Wymiarowanie zmiennego promienia

Cze wszystkim

Mam problem z rozmiarem splajnu. Wiem, że temat był już poruszany, ale wolałbym mieć jakąś opinię na ten temat.

Oprócz planu dostarczonego w DXF, chciałbym zapewnić klasyczny widok rysunku i w ten sposób umożliwić operatorowi zaprogramowanie trajektorii, a nie korzystanie "punkt po punkcie" maszyny.

Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, było naszkicowanie splajnu na narysowanej ścieżce, zwymiarowanie punktów kontrolnych w wymiarze porządkowym, a następnie odtworzenie łuku krzywej pokrywającego się z punktami kontrolnymi splajnu.

Problem: Nie mogę ustawić stycznej łuku do mojego splajnu, wymiary zmieniają się przy każdej próbie o kilka milimetrów...

Czy istnieje jakieś szczególne rozwiązanie na tego typu sytuacje?

Z góry dziękuję za pomoc!

Link do zdjęcia: http://www.casimages.com/i/160728100620365353.png.html

Witam

Zamiast szkicować splajn, dlaczego nie utworzyć ograniczonych punktów na krzywej, a następnie nie ułożyć prostych wymiarów poziomych i wymiarów pionowych?

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.

Mogę naszkicować pokrywające się punkty na mojej krzywej, ale nie mogę umieścić mojej stycznej łuku do tej krzywej: "Nie można zaktualizować szkicu, ponieważ jego rozdzielczość skutkowałaby nieprawidłową geometrią (np. linią o zerowej długości)".

Punkty oczywiście nie były ograniczone wymiarowo.

Chodziło mi tylko o rysowanie punktów na ścieżce, bez tworzenia łuku.

To dałoby nam prostą trajektorię, nieprawdaż?

Potrzebowałbym półki, aby zrobić ten kawałek

Albo nie rozumiem sensu twojego podejścia =/

Jeśli dobrze rozumiem, masz trajektorię u podstawy, na której chcesz narysować łuk, prawda?

Tak, zgadza się, jak na zrzucie ekranu w mojej głównej wiadomości.

Plik został mi wysłany w STEP, nie wiem czy moje komplikacje mogą pochodzić stamtąd...

Celem łuku jest możliwość stawiania punktów?

Celem splajnu jest umieszczenie punktów (ze stałymi odstępami), podczas gdy celem łuku jest możliwość uzyskania promienia, ale łuk musi być styczny do splajnu, aby był jak najdokładniejszy.

To mój problem