Kolor na mecano w mep

Witam

Czy możliwe jest umieszczenie różnych kolorów na rysunku na  części spawanej mechanicznie?
Na przykład 50 kwadratowych rurek w kolorze czerwonym, 40 kwadratowych rurek w kolorze zielonym.... wiedząc, że to pojedynczy kawałek 

Z góry dziękuję

Witam

Musisz stworzyć konfiguracje lub stany wyświetlania w pomieszczeniu, a następnie przypisać im żądane kolory.

Oto pomoc, która odpowiada:

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/c_display_states_parts.htm?verRedirect=1

1 polubienie

Tak, możliwe jest umieszczenie kolorów różnic 

Wydaje mi się, że wystarczy to zrobić za pośrednictwem grup

dla 3D działa dobrze

więc w rzeczywistym widoku ISO musisz być w stanie mieć każdy kolor dedykowany dla pasma

@+

Witam

Normalnie każda rurka ma funkcję i jeśli klikniesz na funkcję i przypiszesz jej kolor, będzie działać, a dla symetrii nie możesz zapomnieć o zaznaczeniu "propaguj właściwości wizualne" w funkcji symetrii....

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi,

Rzeczywiście, mogę tworzyć różne kolory na częściach pokoju, ale na rysunku, o ile się nie mylę, uwzględnia on tylko kolor części, ale nie ciała.

@gt22 Co masz na myśli mówiąc o tworzeniu grup?

2 polubienia

Grupy

Grupa jest zbiorem segmentów połączonych w element spawany mechanicznie.

Grupę konfiguruje się w taki sposób, aby przypisywała wszystkie swoje segmenty bez wpływu na inne segmenty lub grupy w elemencie spawanym.

Typy grup są następujące:

Współ

ntigu

Ciągły zarys odcinków połączonych na końcach. Możesz kontrolować sposób łączenia segmentów. Punkt końcowy grupy może być opcjonalnie połączony z jej punktem początkowym.

Równoległy

Nieciągły zestaw równoległych segmentów. Segmenty grupy nie mogą się ze sobą stykać.

• Możesz zdefiniować grupę w pojedynczym klipie lub w wielu klipach.
  • Grupa może zawierać jeden lub więcej segmentów.
  • Element spawany mechanicznie może zawierać jedną lub więcej grup.

Po zdefiniowaniu grupy możesz manipulować nią tak, jakby była pojedynczą jednostką. Użyj menedżera właściwości PropertyManager Element spawany mechanicznie, aby:

• Określ wycięcie blachy dla segmentów w grupie.
  • Utwórz odstępy między segmentami, aby zwolnić miejsce na szwy spawalnicze.
  • Symetryzacja profilu pojedynczej grupy.
  • Wyrównywanie, obracanie lub przesuwanie profilu grupy bez wpływu na inne grupy elementu spawanego mechanicznie.

Temat nadrzędny

Konstrukcje spawane

Wyszukaj 'Grupy' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.

patrz poniżej

1 polubienie

Musisz zastosować kolor do funkcji i tam to działa.... patrz PJ

couleur_fonction.pdf
1 polubienie

Dodawanie grup

1. Utwórz szkic.
  2. Kliknij Element spawany  (pasek narzędzi Konstrukcje spawane) lub Wstaw >  Konstrukcje spawane > Element spawany.
  3.  Należy wybrać opcje w menedżerze właściwości PropertyManager, aby zdefiniować profil elementu spawanego mechanicznie.
  4. Aby utworzyć pierwszą grupę, należy wybrać serię segmentów na szkicu.

Drugi wybrany segment określa typ grupy.

• Aby utworzyć grupę ciągłą, wybierz segment przylegający do pierwszego segmentu.
    • Aby utworzyć grupę równoległą, wybierz segment, który jest równoległy do pierwszego segmentu.

Grupa1 pojawi się w obszarze Grupy. W obszarze Parametry identyfikatory wybranych ścieżek są wyświetlane w obszarze Segmenty ścieżek.

5. Aby utworzyć następną grupę, kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję Utwórz nową grupę w obszarze Wybory, a następnie kliknij polecenie Nowa grupa.
  6. Wybierz drugi zestaw segmentów.

7. Wybierz grupę z listy Grupy i zmień jej atrybuty w obszarze Ustawienia.
  8. Kliknij i  utwórz dodatkowe elementy spawane mechanicznie, zgodnie z wymaganiami.

1 polubienie

@gt 22 Dziękuję, zrozumiałem 

@ac Cobra 427 działa w  trybie cieniowanym, ale nie w modelu szkieletowym

1 polubienie

Rezolucja w sprawie właściwej odpowiedzi zamknie kwestię

@+ ;-)

2 polubienia

Nie sądzę, abyś mógł znaleźć rozwiązanie, aby zrobić to w przewodzie. Nawet jeśli funkcja czcionki liniowej komponentu obsługuje to; Ponieważ jest to spawana część mechaniczna, a nie ASM, a ponadto w pytaniu to nie było pytanie!! W przeciwnym razie moglibyśmy ci powiedzieć od razu.....

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi,

Mam zamiar złożyć prośbę o ulepszenie SW, ponieważ byłoby to bardzo wygodne

totalne niezrozumienie @ być

Pytanie brzmiało:

Czy możliwe jest umieszczenie różnych kolorów na rysunku na  części spawanej mechanicznie?
Na przykład 50 kwadratowych rurek w kolorze czerwonym, 40 kwadratowych rurek w kolorze zielonym.... wiedząc, że to pojedynczy kawałek

Wydaje mi się, że konieczne jest wyjaśnienie???????????????????????????????????????

3 polubienia

@gt 22: Rysunek został mi zasugerowany w formie szkieletowej. Prawdą jest, że powinienem był to sprecyzować, biorąc pod uwagę, że mogą być wykonane w cieniu.

Przepraszam, następnym razem postaram się być bardziej szczegółowy .

Tak więc, aby rozwiązać moje pytanie (dodaję "przewodowe") wydaje się, że nie ma rozwiązania,  stąd wybór ac cobra 427

Jak wspomniano wcześniej

Jeśli umieścisz widok izometryczny w cieniu z bąbelkami

Znajdziesz wszystkie swoje elementy wraz z ich dedykowanymi kolorami

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w modelu szkieletowym mieć widoki skierowane w lewo

Wydaje mi się, a od strony wizualnej jest to bardzo wymowne

Krótko mówiąc, każdy robi to, co uważa za stosowne

lub inny solucja przechodzi przez Draftsigt, ale nie będzie w trybie automatycznym

Będziesz musiał  przypisać każdej linii kolor

witam e pracy, ale dlaczego nie 

@+ ;-)

Zobacz między innymi te samouczki

https://www.youtube.com/watch?v=3iALiPz9bTA

https://www.youtube.com/watch?v=4-Lb2ThASS8

@+