógłbym użyć Rhino, zajęłoby mi to 5 minut, niestety w biurze nie ma wyposażonej w niego stacji roboczej, a moja wersja na moim komputerze osobistym nie jest tak naprawdę oficjalna, więc trochę trudno jest jej używać do użytku profesjonalnego.
Szukałem więc rozwiązania, które pozwoliłoby mi korzystać tylko z oprogramowania
Co zrobić, jeśli Twoje powierzchnie ich nie usuną, ale je ukryjesz?
W przeciwnym razie, jeśli spróbowałeś z funkcją "przesunięcia powierzchni", aby uzyskać to, czego chcesz, a następnie, jak pokazałem powyżej, na moim ekranie klikasz prawym przyciskiem myszy listę spawanych części na uzyskanej powierzchni i wstawiasz ją do innej części.
Mogą istnieć szkice, obwiedni lub konstrukcje odnoszące się do tych powierzchni, których nie można usunąć. Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy swoją część w drzewie, wyświetl listę odniesień zewnętrznych i usuń je, a wtedy nie będzie żadnych łączy, które uniemożliwiają usunięcie tych powierzchni. Z drugiej strony, sprawdź, czy wszystkie twoje szkice są następnie ograniczone, zwykle powinien zastąpić uszkodzone odniesienia ograniczeniami mocującymi za pomocą kotwicy.
Ach, z drugiej strony, jeśli są to funkcje delimitacyjne (cięcie z powierzchnią) lub konstrukcje, które odwołują się do tych powierzchni w Twojej części, musiałbyś przedefiniować ich elementy odniesienia (punkty, styczność,...) poza daną częścią.
Więc tak naprawdę nie wiem dokładnie, jak to dokładnie działa, ale przesunąłem twarze za pomocą ofset 0, zrobiłem "wypełnioną powierzchnię", aby "zatkać" górę i zszyłem twarze, aby uzyskać korpus objętościowy, który "włożyłem do nowej części" (w tym przypadku pustej).
a priori to działa, ponieważ kiedy usuwam twarze z oryginalnego pliku, SW nie wyświetla błędu na nowej części.
Wniosek: to jest to, co chciałem uzyskać =D
Dziękuję bardzo =)
REDAGOWAĆ
Rzeczywiście , a.leblanc , kiedy patrzę na połączone pliki, nadal był link do fragmentu w dokumentach tymczasowych. Zerwałem linki z tym odniesieniem. Po opróżnieniu tymczasowego folderu dokumentów wszystko nadal działa: C:\Users\designer1\AppData\Local\TempFileBackupSW\swxauto\Automatic Backup of Part3.SLDPRT