Wymiarowanie części pod kątem

Witam, szukam sposobu na wykonanie wymiaru na rurze z dwoma nacięciami ukośnymi.
Życzę najwyższego lg za prędkość.

Dziękuję za odpowiedzi

image

Witaj tonyguena,
Dla mojej par wybieram krawędź za pomocą narzędzia do wymiarowania, tak samo jest dla 3D i 2D.
Lub również umieść filtr końcowy dla swojego przypadku zgodnie ze zrzutem ekranu.
@+.
AR.

2 polubienia

Nie widzę twojego problemu
image

2 polubienia

Z linią konstrukcyjną i stosunkiem prostopadłym to wybrzeże:
image

3 polubienia

Witam
Do rzeczy, które są trochę pokręcone, a zwłaszcza niezbyt proste, dodaję kostkę wizualizacji.
A potem na MEP umieściłem na nim ocenę.

Na twoim zrzucie ekranu wydaje się, że trudno to zrobić inaczej...

Pozdrowienia.

2 polubienia

To jest to, co robię, ale chciałem wiedzieć, czy istnieje szybsza metoda niż przejście przez linię budowy.
Dziękuję w każdym razie

tak: wymiar z Twojego 3D za pomocą " obiektu modelu " pokaże Ci oryginalne długości Twojej części, a tym samym Twoją całkowitą długość :wink:

1 polubienie

Niestety, nie dla szkicu 3D wyśrodkowanego w spawanym profilu konstrukcyjnym!

1 polubienie

W przeciwnym razie jest to równie proste: wybierasz punkty na końcach, a następnie klikasz wymiar prawym przyciskiem myszy i wybierasz " Wyrównany do krawędzi ", a następnie wybierasz krawędź wzdłuż długości rury.

5 polubień

Właśnie wypróbowałem twoją metodę, ale nie mogę tego zrobić?

1 polubienie

@tonyguena musisz wybrać 2 punkty, zatwierdzić i tym samym umieścić niewyrównany wymiar na MEP, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na wymiar i tam faktycznie zobaczysz opcję zaproponowaną przez @ronathan .

2 polubienia

Tak, ale nie mogę uzyskać najdłuższego wymiaru, tak jak zrobiłeś to na swoim szkicu.

Nawet w ten sposób:
SLDWORKS_sfkssrsNmo

3 polubienia

Właśnie zrobiłem kolejny test i to nie działa, jest to część, którą poszedłem zdobyć w " Model Object " do rysunku. Czy problem wynika z tej konfiguracji?

Dodaj nowy wymiar długości, jeśli Twój wymiar pochodzi z obiektu modelu, nie zaczyna się od 2 punktów końcowych i dlatego nie jest zaskakujące, że nie ma opcji wyrównania.

1 polubienie

Jeśli mam opcję "wyrównany", ale nic się nie dzieje po walidacji

O dziwo, udało mi się to zrobić na innym utworze. Dzięki za wszystko.

Chciałbym skorzystać z tej okazji, aby zadać inne pytanie.

Czy mogę sprawić, aby otwory rur pojawiły się w prętu, który jest izolowany, wiedząc, że nie zrobiłem otworów, to tylko profil, który jest przedłużony na linii szkicu.

Utwór w całości

image

Izolowana część z obiektem modelu, niemożliwe do zauważenia otwory

image

Drugie zdjęcie

image

Witam;

Włączam się do rozmowy...
Dlaczego nie użyć funkcji "widoku względnego" dla izolowanych elementów?
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/t_insert_relative_view.htm?id=5fbca5a9c66449afbebad1f9dfab665e#Pg0
Umożliwi to ponowne wyrównanie widoków (podążając za krawędzią lub wybraną powierzchnią)
… Mam trochę więcej problemów ze zrozumieniem "czy mogę zobaczyć, wiedząc, że ich nie reprezentowałem... Ben... Nie! Ale dlaczego ich nie reprezentowałem (łatwo to zrobić dzięki spawaniu mechanicznemu i funkcji regulacji)...
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/c_weldments_trim_and_extend.htm

2 polubienia