Kolor żebra dla symbolu wiercenia

Małe pytanie, wszystkie moje wymiary rysunkowe są w kolorze ciemnoszarym w MEP, z wyjątkiem pewnego rodzaju wymiaru dla  symboli do wiercenia, które są w kolorze czarnym i którego nie mogę zmienić. (Nie mogę znaleźć pasującej linii w narzędziu/opcji/kolorach)

Stąd moje pytanie, jak zmienić kolor tej adnotacji symbolu do wiercenia?

Witam

Myślę, że możemy przypisać go do warstwy i stamtąd zmienić kolor:

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/solidworks_design_checker/r_layer.htm

Witam

Musisz umieścić tekst symbolu przekłucia na tej samej warstwie, co Twoje wymiary.

Musisz przejść do =>narzędzie/opcja/właściwość dokumentu/ tabela/wiercenie.

Niech Moc będzie z wami.

cote_percage.jpg
3 polubienia

Ten sam problem występuje również podczas wstawiania obiektu modelu i wymiarowania.

.PL przypisywanie koloru do warstwy działa, ale uważam za dziwne, że nie można dostosować tego koloru w opcjach ogólnych.

W przypadku normalnych wymiarów (nie importowanych z obiektem modelu lub za pomocą symbolu do wiercenia) nie ma obaw.

EDYCJA: W przypadku OBI WAN przypisanie warstwy (szarej) w tabeli wierceń nie zmienia koloru wybrzeża w MEP, ale raczej kolor tabeli.

Witam

tak przepraszam 

Musisz przejść do symbolu =>narzędzie/opcja/właściwość dokumentu/ wymiarowanie/ do  wiercenia.

Jeśli to zrobisz i zapiszesz model dokumentu, uzyskasz ten trwały kolor koloru.

Niech moc będzie z tobą

Ogólnie rzecz biorąc, wymiary utworzone na rysunku nie mają tych samych kolorów

, że wymiary są importowane z modelu 3D

Obejrzyj to wideo

https://www.youtube.com/watch?v=1Fp8XAKri-8

@+ ;-)

W rzeczywistości szary i są przydatne do odróżniania wymiarów rysunku od wymiarów 3D:

Jeśli klikniesz dwukrotnie na wymiar (tj. wstawiony wraz z obiektami modelu), bezpośrednio zmodyfikujesz szkic w 3D!

Szare wymiary są wymiarami kontrolnymi rzutu.

OBI WAN przeszkadza mi zmiana opcji we właściwości dokumentu, ponieważ niektórzy rysownicy wolą czarne strony, a inni szare, ponieważ MEP jest moim zdaniem bardziej czytelny. Ponadto brak koloru w ścieżce pokazanej na sw2014.

GT22 2 opcje wideo Zaimportowane (pilotujące) i niezaimportowane (pilotowane) wymiary są w kolorze szarym w moim systemie/opcjach kolorów, a jednak, gdy importuję wymiary za pomocą obiektu modelu lub symbolu do wiercenia, wymiary są w kolorze czarnym, stąd problem.

. Pl: Znam różnice. A zaletą tych 2 metod jest tylko to, że kolor importowanych żeber nie jest zgodny z kolorem zdefiniowanym w opcjach (patrz odpowiedź GT22)

Zapomniałem określić, że jestem w SW2014 SP4.0

Absolutnie konieczna jest praca z najnowszą dostępną wersją SolidWorks, a więc SP5 dla wersji 2014.

Link do SP5?

Aktywuje pasek narzędzi "Format linii"

Znajduje się tam kwadratowa ikona podkreślona przez "tęczę"

Klikając na tę ikonę, przełączasz się między 2 trybami wyświetlania wymiarów (i innych elementów).

1 polubienie

W przypadku dodatku SP5 należy połączyć się tutaj:

http://www.solidworks.com/sw/support/downloads.htm

Witam

Spróbuj zobaczyć, klikając na 

Tryb wyświetlania w kolorze