Wymiar porządkowy ze wskazaniem średnicy

Cze wszystkim

Projektuję części blaszane do wcześniejszego cięcia i wykrawania (w ramach SolidWorks 2013 i 2014).
Najbardziej praktycznym wskazaniem na rysunkach szlifierek mojej firmy jest wskazanie według wymiaru porządkowego.

To, co teraz robię, to wskazuję pierwszy i ostatni otwór do wybicia, wskazując całkowitą liczbę otworów. Mając otwory o różnych średnicach i czasami skomplikowane schematy wykrawania, dziurkacze chcieli, aby powiązana średnica była wskazówką za wymiarem porządkowym.

Manipulację muszę jednak wykonać ręcznie, a gdy zmienia się średnica otworów, wskazanie za wymiarem porządkowym nie następuje, co mogłoby prowadzić do błędów mojego następcy.

W załączeniu znajdziesz kilka ujęć potwierdzających moje słowa, jeśli wydają Ci się niejasne.

Z góry dziękuję.
Pozdrowienia.

poinconnage.png
Witam, niestety nie sądzę, aby było jakieś inne rozwiązanie.

Dlaczego nie skorzystać z tabel do wykrawania, patrz link poniżej

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/c_Punch_Tables.htm?id=dc3c8259c5854a65a3576132e7f43126

Ma tę zaletę, że jest przejrzysty i użyteczny dla wszystkich z tym samym dziennikiem

I myślę, że może to być również dobre dla pięściarza 

@+;-)

3 polubienia

Próbowałem już tego rozwiązania i niestety nie spełnia ono oczekiwań mojego szefa i figur puncha...
Czy nie istnieje sposób, taki jak adnotacja, w którym wybiera się charakterystykę skojarzonego otworu, aby wyświetlić go w tekście wymiaru?

Chciałem napisać: można wypróbować jedną z tych adnotacji:

<średnica szw>

<hw-thruholedia>

<DIM> (ale ten ostatni odpowiada wymiarowi długości)

Są trudne 

jeszcze ze stołem do wykrawania

masz ref X,Y od początku i średnicy  

lub oś ref stemplowanego 

O ile pod Inventorem bardzo dobrze widzę, jak to zrobić. Tyle pod Solidworks ....

Ale to może być lekki argument dla twojego szefa, żeby zmienić oprogramowanie :D

1 polubienie

Tak GT22 (jestem też fanem stołu do wiercenia).. Ale to zmusi ich do przyjrzenia się planowi. Coś, czego dziś nie robią.

A wiesz, warsztat, kiedy może uniknąć nowych rzeczy, unika ^^

2 polubienia

Który z + jest stratą czasu i źródłem błędu, aby powiadomić o średnicy po stronie porządkowej

nie rozumiem dobrze

@+

2 polubienia

Niestety, to nie działa. Możesz go zobaczyć jako załącznik, nie akceptuje duplikatów.
Nawet jeśli zrobisz to w taki sam sposób jak adnotacja (np.: "RD8@Vue rysunku4", pozostaje taka i nie wskazuje: Ø 6).

Próbowałem nawet <hw-cbdia>, <hw-cdrdia> i innych...

poinconnage3.png
1 polubienie

Nigdy wcześniej tego nie widziałem. Jak mówi coin37coin, przyzwyczaili się do...

2 polubienia

Można utworzyć adnotację, która wywołuje wymiar, ale wtedy trzeba ukryć wymiary, a ustawienie adnotacji może nie być łatwe.

Aby zintegrować wymiar z adnotacją, rozpocznij tworzenie adnotacji, podczas wprowadzania tekstu kliknij wymiar, który chcesz pobrać.

Uważam również, że stół do piercingu jest rozwiązaniem, nawet jeśli oznacza to zmuszanie ludzi do narzekania przez 6 miesięcy....

3 polubienia

W 100% zgadzam się z @stefbeno

Istnieją dedykowane narzędzia, które dobrze się sprawdzają, więc korzystajmy z nich z głową

I zostawmy na boku tych, którzy nie pracują lub nie pracują zbyt dobrze

i który z + jest z tabelami, wszystkie referencje są od 0 w X lub w Y

więc dla maszyn cyfrowych, o co prosić +

zrób na siłę, masz kłodę i jesteś proszony o pracę na tablicy, nie ma tam nic, co by ci przeszkadzało

@+

2 polubienia

Na planie amerykańskim, nad którym pracowałem (z 1976 roku) wszystkie otwory były oznaczone literami średnicą i numerem dla numeru. Następnie umieść wszystko z powrotem w tabeli na krawędzi arkusza. 

Szczerze mówiąc, nie jest najlepszy, ale daje podwójne miary i na pewno ułatwia pracę komuś, kto ręcznie wkłada boki do maszyny  ....  

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mając tylko dwie konfiguracje, przystąpiłem do układania prostych warstw. Te ostatnie są więcej niż wystarczające, aby pozostać w tym, czego chcą dziurkacze graficznie.

2 polubienia