Wymiarowanie kątowe 2D vs. 3D

Cze wszystkim

Jestem w trakcie tworzenia pliku programu Excel do sterowania wymiarami w pliku części. W mojej części jest kilka otworów pilotowanych, wymiaruję te otwory kątowo w stosunku do pionowego ograniczonego X (linie szkicu) Wymiar musi być w stanie zmieniać się w zakresie od 0° do 359°. Mój problem polega na tym, że kiedy wprowadzam na przykład wymiar 110°, solidworks zmienia mnie, bez pytania o cokolwiek, kierunek wymiaru, co jest jak zrobienie mi wymiaru 250°. Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest ustalenie kierunku wymiaru kątowego, aby uniknąć tworzenia wymiaru "do góry nogami". (Zauważ, że ten wymiar jest używany do rysunku i chciałbym, aby wszystkie moje wymiary były w tym samym kierunku.) Mówiąc bardziej poważnie, kiedy przechodzę z wymiaru 90° do 250°, mija mnie pod kątem 250°, ale do góry nogami, co daje 110° we właściwym kierunku, a zatem fałszywy wymiar.

Nie wiem, czy mam jasność.

Dziękuję za pomoc.

Mickael

Witam

Wydaje mi się, że to właśnie w pliku tekstowym trzeba wprowadzić dodatkowe parametry kąta:

C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english i jest to "bendnoteformat.txt"

ponieważ Solidworks wykonuje dodatkową wycenę i modyfikując ten plik, robi to normalnie. Skopiuj swój na pulpicie, aby mieć kopię zapasową i zastąp go moim, aby zobaczyć lub porównać te dwa, aby zobaczyć różnicę, ale w każdym razie wykonaj kopię zapasową.

Oto mój....

bendnoteformat.txt
1 polubienie

Przepraszam, zapomniałem określić, na jakim typie części muszę działać, nie jest to część blaszana. Uważam, że format bendnoteokreśla kąty i wymiary części giętych. W moim przypadku jest to szkic 2D z 2 liniami na okręgu do usuwania materiału. Umieściłem moje pliki w PJ, aby było jaśniej. (Bawię się 8 szwami pomiędzy, aby spowodować błąd)

Celem byłoby stworzenie automatycznego kątowego wymiaru wykonawczego w MEP do użytku w kotle. Ideałem byłoby przytoczenie tego typu wymiaru bezpośrednio z 3D i wyprowadzenie go z obiektu modelu, ale Solid, o ile mi wiadomo, tego nie oferuje. Zamierzam więc trochę pobawić się z interfejsami API.

Plik Excel dla kierownictwa

Problem rozwiązany, 

Wynikało to z faktu, że do wykonania mojego kąta użyłem szkicu 3D, który może się różnić tylko o 180°. Ze szkicem 2D lub planem zorientowanym nie ma już żadnych problemów. Podczas jazdy możesz zmieniać się w zakresie od 0 do 360. 

Jezeli to moze sie komuś przyda ;)

Problem rozwiązany, 

Wynikało to z faktu, że do wykonania mojego kąta użyłem szkicu 3D, który może się różnić tylko o 180°. Ze szkicem 2D lub planem zorientowanym nie ma już żadnych problemów. Podczas jazdy możesz zmieniać się w zakresie od 0 do 360. 

Jezeli to moze sie komuś przyda ;)