Witam, szukam sposobu na wykonanie wymiaru na rurze z dwoma nacięciami ukośnymi.
Życzę najwyższego lg za prędkość.
Dziękuję za odpowiedzi
Witam, szukam sposobu na wykonanie wymiaru na rurze z dwoma nacięciami ukośnymi.
Życzę najwyższego lg za prędkość.
Dziękuję za odpowiedzi
Witaj tonyguena,
Dla mojej par wybieram krawędź za pomocą narzędzia do wymiarowania, tak samo jest dla 3D i 2D.
Lub również umieść filtr końcowy dla swojego przypadku zgodnie ze zrzutem ekranu.
@+.
AR.
Nie widzę twojego problemu
Z linią konstrukcyjną i stosunkiem prostopadłym to wybrzeże:
Witam
Do rzeczy, które są trochę pokręcone, a zwłaszcza niezbyt proste, dodaję kostkę wizualizacji.
A potem na MEP umieściłem na nim ocenę.
Na twoim zrzucie ekranu wydaje się, że trudno to zrobić inaczej...
Pozdrowienia.
To jest to, co robię, ale chciałem wiedzieć, czy istnieje szybsza metoda niż przejście przez linię budowy.
Dziękuję w każdym razie
tak: wymiar z Twojego 3D za pomocą " obiektu modelu " pokaże Ci oryginalne długości Twojej części, a tym samym Twoją całkowitą długość
Niestety, nie dla szkicu 3D wyśrodkowanego w spawanym profilu konstrukcyjnym!
W przeciwnym razie jest to równie proste: wybierasz punkty na końcach, a następnie klikasz wymiar prawym przyciskiem myszy i wybierasz " Wyrównany do krawędzi ", a następnie wybierasz krawędź wzdłuż długości rury.
Właśnie wypróbowałem twoją metodę, ale nie mogę tego zrobić?
@tonyguena musisz wybrać 2 punkty, zatwierdzić i tym samym umieścić niewyrównany wymiar na MEP, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na wymiar i tam faktycznie zobaczysz opcję zaproponowaną przez @ronathan .
Tak, ale nie mogę uzyskać najdłuższego wymiaru, tak jak zrobiłeś to na swoim szkicu.
Nawet w ten sposób:
Właśnie zrobiłem kolejny test i to nie działa, jest to część, którą poszedłem zdobyć w " Model Object " do rysunku. Czy problem wynika z tej konfiguracji?
Dodaj nowy wymiar długości, jeśli Twój wymiar pochodzi z obiektu modelu, nie zaczyna się od 2 punktów końcowych i dlatego nie jest zaskakujące, że nie ma opcji wyrównania.
Jeśli mam opcję "wyrównany", ale nic się nie dzieje po walidacji
O dziwo, udało mi się to zrobić na innym utworze. Dzięki za wszystko.
Chciałbym skorzystać z tej okazji, aby zadać inne pytanie.
Czy mogę sprawić, aby otwory rur pojawiły się w prętu, który jest izolowany, wiedząc, że nie zrobiłem otworów, to tylko profil, który jest przedłużony na linii szkicu.
Utwór w całości
Izolowana część z obiektem modelu, niemożliwe do zauważenia otwory
Drugie zdjęcie
Witam;
Włączam się do rozmowy...
Dlaczego nie użyć funkcji "widoku względnego" dla izolowanych elementów?
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/t_insert_relative_view.htm?id=5fbca5a9c66449afbebad1f9dfab665e#Pg0
Umożliwi to ponowne wyrównanie widoków (podążając za krawędzią lub wybraną powierzchnią)
… Mam trochę więcej problemów ze zrozumieniem "czy mogę zobaczyć, wiedząc, że ich nie reprezentowałem... Ben... Nie! Ale dlaczego ich nie reprezentowałem (łatwo to zrobić dzięki spawaniu mechanicznemu i funkcji regulacji)...
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/c_weldments_trim_and_extend.htm