Pracuję w ramach SW2014 nad projektem, w którym moją rolą jest instalacja sieci kanałów wewnątrz budynku. Mam kompletny budynek w formacie .sldasm, który otwieram w trybie złożonego montażu, aby zapobiec zbyt dużym opóźnieniom mojego komputera. Następnie wykonuję pomiary na moim budynku, tworzę obok niego kanały, integruję je z moim budynkiem. Jak na razie dobrze idzie.
Mój problem polega na tym, że aby zwizualizować moją pracę, muszę sprawić, by niektóre z moich części były przezroczyste (płyty, słupy, belki...). Jednak po postawieniu doliny, przegrody, sufitu podwieszanego... W przezroczystości moje pasy przechodzą od czerwonego do brązowego, od jasnoniebieskiego do ciemnoniebieskiego... Nie mogę ich ukryć po prostu dlatego, że nadal ich potrzebuję do pozycjonowania moich sieci... Sam w sobie nie jest to bardzo duży problem, ale z tego powodu boli mnie oczy, gdy pracuję w ten sposób, pod koniec dnia mam porządny ból głowy....
Czy ktoś ma cudowną metodę na zmianę tłumienia koloru w trybie przezroczystym??
PS: Próbowałem nałożyć szklaną teksturę na elementy, aby je ukryć, ale daje to takie samo renderowanie.
PPS: Już słyszę tych, którzy śmieją się z mojego problemu, ale praca od 8 rano do 18 wieczorem na ekranie o bardzo ciemnych kolorach czy muszę się zmuszać do rozróżnienia końca mojego utworu, to nie jest nic...
Aby zapoznać się z wizualizacją, zobacz załączony zrzut ekranu. (Możesz zobaczyć podstawowe kolory i różnicę w renderowaniu za sufitem podwieszanym i płytką).
Dziękuję za szybkość odpowiedzi, właśnie przetestowałem Twoją metodę, idealnie mi odpowiada pod względem zmniejszania kontrastu, z wyjątkiem tego, że nagle nie wizualizuję już swoich obiektów. Pozwólcie, że wyjaśnię, jeśli umieszczę płytę w makietach, biorąc pod uwagę, że moja płyta zajmuje cały mój budynek i że pracuję tylko na małej działce, nie widzę już granic mojej płyty. Mój problem wynika również z pliku klienta: utworzona przez niego płyta przecina wszystkie belki przelotowe, co oznacza, że gdy moja płyta jest przezroczysta, widzę granicę, w której płyta przecina moją belkę podczas gdy w modelu szkieletowym, nie, ponieważ nie ma kontrastu
Czy nie ma alternatywy między przezroczystością a szkieletem? Sposób na ustawienie krycia szkła lub współczynnika przezroczystości?
(Podejrzewam, że nie jestem do końca jasny, ale nie wiem, jak opisać mój problem :s)
Jedyne znane mi ustawienie przezroczystości w SolidWorks do edycji części w kontekście: Opcje >Opcje systemu> Wyświetlanie/Wybór (patrz załączony obraz).
A umieszczenie nieprzezroczystych części w kolorze jasnym lub fluorescencyjnym, jak proponowałem, nie rozwiązuje twojego problemu?
W przeciwnym razie w przypadku płyty można wstawić plan na poziomie gruntu, aby móc zobaczyć skrzyżowanie.