Chciałbym wiedzieć, jak zwymiarować szkic według punktu środkowego edytowanej części w złożeniu.
Wiem, że klikając prawym przyciskiem myszy na moją linię, udało mi się uzyskać dostęp do punktu środkowego, dopiero po wybraniu punktu środkowego nie mogę już wybrać krawędzi mojego elementu (Nie można wybrać).
I odwrotnie, kiedy wybieram krawędź mojego elementu, nie mam już dostępu do menu prawego przycisku myszy, aby wybrać punkt środkowy.
Czy istnieje inne rozwiązanie niż postawienie kropki lub wykonanie linii konstrukcyjnej na krawędzi mojej części, aby móc wykonać wymiar między elementami szkicu.
Czy też możliwe jest wykonanie wymiaru punktu środkowego między szkicem a częścią i jaki jest sposób, aby to zrobić?
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.
Odpowiedź @yoan.pacquelet jest poprawna, więc jeśli nie możesz tego zrobić, to czy opcja "Nie twórz zewnętrznych odniesień do szablonu" jest odznaczona? (musiał to odznaczyć).
Pozdrowienia
PS: pozostałe oferowane rozwiązania są również poprawne, ale wymagają stworzenia dodatkowych podmiotów.
W tym czasie dla mnie " Wybierz punkt środkowy " pojawia się na końcu menu rozwijanego dla wymiaru, w przeciwieństwie do normalnego wyboru, gdzie pojawia się na początku. Dodawanie encji nie jest przydatne.
Podchwytliwe !
Sprawdź, co mówi @jmsavoyat, to zdecydowanie przyczyna.
Należy zauważyć , że w wersji 2012, w trybie edycji w złożeniu, po wybraniu punktu środkowego linii szkicu, krawędź części, którą chcesz zwymiarować (z tym punktem środkowym) nie wychodzi w pole po najechaniu na nią myszką, ale i tak jest wybrany, jeśli na niego klikniesz .
Istnieje również rozwiązanie polegające na umieszczeniu układu współrzędnych na krawędzi, prosty CLI na ograniczniku, a następnie układ współrzędnych automatycznie umieszcza go w środku.