CATIA -Excel Krzywa przemieszczenia

Witam

Wyodrębniłem plik (format tekstowy) z ruchomymi węzłami  z  CATIA V5

Zaimportowałem go do Excela (załączyłem mój plik Excel)

Chcę narysować krzywe przemieszczenia, czy jest to możliwe i w jaki sposób?

Dziękuję

exportdatafile2.xlsx
1 polubienie

Możesz zapisać je w 3 kolumnach (X, Y i Z), a następnie zapisać arkusz w formacie "tekst (ascii) z zakładkami". Następnie otrzymujesz plik Txt i w CATIA przechodzisz do warsztatu DSE i korzystasz z funkcji "importuj" (ikona z małymi kropkami i strzałką do środka). Twoje punkty są importowane do zbioru geometrycznego (są to wtedy punkty, ale nie są jeszcze chmurą punktów, zostanie to zrobione za pomocą polecenia "przekształć punkty w chmury" 

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Aby uzyskać informacje o krzywych 3D w programie Excel, zobacz ten link:

http://yallouz.arie.free.fr/excel/tutoriels/excelsurface.php

Istnieje tabela, którą można pobrać, aby utworzyć te krzywe.

Jeśli nie, jaka jest krzywa, którą chcesz wykonać?

Y Z oraz C1,

Y, Z oraz C2 

Y, Z oraz C3?

Do czego odnosi się kolumna A?

1 polubienie

Witam

Na pierwszy rzut oka wydaje się to możliwe. Czy możesz nam dać widok modelu z oznaczeniami XYZ i C1,C2,C3 i określić, która część Cię interesuje. W pliku jest wiele punktów, może nie wszystkie z nich są przydatne?

1 polubienie

Wybierając kolumny BCD (Y, Z i C1) i usuwając dane, w których C1 jest ustawione na 0 (ponieważ możemy użyć maksymalnie 4000 wierszy), możemy uzyskać ten wykres:

Wybrałem z menu Wstaw >opcję Inna grafika > Surface.

1 polubienie

zobacz ten link, aby uzyskać zapytanie w PM

warsztat....... DSE...... Cyfrowy edytor kształtów

http://www.cao-catiav5.com/CAOD/catpdfdseug_C2/dseug.pdf

@+;-)

1 polubienie

Witam

.PL:  Kolumna A  to  x(mm)

Chamade:   tutaj załączony jest widok modelu

gt22:  Szukałem w warsztacie Nie mogę znaleźć ikony przekształć punkty w chmury" Przeczytałem  twój tutorial Kolacja

Mam pewną modyfikację w mojej strukturze, wyniki  zostały zmodyfikowane

Dziękuję za pomoc

fichier.rar

Witam

Dodałem przykład w Twoim pliku wartości C2 na górnej belce.

Zasadniczo musisz posortować dane od współrzędnych XYZ, aby wyizolować element, który Cię interesuje (upewnij się, że wartości są zamienione na liczbę). Następnie kopiujesz te dane do nowego arkusza i sortujesz je według wartości, która powinna być używana jako absisse (Z w przykładzie). Następnie możesz wstawić krzywą w interesującym Cię kierunku (w przykładzie C2) zgodnie z wybraną osią. Ponieważ jesteś tylko na problemach z samolotem, nie ma potrzeby podawania 3 kierunków a priori.

exportdatafile3.xlsx
1 polubienie