Ranting

Wydaje mi się, że pominąłeś negację zdania :upside_down_face:

2 polubienia

Tak, znajdziesz to tańsze, ale jest to " szyte na miarę " dla SolidWorks. Nie mam żadnych lub kilka awarii, stacja bez mrugnięcia okiem robi duże zgromadzenia i raczej zamaszyste ujęcia.
Stawiasz obok stację LENOVO, DELL, a nawet głośnik i ten sam montaż: założę się, że moja stacja jest daleko z przodu.

2 polubienia

Niech w to wątpię... :slight_smile: i według porównań procesorów, które widziałem, ten, który wybrałem od della 2 lata temu, jest lepszy bo ma wyższą częstotliwość (ważne dla Solidworks) i mamy taką samą kartę graficzną i mamy szybszą pamięć RAM (4400MHz zamiast 3200MHz) więc szczerze mówiąc nie widzę skąd są one zoptymalizowane oprogramowanie, lepszy od innych... A zwłaszcza jak uzasadnić cenę...
W firmie DELL są to certyfikowane maszyny, wątpię.
Ale nie kwestionuję twojej osobistej opinii, daję ci moją :wink:

Witam

Jestem nawet trochę zaskoczony, że Visiativ oferuje I5 jako procesor, podczas gdy sami wyjaśniają na stronie, że Xeon jest bardziej zalecany (i o ile się nie mylę, jest to rekomendacja SW od lat).
Który procesor powinienem wybrać dla SOLIDWORKS? (visiativ.com)

My też jesteśmy na i5 od 2 lat i nie ma problemu, znacznie tańszy niż Xeon za ten sam wynik.

Być może podkręcanie jest jednym z trybów optymalizacji tego komputera, a zatem łatwiejszym niż w Xeonie. I to właśnie sprawi, że będzie to znacznie bardziej wydajne.

Przetaktowywanie nie jest straszne również w zastosowaniach profesjonalnych (żywotność, gwarancja...). Podstawowe, obecne procesory mają " normalny " tryb z niską częstotliwością (na przykład 3,1 GHz dla mojego), ale może ona wzrosnąć do 4,6 Ghz w zależności od obciążenia.
W systemie Windows 11 jest tylko niewielka subtelność, która nie zarządza mocą przydzieloną procesorowi. Musisz wymusić wszystko na 100%, aby zapobiec ograniczeniu procesora do jego podstawowej częstotliwości bez jej zwiększania.

Są one mocno przesadzone i zoptymalizowane pod kątem CAD (patrz ten temat 1 tabela)
Edytuj za pomocą linku jest lepiej!

Jeśli chodzi o dokładne znaczenie, nie mogę powiedzieć nic więcej.
Ale jeśli @flegendre uważa, że komputer jest bardziej wydajny, myślę, że tak jest i każdy może myśleć odwrotnie lub nie.
Na dłuższą metę, z dobrym chłodzeniem, może nie być zmartwień.
Edit bis: Wydaje mi się, że te wieże są od tego montera:

A w kartach technicznych mówią o kadencji 4,4 Ghz.

4 polubienia

Jeśli to maszyny FRA-SYS to jest inaczej, rzeczywiście są podkręcone, w tym czasie Visiativ powinien to określić, ponieważ bez informacji cena jest przerażająca!! :rofl:

Jest to dobrze określony zoptymalizowany procesor i zoptymalizowany komponent dla mnie, pozostaje wymowny:
image

Witam, tam gdzie pracuję używamy maszyn DELL z procesorem Intel Xeon W-2225 (4C 4.1GHz). Są dobre, ale teraz DELL już ich nie oferuje... DELL zamienia je na Intel Xeon W5-2545 (30 MB cache, 12 rdzeni, 24 wątki, 3,5 GHz), który dla mnie nie ma żadnego zainteresowania.
Z drugiej strony widziałem, że AMD oferuje podstawowe procesy o wysokiej częstotliwości, ale nigdy nie testowałem... Krótko mówiąc, nadal muszę to zbadać.
Wtrącam się w tę dyskusję nie po to, aby opowiedzieć o moich problemach z konfiguracją, ale aby podzielić się moją opinią na temat maszyn FRA SYS. Są naprawdę lepsze, zyskujemy 30% sprawności w SW. Przeprowadzono testy porównawcze, porównując najlepszą konfigurację DELL z najlepszą konfiguracją FRA SYS. Jeśli Twoja firma ma na to środki, nie wahaj się.

2 polubienia

Co to oznacza pod względem cen?

5150e z 5-letnią gwarancją na najbardziej wydajną konfigurację.

Dzięki za info.
Czy są duże różnice w stosunku do konfiguracji o niskiej wydajności?

Najbardziej wydajna konfiguracja jest zalecana do obliczeń dla SW Ultra jest zalecany:

Tak. Czy ultra to 5150 €?

Cześć @Cyril_f .
Wydawało mi się, że widzę, że nowe i5 radziły sobie z pamięcią korygującą błędy ECC (podczas gdy w tamtym czasie były tylko Xeony, które to robiły).

Myślę, że to wszystko wyjaśnia.

1 polubienie

Różnica w optymalizacjach zależy moim zdaniem bardziej od oprogramowania niż od sprzętu.

Dobór komponentów wpływa na moc roboczą, a w mniejszym stopniu na jej stabilność. Z wyjątkiem przypadków, w których destabilizuje go brak mocy źle zarządzanej przez SW.

Z drugiej strony regulacja i użytkowanie komponentów może znacznie wpłynąć na jego stabilność, jeśli są złe. A ustawienia domyślne są dalekie od systematycznego bycia najlepiej dopasowanymi.

Nawet jeśli maszyna przyspiesza SolidWorks, to SolidWorks spowalnia maszynę.

:worried:

1 polubienie

SW zawsze będzie programem, który sprawia, że maszyna zwalnia.
To, o co go prosimy, może tylko przyciągnąć maszynę, znacznie bardziej niż otwarte pliki PDF lub dokumenty tekstowe, to tak, jakby porównywać moc używaną przez bolid F1 do 2CV.
Dlatego niektórzy ludzie zaczynają od komputerów zoptymalizowanych pod kątem CAD.
I nie do końca się z tym zgadzam, często zdarza się, że gdy komputer ma ograniczoną moc, oprogramowanie ulega awarii, czy to na przykład w grze, czy w oprogramowaniu. (limit pamięci RAM lub procesora może, a nawet obu)
I tak, SW z pewnością mógłby poprawić ten punkt, ale jeśli komputer jest źle skonfigurowany lub limit mocy = uwydatniona awaria

3 polubienia