Eksport kolorów IFC z SolidWorks

Witam

Modeluję elementy, które są zintegrowane z modelem 3D budynku IFC, aby pogrupować modele różnych branż i przewidzieć zakłócenia.

Eksportuję złożenie SolidWorks do IFC4, a następnie przeglądam je za pomocą Trimble Connect. Jednak kolory dodane przeze mnie w SolidWorks nie pojawiają się w Trimble Connect — wszystko zmienia kolor na szary.

Próbowałem przypisać kolory do obiektów, części lub komponentów złożenia, ale bezskutecznie.
Przetestowałem kilka opcji oferowanych przez SolidWorks (OmniClass, UniClass2015, Właściwości niestandardowe, Właściwości materiału i masy), ale nic nie pomaga.

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem i znalazł rozwiązanie?

Dla Twojej informacji, używane wersje oprogramowania:

• SolidWorks Premium 2023 SP1.0
  • Trimble Connect 1.18.0.475

Dziękuję

Niektóre formaty nie są tworzone w celu zachowania wyglądu/kolorów.
Czy próbowałeś eksportować IFC, a następnie importować do oprogramowania? Jeśli w tym formacie tracisz również kolory z SW do SW, to prawdopodobnie dlatego, że nie jest on stworzony do zachowywania kolorów.

Właśnie przetestowałem eksport SolidWorks do IFC, a następnie zaimportowałem ten IFC do SolidWorks: rzeczywiście kolory nie podążają za nimi.

Z drugiej strony format IFC obsługuje kolory, modele z innych branż, które korzystają z innego oprogramowania 3D, są kolorowane po otwarciu w Trimble Connect.

W związku z tym SolidWorks nie wie, jak zarządzać kolorami IFC.

1 polubienie

Jest to rzeczywiście możliwe, ale przynajmniej rozwiewa wątpliwości.