Przetnij kawałek na pół i dopasuj

Witam

Jestem niedoświadczonym użytkownikiem dużych funkcji Solidworks i wysycham na realizacji mojej części.

Stworzyłem pusty kawałek, który muszę przeciąć na pół (póki co mogę to zrobić bez problemu), a następnie chciałbym stworzyć dopasowanie między dwoma kawałkami (jakby to było pudełko). Czy nie ma funkcji, która pozwoliłaby to zrobić bez przechodzenia przez czasochłonny szkic? Chciałbym, aby dobrze do siebie pasowały, nawet jeśli potrzeba jednej lub dwóch kropek kleju, aby się przykleiły.

Załączam dwa zdjęcia przedmiotu, o którym mowa, zdjęcie wycinanki i zdjęcie obiektu w takiej postaci, w jakiej ma być złożony.

I oczywiście z góry dziękuję za hojną pomoc.

1 polubienie

Witam

Czy chciałbyś, aby Twój kawałek został wycięty w taki sam sposób, jak Twój 1. obrazek??? Czy mógłbyś załączyć swój plik???

2 polubienia

Witam

przepraszam, że odpowiedziałem trochę za szybko. Oto bardziej poprawne rozwiązanie.

Re, jest łatwiej z SW przed sobą. A oto moja propozycja: 

Powierzchnie zewnętrzne odsunięte od połowy skorupy:

Wykonaj 2 płaszczyzny odsunięte od płaszczyzny symetrii.

Ogranicz powierzchnię za pomocą płaszczyzn:

Podziel część na 2 bryły z płaszczyzną symetrii:

Wszystko, co musisz zrobić, to pogrubić powierzchnie o połowę grubości skorupy i stopić ją z połową części.

Następnie możesz użyć funkcji łączenia, aby utworzyć drugą część.

Ta metoda pozwala zachować ciągłość z krzywymi części.

1 polubienie

Witam

W jaki sposób zostanie wykonana część? A jaki materiał?

Na podstawie Twojej odpowiedzi powinniśmy być w stanie udzielić Ci konkretnej odpowiedzi.

Alternatywnie, po pocięciu części na dwie bryły, ukryj się w jednym, utwórz szkic na powierzchni tnącej, wyświetl wewnętrzną pętlę części i wykonaj cienkie wytłoczenie.

Zrób to samo dla drugiej części, ale z usuwaniem cienkiej ekstruzji.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Z uwagą przyglądam się pańskim różnym odpowiedziom.

Jest niestety wiele rzeczy, których nie wiem, jak zrobić, przetestuję różne rozwiązania i skontaktuję się z Tobą później.

Zobaczyłem, że poproszono mnie również o plik, więc umieściłem go jako załącznik (ponieważ najwyraźniej mogę dołączyć tylko jeden plik, włożyłem całą głowicę, bez cięcia. Następnie tnę przedmiot z usunięciem materiału na jednej z płaszczyzn odniesienia, która przechodzi przez środek elementu)

Obiekt zostanie wydrukowany metodą druku 3D (plastikowa osadzana folia).

Jeszcze raz dziękujemy za cenny wkład

tete_entiere_a_decouper.sldprt
1 polubienie

Witaj Somath,

Oto kolejne rozwiązanie, które wykorzystuje funkcje, których nie ma w domyślnych paskach narzędzi, ale które mimo to są szczególnie odpowiednie do użytku.

Aby łatwo je znaleźć, możesz skorzystać z paska wyszukiwania w prawym górnym rogu, wybierając tryb zamówienia. Musisz pomyśleć o umieszczeniu centów, ponieważ w przeciwnym razie to nie zadziała.

Krok 1: Dzielisz swój pokój na dwie bryły za pomocą planu górnego
Funkcja podziału

Krok 2 (opcjonalnie):
Przesuwasz jedno z dwóch ciał, aby lepiej widzieć, co robisz
Funkcja: Body-Move/Copy

krok 3: korzystasz z funkcji Warga i rabat , na pierwszy rzut oka może się to wydawać nieco skomplikowane, ale pomoc jest szczegółowa i błyszcząca.

6 polubień

Witam

Problem rozwiązany!

Różne oferowane funkcje bardzo dobrze spełniają swoje zadanie i dzięki za wskazówkę pola wyszukiwania "zamówienia".

Dziękuję Wam wszystkim!

2 polubienia