Kolor obiektu za teksturą szkła

Witam

Pracuję w ramach SW2014 nad projektem, w którym moją rolą jest instalacja sieci kanałów wewnątrz budynku. Mam kompletny budynek w formacie .sldasm, który otwieram w trybie złożonego montażu, aby zapobiec zbyt dużym opóźnieniom mojego komputera. Następnie wykonuję pomiary na moim budynku, tworzę obok niego kanały, integruję je z moim budynkiem. Jak na razie dobrze idzie.

Mój problem polega na tym, że aby zwizualizować moją pracę, muszę sprawić, by niektóre z moich części były przezroczyste (płyty, słupy, belki...). Jednak po postawieniu doliny, przegrody, sufitu podwieszanego... W przezroczystości moje pasy przechodzą od czerwonego do brązowego, od jasnoniebieskiego do ciemnoniebieskiego... Nie mogę ich ukryć po prostu dlatego, że nadal ich potrzebuję do pozycjonowania moich sieci...  Sam w sobie nie jest to bardzo duży problem, ale z tego powodu boli mnie oczy, gdy pracuję w ten sposób, pod koniec dnia mam porządny ból głowy....

Czy ktoś ma cudowną metodę na zmianę tłumienia koloru w trybie przezroczystym??

PS: Próbowałem nałożyć szklaną teksturę na elementy, aby je ukryć, ale daje to takie samo renderowanie.

PPS: Już słyszę tych, którzy śmieją się z mojego problemu, ale praca od 8 rano do 18 wieczorem na ekranie o bardzo ciemnych kolorach czy muszę się zmuszać do rozróżnienia końca mojego utworu, to nie jest nic...

Aby zapoznać się z wizualizacją, zobacz załączony zrzut ekranu. (Możesz zobaczyć podstawowe kolory i różnicę w renderowaniu za sufitem podwieszanym i płytką).

couleurs.png

Witam

Dlaczego nie użyć stylu szkieletowego dla pomieszczeń, które powinny być przezroczyste? 

Można go skonfigurować dla każdej części lub zespołu : patrz załączony obraz

Do wyboru są następujące opcje:

Obraz szkieletowy

Ukryte linie widoczne (przerywane)

Usunięto ukryte linie

filaire.jpg
5 polubień

Cześć Lucas.

Dziękuję za szybkość odpowiedzi, właśnie przetestowałem Twoją metodę, idealnie mi odpowiada pod względem zmniejszania kontrastu, z wyjątkiem tego, że nagle nie wizualizuję już swoich obiektów. Pozwólcie, że wyjaśnię, jeśli umieszczę płytę w makietach, biorąc pod uwagę, że moja płyta zajmuje cały mój budynek i że pracuję tylko na małej działce, nie widzę już granic mojej płyty. Mój problem wynika również z pliku klienta: utworzona przez niego płyta przecina wszystkie belki przelotowe, co oznacza, że gdy moja płyta jest przezroczysta, widzę granicę, w której płyta przecina moją belkę podczas gdy w modelu szkieletowym, nie, ponieważ nie ma kontrastu

Czy nie ma alternatywy między przezroczystością a szkieletem? Sposób na ustawienie krycia szkła lub współczynnika przezroczystości?

(Podejrzewam, że nie jestem do końca jasny, ale nie wiem, jak opisać mój problem :s)

Dobra robota Lucas ++1

5 polubień

Mówiąc prostym językiem, chcesz widzieć twarze w przezroczystości, nie widząc ich wcale!

Nie sądzę, żeby to, co opisujesz, było możliwe!

Jeśli chcesz zobaczyć przezroczystą twarz, jedyną różnicą będzie wyblakły efekt kolorów!

Innym rozwiązaniem byłoby użycie jaskrawych kolorów, mniej podatnych na blaknięcie, gdy patrzy się na nie przez przezroczystą stronę!

Przykład w załączeniu.

fluo.jpg
4 polubienia

Jedyne znane mi ustawienie przezroczystości w SolidWorks do edycji części w kontekście: Opcje >Opcje systemu> Wyświetlanie/Wybór (patrz załączony obraz).

Ale to nie odpowiada Twojej prośbie!

transparence.jpg
2 polubienia

W rzeczywistości możesz również zmienić przezroczystość w pomieszczeniu, z wyglądu (kolorowa kula na pasku wysokiego wzroku).

Ale na moim teście nie widzę żadnej różnicy!

Zobacz załączony obraz

transparence_piece.jpg

Cóż, szukałem wszędzie, nie mogłem znaleźć...

Nawet zmieniając przezroczystość w menu wyglądu, wszystko, co mogę zrobić, to zmienić kolory mojego przezroczystego elementu, a nie krycie.

A umieszczenie nieprzezroczystych części w kolorze jasnym lub fluorescencyjnym, jak proponowałem, nie rozwiązuje twojego problemu? W przeciwnym razie w przypadku płyty można wstawić plan na poziomie gruntu, aby móc zobaczyć skrzyżowanie.
1 polubienie

Czy próbowałeś z ilością przezroczystości w wyglądzie>zaawansowanym>iluminacji>ilość przezroczystości?

capture.png
4 polubienia