Czy ktoś ma rozwiązanie do oceny poziomów NGF na SW MEP?
Rozwiązanie, które znalazłem, to pionowe wymiarowanie porządkowe, pb polega na tym, że poziom 0 NGF znajduje się 45 metrów poniżej widoku, w którym mam punkty poziomu do oceny, nie mam odniesienia, aby zawiesić mój punkt odniesienia 0.
Witam, jedynym rozwiązaniem, jakie widzę, jest umieszczenie kropki lub osi na zero.
Można utworzyć oś w dowolnej odległości, utworzyć wymiar względem znanego układu współrzędnych i pozwolić mu sterować (lub ustalić położenie osi). Utwórz wszystkie pozostałe wymiary, a na koniec zmodyfikuj wymiar sterujący, a następnie ustal położenie osi.
W przeciwnym razie musiałbyś zmienić wszystkie wymiary jeden po drugim.
Edycja: innym rozwiązaniem jest zrobienie tego w 3D, poprzez wstawienie płaszczyzny w małej odległości, zwymiarowanie wszystkiego w 3D, następnie zmiana odległości płaszczyzny na jej rzeczywistą odległość, a na końcu użycie opcji "wstaw obiekty modelu" do wyświetlenia wymiarów w płaszczyźnie.
Edycja 2: potwierdzenie, że nie ma prostego rozwiązania i że SolidWorks nie jest przeznaczony do:
W modelu 3D utworzyłem oś (lub punkt), która będzie odniesieniem NIV.0 NGF
Na rysunku wyświetlam osie, wymiaruję poziomy za pomocą pionowego wymiaru porządkowego, ukrywam osie, a nawet mogę ukryć wymiar 0 (albo po prostu go ukrywając, albo przypisując go do warstwy, którą dezaktywuję), co pozwala mi mieć tylko pożądane wymiary
To rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze.
Wypróbuję 2. rozwiązanie później z planami i będę Cię informować na bieżąco