Wymiarowanie i powtarzanie wiercenia w blachach

Witam, stworzyłem obręcz krynolinową z otworem do zamocowania drutu.

Ten powtarza się co 45°, problem polega na tym, że chciałbym ustawić mój rozłożony z rozstawem otworów, ale niemożliwe jest to, że mówi mi, że można wymiarować tylko osie lub okręgi .

Czy masz rozwiązanie?

Jako załącznik zamieszczam przykładowy plik.

Z góry dzięki!

test.sldprt

Witam

W zasadzie wyceny dokonujemy na modelu płaskim! Jeśli jest to co 45°, wystarczy zwymiarować łuk (ponieważ znasz średnicę wewnętrzną lub zewnętrzną części). Ponadto masz otwór, który znajduje się dokładnie w osi promienia pośredniego lub zewnętrznego, więc fastoche. Ponieważ część jest bardzo cienka, wpływ neutralnego włókna na wymiar jest znikomy.

Pytania  , ocena znajduje się w modelu lub w MEP

Jestem w SW 2021, ale wydaje się, że masz SW 2022, więc nie mogę zobaczyć, jak zabrałeś się do tworzenia swojego dzieła, ani podać przykładu.

@ac Cobra 427     , między innymi, często podaje przykłady tego typu problemów, zwłaszcza w przypadku spłaszczania z objętości

Pozdrowienia

1 polubienie

@zozo_mp

Dziękuję za odpowiedź.

Nie jestem znawcą blachy, może to i jest głupie, ale jak ją rozłożę to nie widzę jak "uchylić łuk" jak mówisz jak stworzyć "okrągłe zagięcie " jestem przyzwyczajony tylko do kątów prostych.

Umieściłem obrazy z powrotem jako załączniki dla lepszych wymiarów.

arceau_1.png
arceau_2.png

Problem polega na tym, że dla SW to, co było kołem, już nim nie jest po spłaszczeniu.

Musisz zrobić swoje otwory na rozłożonej części (a więc przechodząc przez funkcję rozłożenia):
- umieścić listwę odzyskiwania za funkcją "gięta blacha podstawy",
- rozłożył kawałek;
- Wykonaj otwory (za pomocą kreatora wiercenia, gdy jesteś przy tym, zamiast usuwać materiał);
- złóż kawałek;
- Przesuń pasek odzyskiwania z powrotem do końca.

4 polubienia

Witam

Kołki wiertnicze pojawiają się tylko w tej części obręczy, która nie jest wygięta! Myślę, że problem wynika z funkcji wytłaczania otworów! (normalne usuwanie materiału) do usunięcia lub nie!

Próbowałem sprawdzić/odznaczyć, normalne usunięcie materiału nic nie zmienia.

Jeśli dobrze zrozumiałam, muszę zrobić kolczyki na rozłożonym, a następnie złożonym go?

Jeśli tak, czy masz jakąś sztuczkę, aby upewnić się, że kąty są odpowiednio przestrzegane?

Witam

Można to zrobić na dwa sposoby

1. Wymiarujesz linę (ale jest to bezużyteczne do spłaszczania, z wyjątkiem wykonania obliczeń, ponieważ znasz promień, cięciwę i kąt)
  2. Ty po stronie dziobu. bez zabierania głowy i to w 1 sekundę 18 setnych

Ważne jest, aby wiedzieć, że łuk może być zwymiarowany w szkicu lub w MEP.

Na łuk

1. wybierz dwa punkty zdefiniowane przez dwie linie wychodzące ze środka  Więc jeśli wybierzesz wymiar, będziesz miał cięciwę, ale przede wszystkim nie sprawdzaj poprawności wymiaru, klikając prawym przyciskiem myszy lub wprowadzając
  2. Nie zwalniasz przycisku myszy, ale naciskasz CTRL
  3. Następnie  naciskasz łuk (część koła) i lekko wyciągasz z okręgu, a następnie niewielka część okręgu pojawia się nad wymiarem, wskazując w ten sposób, że teraz ten wymiar jest względny w stosunku do długości łuku.

Trzeba iść delikatnie, ponieważ zmiana cięciwy czy smyczka jest bardzo delikatna.

Jeśli nie jest to jasne lub nie możesz tego zrobić, mogę zrobić Ci mini filmik ;-)

Pozdrowienia

cote_un_arc_-_2022-02-24_14_37_57-solidworks_premium_2021_sp5.1_-_piece1.jpg
4 polubienia

Przyznam, że nie znam całego procesu, a zwłaszcza tego, co on zmienia, bo w końcu kolczyki nie powstają na rozłożonym, przynajmniej z tego co rozumiem. Jeśli z Twojej strony jest możliwość nakręcenia mini filmu, byłoby bardzo miło!

Silnik 52,5... Czy w związku z tym są szanse, aby zgłosić moje rozwinięte, jeśli dobrze rozumiem?

Z drugiej strony nie rozumiem, kiedy zrobić otwory, ponieważ kiedy robię blachę w widoku z góry, aby ją wyciągnąć, rozkładam ją, robię otwory i składam z powrotem, znikają one i jeśli zacznę od całkowicie płaskiej blachy, aby złożyć ją do pożądanego kształtu, nie mogę zrobić łuku koła, a jedynie kąty pod kątem 45,90, ...  

Rozumiem, że zadaję kilka pytań jednocześnie, niekoniecznie jest to bardzo jasne!

Witam

Oto film 2D, którego nie próbowałem z obiektu 3D do tego typu wymiarowania

Pozdrowienia

2022-02-24_15h04_31.zip
1 polubienie

Tak, jeśli jest to metoda, którą przyjmiesz

Albo zaczynasz od części już utworzonej w objętości, następnie odtwarzasz szkic, który pozwala poznać wartość łuku (patrz Widok 1 ) i przekształcasz go w blachę, a następnie masz spłaszczenie, które daje taki sam wymiar jak w szkicu teoretycznym (patrz Widok 2)

CF oba obrazy

Istnieje inna metoda, która była przedmiotem samouczka @ac kobry 427 

Załączam dokument dotyczący metody, w którejmożna zrobić MEP z tej przykładowej części.

cote_un_arc_vue_2__-_2022-02-24_14_37_57-solidworks_premium_2021_sp5.1_-_piece1.jpg
cote_un_arc_vue_2__-_2022-02-24_14_37_57-solidworks_premium_2021_sp5.1_-_piece1.jpg
test_cotation_arc_sur_piece_volumique_non_declaree_tolerie_.sldprt

Dobry wieczór

Musisz użyć metody zalecanej przez @stefbeno, aby poznać wymiar między otworami przed jego ustawieniem,  możesz użyć metody szkicowania z wymiarem łuku, który proponuję.

Pozdrowienia

@ all  i @ all   

[ HS WŁ.]

Tak dla zabawy

Tylko na koniec

Istnieje sprytna metoda na wykonanie kontroli pośredniej lub jednoczesne składanie i rozkładanie elementu. Bardzo praktyczne do przeprowadzenia kontroli lub, jak w tym przypadku, @etude_38 poznanie wymiarów z części oryginalnie wykonanej w czystej objętości.

[HS /wył.]

avoir_une_piece_et_depliee_silutanement_-_fun_-__test_cotation_arc_sur_piece_volumique.jpg
deplie_et_plie_simultane_-_arc_sur_piece_volumique_non_declaree_tolerie_.sldprt
1 polubienie