Wymiarowanie gwintów w MEP

Witam

Chciałbym użyć narzędzia do wymiarowania do wymiarowania gwintów na rysunkach , a także do gwintów.

Rzeczywiście, w przypadku części, której reprezentacja gwintu jest dobrze poinformowana o wymiarach M30x1,5, wymiar na rysunku wynosi Ø30.

Czy istnieje rozwiązanie dla pliku M30x1.5?

Witam

Miałem już ten problem, nie robiąc zbyt wiele gwintowania, ręcznie zmieniam oznaczenie "<MOD-DIAM>" na "M" po kliknięciu na wymiar.

Z drugiej strony, rzeczywiście stukanie ustawia to automatycznie.

capture.jpg

Witam

Tak, używając na karcie Adnotacja kliknij symbol do wiercenia.

Powodzenia

1 polubienie

Witam

Narzędzie "Symbol przekłucia" dostarczy Ci wszystkich informacji o Twoim przekłuciu, wszystko, co musisz zrobić, to je uporządkować ;-)

percage.jpg
2 polubienia

Witam

Jednocześnie, oto przegląd Zarządcy Nieruchomości.

Jak @Dahu powiedział, wszystko, co musimy zrobić, to posprzątać.

percage.jpg

W przypadku gwintu, a nie kranu, w MEP kliknij prawym przyciskiem myszy gwint i kliknij wstaw symbol.

Redagować:

Efekt:

6 polubień

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Symbol wiertła nie działa na gwintach, tylko na otworach.

Rozwiązaniem jest ręczne wypełnianie informacji "M", ale chodziło przede wszystkim o to, aby automatycznie pobrać skok gwintu, aby uniknąć błędów.

Osoba, która wykonuje rysunek, niekoniecznie jest projektantem i jeśli nie zwraca na to uwagi, a  nić ma określony skok, będzie błąd.

Kliknij prawym przyciskiem myszy wątek (niebieska część na  obrazku w moim poście powyżej) i kliknij wstaw symbol.

Notacja jest automatyczna (nie jest wykonywana ręcznie), więc krok jest krokiem funkcji.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź sbadenis

To działa, ocena powinna być po prostu wskazana w nieco bardziej ustandaryzowany sposób.

Myślę, że możemy spersonalizować tekst, ale tak naprawdę nie wiem gdzie i jak.

Myślałem, że też to zrobię, ale nigdy nie poświęciłem czasu.

Rzeczywiście, ocena nie jest świetna, ale jest to jedyny obecny sposób.

Witam

Mam ten sam problem co Nicola, kiedy chcę zwymiarować gwint (z inteligentnym wymiarowaniem) solidworks pokazuje mi dolną część wymiaru gwintu! 

Na przykład, jeśli kliknę reprezentację gwintu M16x1,5, solidworks pokaże mi wymiar Ø14,34 (patrz obrazek).

Próbowałem kliknąć wątek prawym przyciskiem myszy, ale nie mam opcji "wstaw symbol".

Pracuję w 2012 roku, jaki ktoś miałby rozwiązanie mojego problemu?

Dziękuję

image_1.png

Witam

Czy wyświetliłeś ukryte krawędzie? Bo tutaj nie mam wrażenia, że widzę reprezentację wątku... Jeśli je tam wyświetlisz, możesz na nie kliknąć i wstawić symbol...

Jeśli korzystałeś z asystenta wiercenia w 3D, musimy użyć w MEP "symbolu wiercenia"!!

Jedno nie obywa się bez drugiego, a Ty otrzymujesz wszystkie informacje na temat wiercenia i gwintowania, w tym liczbę w trybie automatycznym !

(W ten sposób idziemy w kierunku planów, w których nie ma żadnych informacji ręcznych, wszystkie automatyczne).

Wadą Solidworks jest to, że użytkownik jest zmuszony do umieszczenia wymiaru w instalacji w widoku z góry wiercenia.

Następnie, jeśli w funkcji 3D mamy zaznaczone "z powiązanym tekstem",

Możesz użyć "wstaw symbol" na widoku przekroju gwintu, uzyskasz częściowe szczegóły danych wiercenia-gwintowania, ale może to wystarczyć (i tak, jest to tekst, który wydaje się ręczny, ale jest automatyczny, więc nie edytuj go).

Możemy również użyć tej ostatniej metody, aby umieścić gwint męski w 3D za pomocą gwintu "bazy danych", a następnie wywołać info w płaszczyźnie, więc wracamy do braku instrukcji w MEP, wszystko w dół od 3D.

A gdy podasz z "symbolem do wiercenia" w MEP część typu blacha,

Kod informacji o głębokości <hw-thru> powinien zostać usunięty, aby zmniejszyć wyświetlanie (i usunąć "przez wszystko" lub "do następnego",...)

Ponieważ sugeruje się, że jest to część typu arkusz blachy.

A kiedy mamy przecinek dziesiętny, możemy zdecydować się na zaokrąglanie ułamków dziesiętnych tylko do tej wartości dzięki polu "wartość powiązanego tekstu".

Dziękuję za odpowiedzi, ale nadal nie mogę rozwiązać mojego problemu!

Aby utworzyć gwint w mojej części 3D, przechodzę przez Wstawianie/Adnotacje/Reprezentację gwintu (patrz zdjęcie) i uzupełniam informacje o moim wątku.

Następnie w moim MEP chciałbym mieć możliwość automatycznego pobierania tych informacji.

Czy jest to możliwe?

Dziękuję

photo2.png

Oto jak to zrobić, ale odpowiedź została już udzielona...

representation_de_filetage.docx

Myślę, że problem musi wynikać z mojej wersji solidworks, ponieważ kiedy klikam gwint prawym przyciskiem myszy, nie mam opcji "wstaw symbol".

Dziękuję za pomoc.

photo3.png

Jaką masz wersję???

2012 SP1.0

Musisz to zrobić w widoku z góry, w widoku z boku, nie działa to w przypadku reprezentacji gwintów.

1 polubienie