Witam
Gdy tworzymy instrukcję montażu na rysunku Solidworks, często mamy więcej niż jeden arkusz.
W moim starym pudełku, aby instrukcja była bardziej czytelna i łatwiej rozróżniła daną część na danym etapie instrukcji, pokolorowaliśmy ją na arkuszu jej dotyczącym do montażu.
Na następnej stronie znów zrobiła się, co było lepsze, ponieważ ta wiadomość nie dotyczyła już jej, ale kolejnego elementu do złożenia.
Odkąd jestem w tej firmie, mimo że wtedy w SW2014 (jak w mojej poprzedniej firmie) a teraz w 2017 roku, część, której kolor jest zmieniany, pozostaje w tym kolorze na każdym kroku instrukcji, a więc na każdej kartce, co ostatecznie nie czyni instrukcji bardziej czytelną, ale ostatecznie wygląda jak dobra choinka... ^^.
Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem? czy to w opcjach SW mamy to zmodyfikować?
Cdt.
Zaznaczam również, że zmieniamy kolor za pomocą warstw.
Dla mnie zarządzanie warstwami zawsze działało "wspólnie dla wszystkich arkuszy"
a co za tym idzie kolorowanie poprzez przypisanie PRT lub ASM...
czy to podczas ewolucji SW 2010-2012-2014 itp. że błąd został przeciągnięty?
Czy zostało to zrobione "czysto", czy poprzez nadpisanie plików i rejestru? A za pomocą pliku SLDREG do pobrania ustawień?
Istnieje szybki i prosty test, aby sprawdzić, czy problem pochodzi z rejestru:
z pamięci, w systemie Windows: wpisz uruchom "regedit", a następnie w HKEY_CURRENT_USER/software/
Jest to folder "solidworks", którego nazwa jest tymczasowo zmieniana poprzez dodanie wybranego tekstu,
następnie uruchamiamy oprogramowanie (pojawia się wyskakujące okienko pierwszego użycia) i ponownie testujemy problem, aby sprawdzić, czy zniknął.
Jeśli nadal występuje ten sam problem, zamykamy Solidworks (sprawdzamy procesy systemu Windows), a następnie wracamy do rejestru, w tym samym miejscu, jak wspomniano powyżej, i zauważamy, że Solidworks odtworzył "nowy" folder rejestru.
Usuwamy więc ten nowy "folder rejestru", a następnie usuwamy dodatek "word" z folderu, aby przywrócić go do pierwotnego stanu.
Witaj Olivier, dziękuję za odpowiedź,
instalacje i deinstalacje zostały wykonane w czysty sposób, a rok 2014 znałem tutaj tylko przed 2017 rokiem, ponownie zainstalowałem swoją stację nawet w 2016 roku jeszcze pod SW 2014 i moje warstwy już wtedy były połączone ze wszystkimi arkuszami. Jest tylko poprzednia skrzynka, w której było inaczej, może manipulacja w rejestrze... Postaram się kopać głębiej... Cdt.
Może używali "narzędzia innej firmy" do zarządzania warstwami?
Myślę, że nie warto przeszukiwać rejestru w tym kierunku, w opcjach systemowych lub opcjach dokumentów nie widziałem niczego, co by to umożliwiło.
Naprawdę nie wiem, mam w głowie ten sam wygląd warstw, nic nie wydawało mi się inne...
Witam
W przeciwnym razie można utworzyć stany wyświetlania dla swoich instalacji
1 polubienie
Witam
Po sprawdzeniu jedynym wyjściem jest przejście do czcionki liniowej komponentu i nałożenie na nią warstwy (kliknięcie prawym przyciskiem myszy na komponencie, a następnie na czcionkę liniową komponentu). Musisz odznaczyć "Użyj domyślnych dopasowań dokumentu", a następnie u dołu okna zaznaczyć "Z zaznaczenia" i na koniec wybrać warstwę.
Szybkie testowanie na SW2016 komponent zmienia się dobrze na inny kolor tylko na wybranym widoku. Z drugiej strony nie dzieje się to tylko na poziomie zarządzania warstwami i nie widziałem nic w opcjach dokumentu, aby to zachowanie stało się "normalnym" trybem działania.
Witaj Cyrylu,
Cóż nie, też to przetestowałem i właśnie ponownie przetestowałem, w domu, w każdym razie na SW17, wszystko ma ten sam kolor, a także we wszystkich widokach tej samej strony, co inne strony .. Również jeśli zmienię kolor mojego komponentu tą metodą, że odznaczę mój komponent, kliknę go ponownie, jest to dobrze brane pod uwagę przez zarządzanie warstwami wskazującymi jego kolor, w przeciwieństwie do Ciebie, jeśli dobrze zrozumiałem... Też sprawdziłem w opcjach i nic o tym nie znalazłem, a mimo to nasze 2 SW działają inaczej...
Tak, są też stany wyświetlania, to prawda Cobra... którego nie używam zbyt często.
Testuję SW2018, zamierzam sprawdzić zachowanie.
Miałem jednak problem z odłączeniem aplikacji we wszystkich widokach lub w bieżącym zaznaczeniu na 2 arkuszach. Wydaje się, że w działaniach mających na celu osiągnięcie wyniku istnieje porządek (trochę jak wyrównanie referencji z oceną Ø bez systematycznego wracania na tę samą stronę co ocena - na SW2016)
Ok, dziękuję, mam nadzieję, że znajdziesz coś ;) z drugiej strony jestem na SW 2017. Do wszystkiego
Cóż, właśnie przetestowałem go zarówno w 2016, jak i 2018 roku.
Dla każdego widoku każdego arkusza należy wybrać komponent i ustawić opcję "Zastosuj do:" w oknie dialogowym czcionki liniowej komponentu na "Z wyboru" i potwierdzić, klikając OK.
Jeśli wyjdziesz z "Wszystkie widoki", jak tylko edytujesz czcionkę linii, jeśli wyjdziesz, klikając OK z aktywną tą opcją, zaktualizuje wszystkie arkusze.
To trochę hack, ale to jedyny sposób, jaki widzę, ponieważ gdy tylko nałożysz warstwę na komponent, rozprzestrzeni się ona na wszystkie arkusze. Jesteś pewien, że w Twojej starej firmie właśnie zmieniałeś warstwę?
2 polubienia
Ok Dziękuję cyril działa nikel,
to pewne, że nie tak postąpiłem.... Dawniej ^^ w 2014 roku pracowaliśmy z paskiem warstw, ale działa, trzeba było tylko przeczytać możliwe opcje. Dziękuję! :)