Projektuję części blaszane do wcześniejszego cięcia i wykrawania (w ramach SolidWorks 2013 i 2014). Najbardziej praktycznym wskazaniem na rysunkach szlifierek mojej firmy jest wskazanie według wymiaru porządkowego.
To, co teraz robię, to wskazuję pierwszy i ostatni otwór do wybicia, wskazując całkowitą liczbę otworów. Mając otwory o różnych średnicach i czasami skomplikowane schematy wykrawania, dziurkacze chcieli, aby powiązana średnica była wskazówką za wymiarem porządkowym.
Manipulację muszę jednak wykonać ręcznie, a gdy zmienia się średnica otworów, wskazanie za wymiarem porządkowym nie następuje, co mogłoby prowadzić do błędów mojego następcy.
W załączeniu znajdziesz kilka ujęć potwierdzających moje słowa, jeśli wydają Ci się niejasne.
Próbowałem już tego rozwiązania i niestety nie spełnia ono oczekiwań mojego szefa i figur puncha... Czy nie istnieje sposób, taki jak adnotacja, w którym wybiera się charakterystykę skojarzonego otworu, aby wyświetlić go w tekście wymiaru?
Niestety, to nie działa. Możesz go zobaczyć jako załącznik, nie akceptuje duplikatów. Nawet jeśli zrobisz to w taki sam sposób jak adnotacja (np.: "RD8@Vue rysunku4", pozostaje taka i nie wskazuje: Ø 6).
Próbowałem nawet <hw-cbdia>, <hw-cdrdia> i innych...
Na planie amerykańskim, nad którym pracowałem (z 1976 roku) wszystkie otwory były oznaczone literami średnicą i numerem dla numeru. Następnie umieść wszystko z powrotem w tabeli na krawędzi arkusza.
Szczerze mówiąc, nie jest najlepszy, ale daje podwójne miary i na pewno ułatwia pracę komuś, kto ręcznie wkłada boki do maszyny ....
Mając tylko dwie konfiguracje, przystąpiłem do układania prostych warstw. Te ostatnie są więcej niż wystarczające, aby pozostać w tym, czego chcą dziurkacze graficznie.