Solidworks Routing 4-sektorowe kolanko 2D

Witam

Czy ktoś kiedykolwiek wykonywał kolano 4-sektorowe 15° 30° 45° 75° jako element rury?
Ponieważ dla kolanka 90° nie ma problemu, ale dla innych kątów wydaje mi się to niewykonalne pod bryłą, aby można było prawidłowo podłączyć i podłączyć na rurze.

Z góry dziękuję

1 polubienie

Czy możesz opowiedzieć nam o tym więcej na przykład ze zdjęciem

1 polubienie

Na kolanku sektora połączenie między sektorami tworzy elipsę, a nie okrąg, co moim zdaniem stanowi problem dla połączenia

image

Nigdy tego nie robiłem, ale na pierwszy rzut oka nie sądzę, żeby to stanowiło problem, ponieważ kształt na wyjściu z jednego sektora musi odpowiadać kształtowi wejścia do następnego sektora.

3 polubienia

Nie ma tu żadnych technik: https://mycad.visiativ.com/contenu/les-jonctions-et-intersections-en-tolerie-solidworks-0 ??

Nie, wyjście nie jest już okręgiem

Jeśli zrobisz połówkę i uzyskasz symetrię, która daje początek na okręgu, a tym samym przybycie do koła.
Obi-Wan. SLDPRT (129.6 KB)

3 polubienia

Tak, to nie może być koło, jeśli zaczniesz od rurki, którą przeciąłeś (w rogu)
Co w tym wszystkim przeszkadza? Dlaczego miałbyś chcieć koła za wszelką cenę?
Jak @OBI_WAN mówi, o ile 2 segmenty do naśladowania są identyczne, połączenie (przez?) zostanie wykonane bez problemu.
Jeśli potrzebujesz bezproblemowego połączenia, takiego jak naszyjnik, musisz zdecydować się na komercyjne łokcie:

Albo Cattinair, Guery...

Kolejne i ostatnie rozwiązanie zaczyna się od 2 kółek (otwartych na 1mm) oraz złożenia przejściowego i mocowania pod SW2020:
Sektor.SLDPRT (280,1 KB)

2 polubienia

Na przykład sektora kolanka Ø80 pod kątem 15° pobranego z cattinair.
Kolano C15.SLDPRT (111.5 KB)

Sektor fałdowy przejściowy w wersji 2 z symetrią. (Strefa SW2020)
Sektor V2.SLDPRT (258.6 KB)

1 polubienie

Witaj @Rems51 ,

Ponieważ każdy sektor jest przekrojem walca z ukośnymi powierzchniami końcowymi, kontury skrzyżowania są elipsami.
Brak problemów z połączeniem, jeśli płaszczyzny połączeń dla każdego sektora tworzą ten sam kąt co oś cylindra. Pierwszy i ostatni sektor mają połówki długości i powierzchnie zewnętrzne prostopadłe do osi, a więc kontury kołowe.
W zestawie dwie propozycje modeli (natywny SW 2020), pierwsza w objętości, druga w blasze.

Zagięcia są parametryzowane za pomocą 5 zmiennych globalnych z gałęzi " Równania ":

• liczba sektorów (równa lub większa niż 4): nSect
  • Całkowity kąt łokcia: Esparto
  • Średnica zewnętrzna rury : Dext
  • Średni promień łokcia: R
  • grubość rurki dla wersji " Volume " :
    lub szerokość otworu dla wersji " Blacha ": L
    W wersji " Blacha" grubość jest właściwością ogólnej funkcji blachy.

ElbowSectorsSheet Metal.SLDPRT (300.8 KB)
ElbowSectorsVolume.SLDPRT (203.9 KB)

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam
Procedura, którą należy zastosować, jest zaproponowana przez m.blt.
Przynajmniej jeśli dobrze zrozumiałem problem.
Pozdrowienia.

Witam

Dziękuję za opinię, @m_blt świetna robota, ale myślę, że problem wynika z użycia łokcia w bibliotece modułów Routing. Oto komunikat, który otrzymuję, gdy chcę wykonać rurę, na przykład za pomocą kolanka 2D 45° 4-sektorowego.
image