Wymiarowanie zgięcia narożnika mniejszego niż 90 stopni

Dobry wieczór

Mam pytanie odnośnie blachy, a dokładniej oceny dla kątów gięcia mniejszych niż 90 stopni.

Poszperałem trochę po forum i natknąłem się na temat dotyczący metody Amada (patrz obrazek poniżej).

Amada jako producent falcerek, zastanawiałem się, czy ta metoda jest jedyną. Nie spotkałem się z normą narzucającą określoną metodę. Zwłaszcza, że pracuję pod CREO (4.0) i nie mogę korzystać z tej metody... Definicja zagiętych krawędzi najwyraźniej na to nie pozwala.

Czy możliwe jest zastosowanie następującej metody (patrz plik Methode02.jpg) wymiarowania w odniesieniu do przecięć krawędzi zewnętrznych, jak w przypadku kątów > 90°??

Z góry dziękuję za pomoc,

methode02.jpg

Moim zdaniem nie i jest to logiczne, wyobraź sobie, że dla zmiażdżonej fałdy nigdy nie ma miejsca na spotkanie! W przypadku prawie zmiażdżonej fałdy miejsce spotkania byłoby coraz dalej, gdyby fałda była coraz bardziej zmiażdżona

1 polubienie

Witam

Okej, rozumiem, dziękuję.

Czy komuś udało się uzyskać tego typu notowanie z Creo? ...

Docieram tam z kątami > 90°. Ale dla kątów < 90° nie mogę uzyskać stycznych. Widziałem, że SolidWorks pozwala w ten sposób zdefiniować zagiętą krawędź, więc wymiar na rysunku musi być automatyczny... Ale nie wymyśliłem, jak to zrobić w Creo.

Z góry dziękuję

Witam

Na rysunku nie ma problemów z umieszczeniem na stronie stycznej w Creo 4.

Można wymusić wymiar stycznej, wybierając ikonę styczności.

S.B

pliage.jpg

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Tak, w tym celu nie ma problemu (biorąc "Max" dla strony wybrzeża, na której wybrany jest łuk).

Jeśli jednak chcę mieć 300 ze stycznej (zamiast twoich 283,608), poza stopniowym grzebaniem w wysokości zagięcia (co wcale nie jest solidne jako metoda), nie widzę, jak to zrobić...

Uwaga: W przypadku prawej krawędzi udało mi się to zrobić, dodając automatyczne "Przesunięcie" (patrz zdjęcie). Jednak nie mogę go dostać na wysokości zagięcia... i myślę, że wypróbowałem wszystkie opcje...

Jestem zainteresowany, czy ktoś ma rozwiązanie!!

Z góry dziękuję

image.png

Można umieścić styczność w szkicu, jeśli zintegrujemy promień i wymiar względem linii.

Możesz nawet uzyskać wymiar na rysunku.

Do funkcji bezpośredniego składania w module blaszanym nie wiem, nie używam tego.

S.B

pliage2.jpg

Rozumiem... To i tak trochę skandaliczne, że nie ma sposobu, aby zrobić to prościej w module blaszanym z zagięciami.

Zwłaszcza, że solidny przejazd -- > blacha jest dobrze wykonana. Ale blacha --> bryła (wyobraźmy sobie, że chcę dodać kolejne ostre zagięcie) przekształca model w martwą bryłę... Nie ma to więc zbyt dużego zastosowania w praktyce. Tym samym dziękuję wam wszystkim za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam.

Na moim ostatnim ekranie mój szkic jest w module blachy.

Nie ma potrzeby przechodzenia na moduł pełny.

S.b