Wymiary rysunku, które nie są zgodne z aktualizacją 3D

Cze wszystkim

Nowy na tym forum i nowy użytkownik solidworks (15 lat catia V5) Mam problem.

Od czasu migracji z 2015 do 2018 roku mam wymiary rysunkowe, które nie są zgodne z 3D (rozłączenia). Dzieje się tak pomimo tego, że modyfikacja dokonana w zespole jest minimalna (10mm przemieszczenie kilku elementów).

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Z góry dziękuję

20180219-pb_01.jpg

Witam, prawdopodobnie masz zakłócenia, stąd kolory żółty i czerwony. Sprawdź ograniczenia, które wprowadziły się w miarę upływu czasu, z pewnością jest jedno do usunięcia

Pozdrowienia

Dziękujemy za interwencję,

więc bez zakłóceń, moje ograniczenia są idealne, czerwone kolory są normalne, to ja umieściłem te elementy na czerwono za pomocą czcionki (są to elementy szkicu, jestem w trakcie AVP).

Nadal istnieją żółte strony, które tracą powiązania z 3D na tak lub nie.

20180219-pb_02.jpg

Czy ustaliłeś linię cięcia w stosunku do krawędzi części, ponieważ może się zdarzyć, że podczas modyfikowania części linia cięcia przesuwa się i nagle traci swoje odniesienia! Kliknij prawym przyciskiem myszy linię cięcia, edytuj szkic i umieść wymiar, który później ukryjesz!

Cdt

1 polubienie

Właściwie ograniczyłem linię cięcia do środka krawędzi elementu.

Usuwając to ograniczenie, dokonałem prostej modyfikacji jednego z moich elementów zespołu, aby zobaczyć i otrzymuję ten sam wynik.

Szkoda, że był dobrze widziany.

Muszę powtórzyć badanie, może jakiś błąd? Zobaczę, ale tego typu rzeczy są dość męczące.

Rozumiem, a i tak zaskakuję. Czy zrobiłbyś cięcie w filiżance???

Nie, jest to widok szczegółowy sekcji. Przychodzę zrobić test bezpośrednio w mojej filiżance: to samo! To niezrozumiałe.

Zamierzam zrzucić winę na błąd, zanim nakrzyczę na to oprogramowanie (śmiech)

:) Czy przypadkiem nie wybrałeś widoku przed narysowaniem szkicu?

Czasami pracujesz na jednym widoku, a potem, gdy zdecydujesz się wykonać cięcie w innym widoku, solid domyślnie utrzymuje zaznaczony widok, nad którym pracowałeś wcześniej i łatwo robi bałagan...  

(Solidworks staje się... Fragilworks powraca!! :) )

Z pamięci tak, to był odruch w domu z catia V5 (wybór aktywnego widoku).

Dziękuję, jeśli coś znajdę, wrócę i napiszę to w tym poście.

Szkoda, że przerabiam 3d, a potem rysunek.

Ok, miłego końca dnia

W jakim kierunku nastąpiło przemieszczenie w stosunku do widoku: w głąb czy na boki.
Możliwe, że krawędzie, do których zostały przymocowane wymiary, zniknęły z powodu modyfikacji (nawet jeśli wizualnie się nie zmieniają). Na przykład część z rowkiem, jeśli zmienisz strony w stosunku do rowka, zjawisko może wystąpić.

nadal nie znalazłem przyczyny, ...

To było wtedy, gdy dokonałem drobnej zmiany w moim 3D, mój wzrok przesunął się prawie o połowę, a wymiary pozostały w swoim pierwotnym położeniu, tracąc swoje ogniwo (brązowe).

Na razie nie mam sprawy na temat mojego nowego planu. Zrzucę to na karb błędu.

W każdym razie dziękuję.