Kopiowanie ścian/powierzchni bez odniesienia

Witam

Otrzymałem plik od Rhino zawierający ponad 800 "zaimportowanych powierzchni", chciałbym mieć możliwość tworzenia części bryłowych ze ścian, które mogę wykorzystać w innym złożeniu. Musiałbym więc, aby twarze nie były połączone z plikiem podstawowym, który zamierzam wyczyścić, usuwając twarze, które zastąpiłem.

Kiedyś używałem odsunięcia powierzchni równego 0, ale jeśli usunę powierzchnie w złożeniu, otrzymuję "błędy przebudowy".

Czy jest inny sposób?

Oto konkretny przypadek:

http://zupimages.net/up/16/51/vgy8.png

Na tej "importowanej powierzchni" chciałbym zachować tylko zewnętrzną powłokę, a następnie usunąć resztę.

To nie pierwszy raz, kiedy utknąłem w tego rodzaju sytuacji, więc jeśli masz rozwiązanie, jestem za tym.

Dziękuję

Witam 

Czy próbowałeś przeciąć objętość i powierzchnie, aby zobaczyć, co ci oferuje? Albo do szycia powierzchni?

1 polubienie

Witam

Aby użyć tych części w innym zespole, możesz z pliku kliknąć ikonę spawanej konstrukcji, aby uzyskać listę spawanych części, a tym samym możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy, a następnie wstawić nową część, aby wszystkie części były załączone na ekranie.

sans_titre.jpg
1 polubienie

czy możesz zamieścić na nim widoki prawych twarzy?

jeśli ma zachować tylko zewnętrzną powierzchnię

Myślę, że najlepsze, jeśli to możliwe, to wziąć kontury swojej części

i przerobić za pomocą wygładzenia powierzchni zgodnie z własnymi widokami

Musisz mieć dużo licówek, prawda? 

@+

1 polubienie

Oto ekran z 4 widokami,

GT22  Kiedy mówisz "powtórz kontury", czy masz na myśli szkicowanie konturów mojej części?

Ten jest "stosunkowo prosty", ale mam bardziej złożone =S

A.Leblanc , kiedy mówisz o przecięciu objętości i powierzchni, czy masz na myśli funkcję "połącz"? 

Próbowałam też zszyć powierzchnie, ale problem w tym, że są to twarze, które chciałabym uszyć. Zestaw tego, co wybrałem, to tylko 1 importowana powierzchnia, która obejmuje strukturę wewnątrz stępki.

Czy mógłbyś to rozwinąć? Musiałbym zrobić ścieg spawalniczy między ścianami, które chcę zachować?

capture.png

Zobacz także ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=XjdvS7sZ6aQ

Tak, ten pokój jest dość prosty, biorąc pod uwagę twoje poglądy ;-)

więc nie jest zbyt trudno przerobić to za pomocą Surface

@+

1 polubienie

Nie, pomyślałem o funkcji przecięcia.

W przeciwnym razie próbowałeś pogrubić te powierzchnie i połączyć je w jeden kawałek?

Moja metoda polegała na oddzieleniu zespołu od 800 zaimportowanych powierzchni, aby mieć części i móc użyć tych części w innym spawaniu mechanicznym.

Czy wypróbowałeś załączony ekran funkcji "przesunięcia powierzchni", dzięki tej funkcji miałbyś swoją zewnętrzną powłokę, określając przesunięcie na powierzchni tak 0.

sans_titre.jpg

Tak, zwykle używam "powierzchni odsuniętej" z odsunięciem 0, ale problem polega na tym, że jeśli usunę oryginalne powierzchnie do "wyczyszczenia", otrzymuję błędy rekonstrukcji na bryle, która została utworzona.

W przeciwnym razie dla metody zgrzewanej mechanicznie lub funkcji pogrubiania problem bierze się stąd, że moja "importowana powierzchnia" obejmuje również strukturę, którą widać w środku i chcę zachować tylko "zewnętrzną powłokę", czyli twarze.

To prawda, że mógłbym użyć Rhino, zajęłoby mi to 5 minut, niestety w biurze nie ma wyposażonej w niego stacji roboczej, a moja wersja na moim komputerze osobistym nie jest tak naprawdę oficjalna, więc trochę trudno jest jej używać do użytku profesjonalnego.

Szukałem więc rozwiązania, które pozwoliłoby mi korzystać tylko z oprogramowania

Co zrobić, jeśli Twoje powierzchnie ich nie usuną, ale je ukryjesz?

W przeciwnym razie, jeśli spróbowałeś z funkcją "przesunięcia powierzchni", aby uzyskać to, czego chcesz, a następnie, jak pokazałem powyżej, na moim ekranie klikasz prawym przyciskiem myszy listę spawanych części na uzyskanej powierzchni i wstawiasz ją do innej części.

2 polubienia

Mogą istnieć szkice, obwiedni lub konstrukcje odnoszące się do tych powierzchni, których nie można usunąć. Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy swoją część w drzewie, wyświetl listę odniesień zewnętrznych i usuń je, a wtedy nie będzie żadnych łączy, które uniemożliwiają  usunięcie tych powierzchni. Z drugiej strony, sprawdź, czy wszystkie twoje szkice są następnie ograniczone, zwykle powinien zastąpić uszkodzone odniesienia ograniczeniami mocującymi za pomocą kotwicy.

1 polubienie

Ach, z drugiej strony, jeśli są to funkcje delimitacyjne (cięcie z powierzchnią) lub konstrukcje, które odwołują się do tych powierzchni w Twojej części, musiałbyś przedefiniować ich elementy odniesienia (punkty, styczność,...) poza daną częścią.

1 polubienie

Tak, rozwiązanie vspemens  działa!

Więc tak naprawdę nie wiem dokładnie, jak to dokładnie działa, ale przesunąłem twarze za pomocą ofset 0, zrobiłem "wypełnioną powierzchnię", aby "zatkać" górę i zszyłem twarze, aby uzyskać korpus objętościowy, który "włożyłem do nowej części" (w tym przypadku pustej).

a priori to działa, ponieważ kiedy usuwam twarze z oryginalnego pliku, SW nie wyświetla błędu na nowej części.

Wniosek: to jest to, co chciałem uzyskać =D

Dziękuję bardzo =)

REDAGOWAĆ

Rzeczywiście , a.leblanc , kiedy patrzę na połączone pliki, nadal był link do fragmentu w dokumentach tymczasowych. Zerwałem linki z tym odniesieniem. Po opróżnieniu tymczasowego folderu dokumentów wszystko nadal działa: C:\Users\designer1\AppData\Local\TempFileBackupSW\swxauto\Automatic Backup of Part3.SLDPRT