Wycinanie tylko niektórych obiektów z części

Witam

Mam część (a nie zgromadzenie) składającą się z 3 odrębnych ciał rewolucji (nie zrośniętych ze sobą).

Chciałbym zrobić cięcie, ale z wyciętymi tylko 2 ciałami, z których 3. jest wyświetlany, ale nie wycięty (to oś).

Nie mogę znaleźć rozwiązania

Czy znasz opcję lub metodę, która by na to pozwoliła?

Z góry dzięki!

1 polubienie

Fragment pomocy

Zakres cięcia

Na rysunku można określić, które komponenty i żebra mają być wykluczone z widoku przekroju lub lokalnego widoku przekroju zespołu, za pomocą okna dialogowego Widok przekroju. Karta Plasterek jest również wyświetlana w oknie dialogowym Właściwości widoku rysunku dla przekroju lub lokalnego widoku plasterka.

Aby uzyskać dostęp do okna dialogowego Zasięg przekroju po utworzeniu widoku przekroju, należy:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy widok przekroju i wybierz polecenie Właściwości.
  2. W oknie dialogowym wybierz kartę Zakres cięcia. 
5 polubień

Dodam jeszcze...

Dostępna jest zakładka Ukryj pokazująca ciała

5 polubień

Witam, wystarczy kliknąć opcję "obszar działania funkcji" podczas edycji funkcji usuwania materiału.

Zobacz załączony obraz.

Następnie kliknij "wybrane ciała" i odznacz automatyczny wybór.

zone.png
1 polubienie

Właśnie zdałem sobie sprawę, że źle zrozumiałem pytanie...

To tyle o mnie!

1 polubienie

Cześć @ g.coussy

Obraz jest wart tysiąca słów

więc opublikuj zdjęcie, które będzie wyraźniejsze dla wszystkich

To jest do rysunku 

lub na części

Zobacz te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/transformer-une-vue-en-coupe-en-vue-iso

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-profondeur-de-coupe-et-coupe-locale

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/coupes-progressives-dans-les-animations-avec-solidworks

W przeciwnym razie masz narzędzie w kształcie półokrągłego cięcia, które pozwala na wykonywanie cięć we wszystkich kierunkach, które chcesz

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję za te pierwsze odpowiedzi.

Rzeczywiście, wypróbowałem funkcję rozszerzoną, ale nie mogę wybrać korpusu części. Podczas gdy docierałem tam z zakładką ukryj/pokaż. Zaznaczam, że nie jest to zestaw w sensie .sldasm, ale część .sldprt

Obejrzałem wszystkie 3 filmy i nie zobaczyłem tego, czego szukałem. Może tak się nie dzieje. Wiem, że jest to możliwe z CatiaV5

Oto widok. Chciałbym, aby rurka pozostała wycięta, ale nie ustnik.

embout.jpg
1 polubienie

Tak więc jpg jest pojedynczym elementem wykonanym w 3 korpusach

chcesz przeciąć rury przez oś, ale nie część znajdującą się po prawej stronie

Jeśli masz 3 ciała rewolucji, to wystarczy 

W przypadku korpusów, które chcesz wyciąć, wykonaj obrót o pół 180°

Otóż to

@+;-)

1 polubienie

Witam

W funkcji, odznaczając "wszystkie ciała" i wybierając tylko swój ustnik, to nie działa? dziwaczny!

Jakiej funkcji używasz?

Witam

Jeśli jest to usunięcie materiału, takiego jak kwadrat lub koło,  to czy jest to szkic na środkowej płaszczyźnie z płaszczyzną środkową i przesunięcie w stosunku do szkicu może to zrobić?

Cześć @ g. coussy

Właśnie zrobiłem twoją część w ramach SW2012

3 ciała w rewolucji

2 korpusy obracające się o 180°

1 korpus obracający się o 360°

Zobacz załączony plik i zrzut ekranu

https://lh3.googleusercontent.com/1b3tPnGirCACIesmr99JGOC5m45crWT3ry_G_vXWAak=w354-h207-p-no

@+ ;-)

piece1_3_corps_avec_decoupe_des_tubes_en_revolution.sldprt
1 polubienie

Mówię, że może to głupota, ale z narzędziem "filtr objętości ciała"

lub inne filtry...

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/le-filtre-des-composants-modifies-dans-solidworks-juin-2014

filtre_des_corps_volumiques.jpg

Witam

Dla mnie nie da się tego zrobić na kilku ciałach w jednym pomieszczeniu.

Jest to możliwe na komponencie poprzez ustawienie właściwości "IsFastener" na "1", próbowałem właściwości obiektów, ale nie jest to brane pod uwagę.

Jest więc tylko jedno rozwiązanie, w planie przejścia przez kreskowanie w dowolny sposób, odtwarzając ręcznie zakreskowane obszary na pożądanych elementach.

@+

3 polubienia

Witam

Po kilku poszukiwaniach nie znalazłem też opcji, której szukasz, na rysunku części wielobryłowej nie możesz wybrać rozmiarów do wycięcia (a więc tych, których nie chcesz ciąć).

Najlepszym rozwiązaniem, jakie widzę, jest usunięcie kreskowania i ponowne wykonanie go ręcznie na częściach, które chcesz wyciąć, a następnie ponowne narysowanie ręcznie, brakujących linii na cylindrycznej części, której nie chcesz ciąć.

Miłego dnia

Z wycięciem lokalnym, jeśli jest ono przeznaczone do rysunku, powinno działać, ponieważ jest zdefiniowane za pomocą splajnu

Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić splajn w zbieżności z częścią, która musi pozostać bryła

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-profondeur-de-coupe-et-coupe-locale

@+ ;-)

2 polubienia

Biorąc pod uwagę blokadę, wybrałbym rozwiązanie trochę podobne do @gt22, ale nieco inaczej:

_Laissez swój kawałek narysowany tak, jak to zrobiłeś

_Ajoutez konfiguracji "sekcyjnej"

_Faites usuwanie materiału, aby wykonać cięcie w 3D, a tym samym móc wybrać obiekty do cięcia.

Plan _Mise tej części (z rzutem przy użyciu konfiguracji części "Przekrój")

_Insertion wylęgu ręcznie. (Wstaw/Adnotacje/Wypełnij zakreskowany obszar)

Zgadzamy się, to trochę sztuczka, ale Twój plan będzie spójny!

1 polubienie

Nic nie rozumiem?

Wystarczy zaznaczyć zakreskowany obszar, zmienić styl kreskowania i określić, że zmiana ma zastosowanie do bryły...

Zobacz załączony obraz

hachure.jpg
2 polubienia

Witam

Przepraszamy, że nie poświęciłem czasu, aby odpowiedzieć Ci na bieżąco.

W każdym razie bardzo dziękuję za przyjrzenie się problemowi!

Niestety różne proponowane wskazówki nie są do końca odpowiednie, ponieważ muszę zachować część w takim stanie, w jakim została zbudowana, a muszę unikać "hacków" nawet na planach (ryzyko błędów podczas modyfikacji itp.).

Skończyło się na tym, że mam HotLine, który potwierdza, że nie jest to możliwe....

W ŻADNYM BĄDŹ RAZIE

1 polubienie

Zastanawiam się nad pytaniem.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie w międzyczasie ?