Ocena gwintowania

Witam

Do rysunku gwintowego

Czy istnieje narzędzie równoważne SYMBOLOWI WIERCENIA do gwintowania , aby nie musieć wymieniać Ø na M i domyślnie mieć jakość gwintu?

Witam

Czy to dla reprezentacji w samolocie?

sI TAK --> Wstaw --> adnotacje --> Reprezentacja wątku

3 polubienia

Witam

Możesz to zrobić z rysunku : kliknij prawym przyciskiem myszy na wyświetlaczu gwintu == > wybierz " Wstaw symbol "  ==> wyświetli się parametry, które masz pod względem ustawień gwintu w konfiguracji reprezentacji gwintu.

cotation_filletage.jpg
3 polubienia

Dzięki AC Cobra. To jest odpowiedź, na którą czekałem, ale gdzie jest plik, który definiuje skojarzone ustawienie tekstu:

Mam np. "M10 Gwinty mechaniczne" zamiast "M10 g6"

Pytanie po poprzedniej wiadomości:  Czy w ramach SW2015 możliwe jest przywrócenie M10 (zaprojektowanego w 3D), a nie Ø10 z "wstawieniem" "obiektu modelu", co powinno być możliwe  i szybsze niż "Wstaw symbol" przy każdym gwincie.

Jak stworzyć siatkę M10 g6??? Za pomocą jakiej funkcji???

1 polubienie

W 3D kliknij na Insertion Annotation Thread Representation (Reprezentacja gwintu adnotacji wstawienia).

Ok, więc jeśli to przez to uda Ci się zdobyć M10 g6  to powinno się to wyświetlić. Z drugiej strony, w przypadku automatyzacji za pośrednictwem obiektu modelu nie jest to możliwe, ponieważ jest to tylko reprezentacja wątku...   Próbowałem już wszystkiego, ale to jedyny sposób, jaki znalazłem, aby się tam dostać.

1 polubienie

Chodzi mi o to, że do traudingu istnieje plik conf (nie wiem gdzie?), który pozwala na modyfikację powiązanego tekstu Zobacz poniżej

Prawdopodobnie istnieje plik, który modyfikuje tekst "Gwintowanie mechaniczne", który nic nie znaczy 

M z M10 jest wywoływane przez funkcję!

Jeśli korzystamy w 3D z "asystenta wiercenia"

Musimy używać w posłach do PE "symbolu wiercenia"

Jeśli korzystamy ze standardowego wymiarowania, to jest to w połowie jak ręczne tworzenie tekstu...

(i to jest coś, czego zakazuję tak bardzo, jak to możliwe...)

http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/c_modify_hole_callout_format.htm

Ale bądź ostrożny, przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian musisz wykonać kopię zapasową oryginalnego pliku!!

Następnie umieść "zmodyfikowany plik" w sieci i spraw, aby wszystkie stacje wskazywały na niego!!

Z doświadczenia wolałem nie dotykać tego pliku (ponieważ jest tam również calloutformat2 z pamięci...), a w razie potrzeby zmodyfikować wymiar "symbol do wiercenia", usuwając niechciane "słowa (kod)", gdy wybierasz wymiar z panelem po lewej stronie.

Możesz także przejrzeć "ulubione", jeśli jest to coś powtarzalnego.

Niech ciemna strona będzie z tobą.

I bądź ostrożny, te pliki w formacie callour są bardzo wrażliwe na nic, denerwuje to nawet ludzi z Axemble, którzy odradzają ich modyfikowanie, a ponadto z każdą nową wersją będziesz musiał powtórzyć manipulację.

2 polubienia

+1000 dla sbadenis, zdecydowanie zaleca się, aby nie dotykać tych plików, ponieważ jeśli są błędami, to źle...

1 polubienie

Tak, tak jak w przypadku każdej modyfikacji/personalizacji bazy przybornika, musisz być ostrożny podczas aktualizacji!

Nie zdawałem sobie sprawy, że ten plik jest źródłem błędów,

W każdym razie, kiedy próbowałem go dostosować, szybko zrozumiałem, że jego zachowanie było "bardziej skomplikowane niż się spodziewałem", więc się poddałem...