Wiele ofert wierteł

Witam wszystkich,

Mam małe pytanie dotyczące oceny wielu otworów.

Mam serię około pięćdziesięciu otworów z boku, są one równo odległe, o tej samej średnicy i na tej samej osi.

Chciałbym więc ocenić je w ten sposób: http://www.zpag.net/Tecnologies_Indistrielles/Images7/Cotati72.jpg, aby niepotrzebnie nie obciążać wzroku.

Korzystam z oprogramowania Solidworks 2013.

Dziękuję i życzę miłego dnia, do zobaczenia wkrótce.

2 polubienia

Witam

W przypadku tekstu wymiarów długości po prostu go zmień.

Dla "x5", SolidWorks może to zrobić automatycznie z symbolem do wiercenia:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_add_hole_callouts.htm

Następnie, jeśli chcesz wyświetlić tylko jeden, i tak będziesz musiał wykonać szkic w 3D lub 2D.

1 polubienie

Oczywiście, dla 4x18 = 72, 72 będzie "dynamiczne", tzn. twoja ocena będzie ewoluować wraz z 3D, ale 4x18 będzie martwym tekstem, więc w przypadku ewolucji 3D nie będzie się poruszać.

W przypadku wspomnianego symbolu przekłuwania działa to bardzo dobrze, możesz dostosować tekst na stałe (w szczególności usunięcie niekoniecznie znanych symboli), jeśli jesteś zainteresowany, daj mi znać, nie jest to łatwe...

3 polubienia

Na tym polega problem, jeśli zmienię wartość i ktoś inny przejmie plan, może zapomną o martwym tekście.

Tak, to jest limit systemu, albo obejdziesz się bez "4x18=" przed 72

Być może jest jakieś wyjście, ale brakuje mi jednej informacji: możesz wstawić adnotację i wstawić wymiary. Pierwszym zastosowaniem tego jest określenie natężenia przepływu, np. Rura 40x20x2 (zakładając oczywiście, że nie zrobiliśmy tego z konstrukcją spawaną). Działa to tak:

_Insertion/Adnotacja/Uwaga

_tapez tekst "Tube"

_Cliquez na wzgórzu 40, 40 pojawia się teraz w Note and Dynamics!

_continuez, pisząc "x"

_cliquez na kursie 20

_continuez, pisząc "x"

_cliquez na kursie 2

_Potwierdzić

Czy rozumiesz tę zasadę?

Więc w twoim przypadku możemy rozważyć zrobienie tego samego, ale to, gdzie się potykam, to ilość odległości od środka! Pomysł @Lucas?

2 polubienia

Liczba wystąpień przekłucia istnieje, ponieważ jest ono w symbolu przekłucia!

Może da się mieć 4 z równaniem!

1 polubienie

Witam

Aby uzupełnić poprawną odpowiedź Benoit, zaznacz opcję "Liczba wystąpień/powtórzeń" w funkcji "Obiekty modelu", dzięki czemu możesz kliknąć na liczbę, aby zbudować adnotację. Oczywiście jest to prawdą, jeśli szkic lub funkcja została wykonana z funkcją powtarzania.

Pozdrowienia

objet_du_modele.jpg
1 polubienie

Witam

W związku otrzymujesz kurs 72, który dzielisz przez kurs 18 i zapisujesz wynik (4) w zmiennej.

Wszystko, co musisz zrobić, to wyświetlić tę zmienną w tekście wymiarowym.

Tak bym zrobił Pro/e. Po w Solidworks ...

S.B

1 polubienie

Witam

Osobiście uważam tę ocenę za niebezpieczną,

bo jeśli masz np. 18 ±0.1 powtórz 50 razy,

Masz ± 5 mm różnicy w teoretycznych kursach między

pierwszy i ostatni dołek.

Preferuję stopniowanie porządkowe, tak jak w załączonym widoku

W końcu wszystko zależy od przeznaczenia Twoich kolczyków.

cotation.pdf
2 polubienia

Rzeczywiście, jeśli wymiary pozycjonowania mają być tolerowane, adnotacja nie jest dobrym rozwiązaniem!

Bardzo ważnym szczegółem, jeśli korzystasz z adnotacji z linkami do wymiarów, jest zaznacz opcję "Błędy linków w adnotacjach" w Wyświetlaniu.

Jeśli nie zostanie ona zaznaczona i jeden z wymiarów użytych w adnotacji zniknie, Twoja adnotacja pozostanie zamrożona na ostatniej wartości bez ostrzeżenia, podczas gdy w przypadku tej opcji zobaczysz komunikat o błędzie (patrz obrazek)

screenshot292.jpg
3 polubienia

@oroux1

W takich przypadkach używam lokalizacji otworów X, co pozwala mi nie kumulować tolerancji.

EDYCJA: Lokalizacja, którą można dołączyć do "Symbolu wiercenia", przeciągając go nad nim.

screenshot290.jpg

Cześć @ BATCH123

Czy oglądałeś ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/outil-de-cotation-dans-les-mises-en-plan

Myślę, że musi spełnić twoją prośbę

Miłego dnia

@+ ;-)

z poprzednim samouczkiem

Oto, co możesz mieć w tabeli ocen

Zobacz załącznik

@+ ;-)

capture_outil_de_cotation.png

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Nie mam problemu z tolerancją. Na każdym otworze może być 0,5 mm, w porządku.

W efekcie @Batch123! Jak to się stało, że zdecydowaliście się postąpić?