Wymiarowanie: wyświetlanie tolerowanej oceny w wartości mediany i tolerancji symetrycznej

Witam
Chciałbym, aby wszystkie wymiary były wyświetlane w tolerancjach symetrycznych, o ile ocena jest tolerowana.
Przykład: Dla kursu dwustronnego 12 +0/+0,2 chciałbym, aby wyświetlane kursy wynosiły 12,1 ±0,1. To samo dotyczy regulacji F7, H7,...
Czy jest to możliwe?

Witam
Domyślam się, że ta chęć pracy w średnich kursach ma na celu wyeliminowanie błędów w programach CNC.
To powiedziawszy, nie mam rozwiązania, które mógłbym ci przynieść, SW nie wie, jak to zrobić.
To powiedziawszy, profesjonaliści makro mogli już pomyśleć o rozwiązaniu.

1 polubienie

W MyCadtools dostępne jest narzędzie Visiativ, które robi to bardzo dobrze.
Wydaje mi się, że widziałem makro, które też to robiło.
Ale ze swojej strony używam do tego MycadTools, w tym przypadku narzędzia " Tolerancja " z tą funkcją: * Automatycznie utwórz model w średnich wymiarach.

2 polubienia

Je crois que c'est ici pour la macro:

Après essai cette solution fonctionne également, par contre en cas de modification il faut relancer la macro.

Nawiasem mówiąc, to jest to, na co odpowiedziałem już 2 lata temu:

:wink:

1 polubienie

Właśnie spróbowałem, nie jest źle.

Dziękuję @sbadenis , zawsze na wierzchu

Który z 2 wypróbowałeś?
W metodzie makra, jeśli średnia konfiguracja już istnieje, modyfikuje niewłaściwą konfigurację (na przykład dla modyfikacji i drugiego uruchomienia).

To rozwiązanie jest bardzo ciekawe, ale wymaga zaimportowania wszystkich wymiarów modelu do rysunku. Mając nadzieję, że można je wyświetlić na rysunku.
Często obowiązkowe jest utworzenie ich na rysunku, jakie byłoby rozwiązanie?

Nie @Pascal_BOIS możliwość działania na 3D za pomocą konfiguracji średniego wzgórza (nawiasem mówiąc, metoda makro robi to tylko to), a następnie eksport w kroku (wyobrażam sobie, że to właśnie ten eksport Cię interesuje!)

Interesuje mnie przede wszystkim rysunek.

ToleranceTable de MyCad

1 polubienie

Model jest modyfikowany do średnich wymiarów, ale nie ma symetrycznych tolerancji wymiarów.

Lub jeśli nie masz narzędzia (łatwiejszego w użyciu), generujesz konferencję i oceniasz średnią konfigurację pomieszczenia (w razie potrzeby za pomocą tabeli)

W pewnym momencie trzeba będzie wprowadzić dane.
Dla powyższego przykładu wprowadziłem tolerancje na rysunku.
Nie próbowano w 3D.
W zakładce MyCADtools znajduje się również narzędzie Tolerancje, które różni się od ToleranceTable.
Oto różnica między 2 (źródło VISIATIV)
image
image

1 polubienie

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli ocena nie jest na średnim nachyleniu, to nie na darmo.
Modyfikujemy model 3D tak, aby miał średnie wymiary dla CAM, ale tolerancje (i plan) są początkowe.

Jeśli musisz przejść przez średnią tolerancję (na wielu częściach), prawdopodobnie będziesz musiał zainwestować w narzędzia MyCadTools, które robią to bardzo dobrze.
Makro pozostaje minimalistyczne i tylko modyfikuje 3D, z wyjątkiem tego, że ktoś, kto miałby czas na jego ulepszenie, może mieć nadzieję na lepsze.

2 polubienia

Dziękuję za zapoznanie mnie z tym narzędziem!

Zabijam się, mówiąc o tym moim kolegom, ale oni utknęli na środkowym wybrzeżu.

I na szczęście. Jak inaczej chcesz zachować spójność? Logicznie rzecz biorąc, Twoje 2D powinno wyglądać jak Twoje 3D... lub powodzenia z przyszłą modyfikacją :slight_smile:

2 polubienia

image
Właśnie dlatego narzędzie ToleranceTable jest dobre. Zachowujemy pojęcie korekty i średniej oceny dla FAO.
Regulacja :thinking: , cóż, cóż.
Czy możemy zrobić ocenę funkcjonalną ze średnimi ocenami? :astonished: Czy bez tych słynnych regulacji moglibyśmy włożyć szpilkę z kontrolowanym luzem do otworu...

3 polubienia