Witam
Do rysunku gwintowego
Czy istnieje narzędzie równoważne SYMBOLOWI WIERCENIA do gwintowania , aby nie musieć wymieniać Ø na M i domyślnie mieć jakość gwintu?
Witam
Do rysunku gwintowego
Czy istnieje narzędzie równoważne SYMBOLOWI WIERCENIA do gwintowania , aby nie musieć wymieniać Ø na M i domyślnie mieć jakość gwintu?
Witam
Czy to dla reprezentacji w samolocie?
sI TAK --> Wstaw --> adnotacje --> Reprezentacja wątku
Witam
Możesz to zrobić z rysunku : kliknij prawym przyciskiem myszy na wyświetlaczu gwintu == > wybierz " Wstaw symbol " ==> wyświetli się parametry, które masz pod względem ustawień gwintu w konfiguracji reprezentacji gwintu.
Dzięki AC Cobra. To jest odpowiedź, na którą czekałem, ale gdzie jest plik, który definiuje skojarzone ustawienie tekstu:
Mam np. "M10 Gwinty mechaniczne" zamiast "M10 g6"
Pytanie po poprzedniej wiadomości: Czy w ramach SW2015 możliwe jest przywrócenie M10 (zaprojektowanego w 3D), a nie Ø10 z "wstawieniem" "obiektu modelu", co powinno być możliwe i szybsze niż "Wstaw symbol" przy każdym gwincie.
Jak stworzyć siatkę M10 g6??? Za pomocą jakiej funkcji???
W 3D kliknij na Insertion Annotation Thread Representation (Reprezentacja gwintu adnotacji wstawienia).
Ok, więc jeśli to przez to uda Ci się zdobyć M10 g6 to powinno się to wyświetlić. Z drugiej strony, w przypadku automatyzacji za pośrednictwem obiektu modelu nie jest to możliwe, ponieważ jest to tylko reprezentacja wątku... Próbowałem już wszystkiego, ale to jedyny sposób, jaki znalazłem, aby się tam dostać.
Chodzi mi o to, że do traudingu istnieje plik conf (nie wiem gdzie?), który pozwala na modyfikację powiązanego tekstu Zobacz poniżej
Prawdopodobnie istnieje plik, który modyfikuje tekst "Gwintowanie mechaniczne", który nic nie znaczy
M z M10 jest wywoływane przez funkcję!
Jeśli korzystamy w 3D z "asystenta wiercenia"
Musimy używać w posłach do PE "symbolu wiercenia"
Jeśli korzystamy ze standardowego wymiarowania, to jest to w połowie jak ręczne tworzenie tekstu...
(i to jest coś, czego zakazuję tak bardzo, jak to możliwe...)
http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/c_modify_hole_callout_format.htm
Ale bądź ostrożny, przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian musisz wykonać kopię zapasową oryginalnego pliku!!
Następnie umieść "zmodyfikowany plik" w sieci i spraw, aby wszystkie stacje wskazywały na niego!!
Z doświadczenia wolałem nie dotykać tego pliku (ponieważ jest tam również calloutformat2 z pamięci...), a w razie potrzeby zmodyfikować wymiar "symbol do wiercenia", usuwając niechciane "słowa (kod)", gdy wybierasz wymiar z panelem po lewej stronie.
Możesz także przejrzeć "ulubione", jeśli jest to coś powtarzalnego.
Niech ciemna strona będzie z tobą.
I bądź ostrożny, te pliki w formacie callour są bardzo wrażliwe na nic, denerwuje to nawet ludzi z Axemble, którzy odradzają ich modyfikowanie, a ponadto z każdą nową wersją będziesz musiał powtórzyć manipulację.
+1000 dla sbadenis, zdecydowanie zaleca się, aby nie dotykać tych plików, ponieważ jeśli są błędami, to źle...
Tak, tak jak w przypadku każdej modyfikacji/personalizacji bazy przybornika, musisz być ostrożny podczas aktualizacji!
Nie zdawałem sobie sprawy, że ten plik jest źródłem błędów,
W każdym razie, kiedy próbowałem go dostosować, szybko zrozumiałem, że jego zachowanie było "bardziej skomplikowane niż się spodziewałem", więc się poddałem...