Linia przywołania wymiaru

Witam

Czy możliwe jest zamrożenie/zwymiarowanie linii przypomnienia wymiaru (patrz załączony obrazek)

Chodzi o to, że po skopiowaniu pliku i zmianie wymiarów położenie wierszy wywołania zwrotnego jest zgodne z nowymi wymiarami części.

Z góry dziękuję

trait_de_cote.png

Witam;

Twój zrzut ekranu wygląda bardziej jak draftsight (2D) niż solidworks... chyba, że jest to szkic na rysunku...
Ocenianie linii przypomnienia nie ma sensu... (Patrz: SolidWorks/Linia przypomnienia o wymiarze)

W przeciwnym razie: W Solidworks (i większości programów do modelowania 3D), jeśli twoje wymiary są dobrze dołączone do elementów (Koniec + punkt środkowy w twoim przypadku), to one są tymi, którzy sterują tym ostatnim.
W 2D (Draftsight / Autocad...) najczęściej jest odwrotnie.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Czy to solidworks 2D^^

Właśnie usunąłem załączniki do elementów, aby rozjaśnić rysunek i nie mieć 50 linii, które przecinają część. Ale w rezultacie, kiedy kopiuję i zmniejszam część w płaszczyźnie, linie żeber już nie podążają za nimi, a ich ponowne umieszczenie na miejscu zajmuje bardzo dużo czasu.

Pomysł ukrycia linii oddzwaniania może być jednak opcją.

Witam

Podzielam ten punkt widzenia @Maclane

Musisz tylko pamiętać o zaktualizowaniu rysunku, aby ponownie zsynchronizować 3D i 2D.

Wiesz oczywiście, że jeśli skopiujesz plik bez zmiany nazwy nowego pliku, będziesz miał problemy, ponieważ łączy się on z plikiem nadrzędnym.

Robię to bardzo często i nigdy nie miałem z tym problemu.

Może nie do końca zrozumiałem Twój kontekst ;-)

1 polubienie

Zobacz załączony obraz, aby był miejmy nadzieję bardziej zrozumiały:

Zmodyfikowałem łączniki, są skierowane w pustkę bo mam tyle boków, że rysunek byłby nieczytelny.

Więc podczas kopiowania tej części i zmiany rozmiaru, ponieważ moje zapięcia żeber są w pustce, nie mogą nadążyć za moją nową częścią

trait_de_cote_2.png
1 polubienie

Witam

Jeśli wskazuje na pustkę, to trochę normalne, że nie podąża. Potrzebujemy podmiotów powiązanych z modelem, aby podążał on za nim w przypadku zmian.

"Najłatwiejszym" byłoby dodanie ograniczonych linii do geometrii części, tak aby poruszały się w przypadku modyfikacji.

To czyste i trudne hakowanie, mam trochę problemów ze zrozumieniem sensu, ponieważ nawet jeśli się przeciąża (musisz wybrać odpowiedni format arkusza, aby pozostał ogólnie czytelny), to jest to standardowa strona rysunku, która sprawia, że teoretycznie wymiar jest dołączony do jakiego wymiaru (w przeciwnym razie witam, aby znaleźć drogę, gdy jest znajduje się poza modelem).

Są jeszcze inne metody, które mają na celu wygenerowanie tabel współrzędnych dla wszystkiego, co jest wierceniem i tym samym pozbycie się klasycznego wymiaru (o ile się nie mylę, tabeli wierceń w SW).

Nadal uważam, że to, co robisz, to ogromna praca, aby uzyskać to, czego chcesz (dodaj elementy zewnętrzne, aby uzyskać wymiary z modelu)

1 polubienie

Zgadzam się z tobą @Cyril.f ale klient jest "królem" i fragmenty kilku metrów na planie A4 zmuszają mnie do szukania trików^^

Możesz wyjaśnić linie ograniczeń.

Zasadniczo, należy wstawić szkice i związać je (linię lub punkt z zbieżnościami z elementami modelu), a następnie pozostawić wymiar w trybie pilotowanym, tak aby podążał za modelem.

1 polubienie

Wypróbuję to rozwiązanie