Wymiarowanie średnicy obciętej

Witam

Mam problem z oceną.

Gdy chcę zwymiarować średnicę, która nie jest liczbą całkowitą, SW wymiaruje w promieniu (po uprzednim umieszczeniu linii konstrukcyjnej). Nie ma możliwości powrotu do średnicy tego wymiaru.

Muszę umieścić szkic z linią konstrukcyjną, aby móc wrócić do średnicy.

Czy nie możemy tego zrobić bezpośrednio z linią budowlaną? (patrz PC)

capture.jpg

Hello Aurélien

Czy możesz to sprawdzić, co działa dla szkiców STP (nie testowałem dla MEP)

Warunek początkowy, aby wymiar w szkicu był  "oznaczony dla rysunku.

==> Kliknij na wymiar ==> Kliknij na opcję wyświetlania ==> Pokaż jako promień.

Wow!

Informuj nas na bieżąco STP

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź zozo, jednak nie chcę importować wymiaru z 3D, tylko umieścić je bezpośrednio na planie...

Po prostu zwymiaruj na planie, a następnie wykonaj jak pokazano.

Domyślam się, że wiesz, jak w szkicu mieć: albo średnicę, albo promień względem osi obrotu. Jeśli przesuniesz swoje kursy  w prawo lub w lewo, masz albo promień, albo średnicę.

Pozdrowienia

2 polubienia

Nie wiem dlaczego, gdy przełączam się na jedną lub drugą stronę, nie przełącza się automatycznie na Ø (ustawienia SW?)

A opcję średnicy mam tylko wtedy, gdy rysuję linię szkicu, a nie za pomocą linii konstrukcyjnych

capture.jpg

Witam

W przypadku ujęcia patrząc na obraz, powinien on odpowiedzieć na Twój problem.

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Witam

Czy mógłbyś udostępnić plik, o którym mowa?

Otrzymasz więcej informacji zwrotnych.

CDLT powiedział:

Dokładnie OBIWAN, opcja średnicy w banerze po lewej stronie (zakładka linii mocowania), mam to tylko ze szkicem konstrukcyjnym...

capture_2.jpg

@aurelien ITB | Mam wrażenie, że linia cięcia nie przechodzi przez oś?

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Cześć @aurelien itb, 

Możesz użyć polecenia "Obiekt modelu" znajdującego się tuż obok "inteligentnego wymiarowania".

Bądź ostrożny, to polecenie sprawi, że zobaczysz wszystkie żebra obecne w twoim widoku.

Cdt

3 polubienia

Dla wyjaśnienia kontekstu (i dlatego, że mam ten sam problem).

Zrobiłem fałszywą część:

Linia osi to linia uzyskana za pomocą polecenia "linia konstrukcyjna".
Wymiar dołączony do tej linii nie pozwala na opcję promień/średnica.

tworząc linię szkicu "do budowy",

Masz dostęp do żądanej opcji.

Czy to naprawdę normalne, że trzeba wykonać linię szkicu, która będzie musiała być ograniczona (z ryzykiem błędu, które się z tym wiąże)?

3 polubienia

Witaj Stefbeno, mamy dokładnie ten sam problem, z wyjątkiem tego, że mogłeś wyrazić się jaśniej niż ja.

Mam wrażenie (po raz kolejny?), że SW stworzył funkcję (linię konstrukcyjną) i nie poszedł do końca.

To nie jest normalne, że trzeba prześledzić szkic nad linią konstrukcyjną, aby móc zwymiarować średnicę , prawda?

Ponadto nawet nie rozpoznaje automatycznie widoku, jeśli nie kliknąłeś go dwukrotnie przed odłożeniem szkicu...

Witam

Kolejny hack, który określam, że nie jest świetny, ale który spełnia swoje zadanie, polega na pokazaniu szkicu w drzewie i ocenieniu go na planie.

Niech Moc będzie z wami.