Na rysunku można określić, które komponenty i żebra mają być wykluczone z widoku przekroju lub lokalnego widoku przekroju zespołu, za pomocą okna dialogowego Widok przekroju. Karta Plasterek jest również wyświetlana w oknie dialogowym Właściwości widoku rysunku dla przekroju lub lokalnego widoku plasterka.
Aby uzyskać dostęp do okna dialogowego Zasięg przekroju po utworzeniu widoku przekroju, należy:
Kliknij prawym przyciskiem myszy widok przekroju i wybierz polecenie Właściwości.
Rzeczywiście, wypróbowałem funkcję rozszerzoną, ale nie mogę wybrać korpusu części. Podczas gdy docierałem tam z zakładką ukryj/pokaż. Zaznaczam, że nie jest to zestaw w sensie .sldasm, ale część .sldprt
Obejrzałem wszystkie 3 filmy i nie zobaczyłem tego, czego szukałem. Może tak się nie dzieje. Wiem, że jest to możliwe z CatiaV5
Oto widok. Chciałbym, aby rurka pozostała wycięta, ale nie ustnik.
Jeśli jest to usunięcie materiału, takiego jak kwadrat lub koło, to czy jest to szkic na środkowej płaszczyźnie z płaszczyzną środkową i przesunięcie w stosunku do szkicu może to zrobić?
Dla mnie nie da się tego zrobić na kilku ciałach w jednym pomieszczeniu.
Jest to możliwe na komponencie poprzez ustawienie właściwości "IsFastener" na "1", próbowałem właściwości obiektów, ale nie jest to brane pod uwagę.
Jest więc tylko jedno rozwiązanie, w planie przejścia przez kreskowanie w dowolny sposób, odtwarzając ręcznie zakreskowane obszary na pożądanych elementach.
Po kilku poszukiwaniach nie znalazłem też opcji, której szukasz, na rysunku części wielobryłowej nie możesz wybrać rozmiarów do wycięcia (a więc tych, których nie chcesz ciąć).
Najlepszym rozwiązaniem, jakie widzę, jest usunięcie kreskowania i ponowne wykonanie go ręcznie na częściach, które chcesz wyciąć, a następnie ponowne narysowanie ręcznie, brakujących linii na cylindrycznej części, której nie chcesz ciąć.
Przepraszamy, że nie poświęciłem czasu, aby odpowiedzieć Ci na bieżąco.
W każdym razie bardzo dziękuję za przyjrzenie się problemowi!
Niestety różne proponowane wskazówki nie są do końca odpowiednie, ponieważ muszę zachować część w takim stanie, w jakim została zbudowana, a muszę unikać "hacków" nawet na planach (ryzyko błędów podczas modyfikacji itp.).
Skończyło się na tym, że mam HotLine, który potwierdza, że nie jest to możliwe....