Czy ktoś kiedykolwiek wykonywał kolano 4-sektorowe 15° 30° 45° 75° jako element rury? Ponieważ dla kolanka 90° nie ma problemu, ale dla innych kątów wydaje mi się to niewykonalne pod bryłą, aby można było prawidłowo podłączyć i podłączyć na rurze.
Nigdy tego nie robiłem, ale na pierwszy rzut oka nie sądzę, żeby to stanowiło problem, ponieważ kształt na wyjściu z jednego sektora musi odpowiadać kształtowi wejścia do następnego sektora.
Tak, to nie może być koło, jeśli zaczniesz od rurki, którą przeciąłeś (w rogu) Co w tym wszystkim przeszkadza? Dlaczego miałbyś chcieć koła za wszelką cenę? Jak @OBI_WAN mówi, o ile 2 segmenty do naśladowania są identyczne, połączenie (przez?) zostanie wykonane bez problemu. Jeśli potrzebujesz bezproblemowego połączenia, takiego jak naszyjnik, musisz zdecydować się na komercyjne łokcie:
Albo Cattinair, Guery...
Kolejne i ostatnie rozwiązanie zaczyna się od 2 kółek (otwartych na 1mm) oraz złożenia przejściowego i mocowania pod SW2020: Sektor.SLDPRT (280,1 KB)
Ponieważ każdy sektor jest przekrojem walca z ukośnymi powierzchniami końcowymi, kontury skrzyżowania są elipsami. Brak problemów z połączeniem, jeśli płaszczyzny połączeń dla każdego sektora tworzą ten sam kąt co oś cylindra. Pierwszy i ostatni sektor mają połówki długości i powierzchnie zewnętrzne prostopadłe do osi, a więc kontury kołowe. W zestawie dwie propozycje modeli (natywny SW 2020), pierwsza w objętości, druga w blasze.
Zagięcia są parametryzowane za pomocą 5 zmiennych globalnych z gałęzi " Równania ":
liczba sektorów (równa lub większa niż 4): nSect
Całkowity kąt łokcia: Esparto
Średnica zewnętrzna rury : Dext
Średni promień łokcia: R
grubość rurki dla wersji " Volume " : lub szerokość otworu dla wersji " Blacha ": L W wersji " Blacha" grubość jest właściwością ogólnej funkcji blachy.
Dziękuję za opinię, @m_blt świetna robota, ale myślę, że problem wynika z użycia łokcia w bibliotece modułów Routing. Oto komunikat, który otrzymuję, gdy chcę wykonać rurę, na przykład za pomocą kolanka 2D 45° 4-sektorowego.