Witam
Czy w solidworks możliwe jest ustawienie koloru dla linii dołączenia wymiaru i innego koloru dla wartości wymiarów?
Z góry dziękuję
Witam
Czy w solidworks możliwe jest ustawienie koloru dla linii dołączenia wymiaru i innego koloru dla wartości wymiarów?
Z góry dziękuję
Witam
Nie jestem pewien, czy jest to możliwe!
Ale jestem ciekawy, aby uzyskać odpowiedź również na ten temat.
Witam
Właśnie zrobiłem małą wycieczkę po ustawieniach oprogramowania (system i dokument), ale nic nie znalazłem...
Na liniach żeber można zmienić styl linii (ciągła, kropkowana, mieszana...) oraz ich szerokość.
W przypadku tekstu bocznego możesz bawić się tylko czcionką i rozmiarem.
Ponieważ rysunek jest bardzo ustandaryzowany, nie jestem pewien, czy jest to możliwe.
Ponadto kolory wybrzeży w SW odpowiadają stanowi wybrzeża (prawidłowy, chwiejny...).
Jeśli chodzi o @contact_168, jeśli ktoś ma ten trik to jestem zainteresowany tak z ciekawości...
Witam
Istnieje sposób na zabawę warstwami (tj. umieszczenie wymiarów w określonej warstwie).
Z drugiej strony nie jestem pewien, czy można umieścić cechy w jednym uderzeniu, a żebra w drugim.
Witam
Potwierdzam to, co @froussel powiedział, wymiary można umieścić na kalce technicznej. Linie i teksty będą miały kolor ustawiony w warstwie.
Nie ma możliwości oddzielenia tekstu od wierszy, jest to jedna całość w sensie SW.
Istnieje sposób, aby mieć inny kolor dla wartości wymiaru i inny kolor dla linii, ale tylko w częściach/zespołach 3D:
W opcjach systemu (z modelu 3D), w sekcji Rysunki odznacz " Domyślnie zaznacz wszystkie wymiary części/zespołu do importu do rysunków "
Stamtąd mamy wartości wymiarów w kolorze fioletowym, który jest domyślnym kolorem:
Aby zmienić kolor, zawsze w opcjach systemu, że tak się dzieje, część koloru: