Mam problem z rozmiarem splajnu. Wiem, że temat był już poruszany, ale wolałbym mieć jakąś opinię na ten temat.
Oprócz planu dostarczonego w DXF, chciałbym zapewnić klasyczny widok rysunku i w ten sposób umożliwić operatorowi zaprogramowanie trajektorii, a nie korzystanie "punkt po punkcie" maszyny.
Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, było naszkicowanie splajnu na narysowanej ścieżce, zwymiarowanie punktów kontrolnych w wymiarze porządkowym, a następnie odtworzenie łuku krzywej pokrywającego się z punktami kontrolnymi splajnu.
Problem: Nie mogę ustawić stycznej łuku do mojego splajnu, wymiary zmieniają się przy każdej próbie o kilka milimetrów...
Czy istnieje jakieś szczególne rozwiązanie na tego typu sytuacje?
Z góry dziękuję za pomoc!
Link do zdjęcia: http://www.casimages.com/i/160728100620365353.png.html
Zamiast szkicować splajn, dlaczego nie utworzyć ograniczonych punktów na krzywej, a następnie nie ułożyć prostych wymiarów poziomych i wymiarów pionowych?
Mogę naszkicować pokrywające się punkty na mojej krzywej, ale nie mogę umieścić mojej stycznej łuku do tej krzywej: "Nie można zaktualizować szkicu, ponieważ jego rozdzielczość skutkowałaby nieprawidłową geometrią (np. linią o zerowej długości)".
Celem splajnu jest umieszczenie punktów (ze stałymi odstępami), podczas gdy celem łuku jest możliwość uzyskania promienia, ale łuk musi być styczny do splajnu, aby był jak najdokładniejszy.