Symbol Kolor gwintu

Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest zmiana odlewu symbolu gwintowania otworu na rysunku.

Mój problem polega na tym, że nałożyłem fazowanie na gwintowany otwór i że kiedy umieściłem go w planie, symbol traudingu znajduje się między dwoma okręgami i jest trudny do zobaczenia.

Wiem, że można zmienić kolor linii klikając na nie i "kolor linii" ale nie jest to możliwe w przypadku symbolu krawędzi stukania.

Dziękuję

Witam

Byłoby bardzo zaskakujące, gdyby było to możliwe, ponieważ jest to przedstawienie oparte na ekwiwalencie obrazu (nie jest to szkic łuku stycznego). Nawiasem mówiąc, reprezentacja, która psuje soouk w montażach.

Często mam ten sam rodzaj problemu, więc w MEP nie waham się umieszczać bardziej szczegółowych widoków w 2D, ale coraz częściej w 3D. Dzięki temu możliwe jest usunięcie niejasności.

To powiedziawszy, jeśli użyjemy adnotacji poprawnie zgodnie ze standardami, które podają średnice, głębokości itp., jest to więcej niż wystarczające, aby usunąć niejasności i rozjaśnić odczyt rysunku.

Pozdrowienia

PS: Spójrz kiedyś na  moduł SW MDB , to przyszłość, aby mieć wszystkie cytaty w 3D, zwłaszcza z tabletem zamiast niebieskiego druku. Jest trochę jak ekspert od przyciemniania, ale o wiele lepszy. Ekspert od ciemności jest nieco psychosztywny

EDIT: grób żółwia fot'

Jak to zrobiłeś za pomocą jakiego narzędzia

która wersja oprogramowania

@+

Witam

Użyj warstw. Za pomocą filtra do wybierania reprezentacji gwintu zaznacz wszystko, a następnie zastosuj warstwę, na której ustawiany jest kolor.

2 polubienia

Zrobiłem to stukanie za pomocą kreatora wiercenia.

Na razie moim jedynym rozwiązaniem jest szczegółowy widok otworu , aby odróżnić symbol.

W przeciwnym razie znalazłem inny trik, który polega na wykonaniu konfiguracji z fazowaniem i bez fazowania na tym otworze. Następnie w MEP wstawiłem widok z przodu bez fazowania i widok z lewej strony z fazowaniem, aby móc go poprawnie zwymiarować.

2 polubienia

Witam

Niezależnie od tego, czy jest to pomoc w wierceniu, czy nie, reprezentacja gwintu na rysunku jest po prostu oddzielnym obiektem, który można umieścić na innej warstwie.

Dzięki za info Cyryl, udało mi się zmienić kolor reprezentacji wątku.

Na koniec musisz wybrać reprezentację, a następnie zmienić warstwę. W rzeczywistości nie widziałem tej opcji w menedżerze właściwości, ale wystarczy mieć zakładkę warstwy w obszarze graficznym, a następnie wybrać żądane uderzenie!