Cze wszystkim
Mam projekt oparty na rodzinie części i w zależności od wybranej konfiguracji ocena różni się nieznacznie. Na przykład możliwe jest, że twardość lub wykończenie powierzchni nie są identyczne, czy możliwe jest, aby wymiary pojawiały się i znikały?
Miłego dnia
Witam
Tak, powinno to być możliwe, podczas wymiarowania 3D możesz wybrać konfigurację, która ma być skojarzona z tym wymiarem. Następnie, jeśli zaimportujesz ten wymiar z 3D do MEP, zwykle powinien on zniknąć lub pojawić się w zależności od wybranej konfiguracji.
Podążając za Twoją wiadomością, pomyślałem, że to właściwe rozwiązanie... Nie rozumiem dlaczego, ale to nie działa... Próbowałem z "Ta konfiguracja", "Określ konfiguracje", ale wymiar pozostaje, czy w 3D, czy na rysunku po zmianie konfiguracji.
Próbowałem z oceną numeryczną, ale też oceną, w której zmieniłem i umieściłem słowo i nadal nic.
Zaczynam tracić nadzieję na automatyzację moich rysunków...
Witam
Jeśli w danej konfiguracji ukryjesz ocenę i zapiszesz stan wyświetlania, musi być dobry, myślę, że nie testowany w prawdziwym życiu, jeśli nie zadziała, powiedz nam, zrobię bardziej zaawansowany test.
Jakim typem SOLIDWORKS, 2015, 2016, 2017 jesteś?
@+
Pewnie nie wiem jak to zrobić, ale to nie działa.
Jestem na SW 2015
Witam
Czy rozwiązałeś swój problem?
Alternatywnie można opcjonalnie zwymiarować na podstawie szkicu skojarzonego z konfiguracją i zapisać wiele stanów wyświetlania.
Witaj a.leblanc,
Tak naprawdę nie rozwiązałem mojego problemu, ale powiedzmy, że znalazłem alternatywne rozwiązanie polegające na umieszczeniu oceny na mojej jednostce, która zniknie, gdy funkcja zostanie wyłączona. Problem polega na tym, że jawi się ona jako anarchiczna.