Krzywa sterowana równaniem parametrycznym

Witam

Używam Solidworks od 8 lat, ale od kilku tygodni napotykam problem: projektując krzywek pompy, a dokładniej trylob, do tego wybieramy krzywą sterowaną równaniem parametrycznym, co mi się udało! Znalazłem równania, ale wysycham na wartościach T1 i T2.

Chcę więc narysować epicykliczny i hipocykloidalny z 6 zwrotami

Z góry dziękuję za cenną pomoc, której możecie mi udzielić

Gemona

Witam

Czy możesz dać nam zrzut ekranu problemu, abyśmy mogli lepiej zorientować się w rozwiązaniach, które należy zaproponować. 

Witam

Oto moje dane, które zostały użyte do stworzenia równań, równań, które znalazłem w sieci.

note_lobe.pdf

Witam

W załączeniu znajduje się bardzo krótki samouczek na temat krzywych parametrycznych i epicyklicznych

Powodzenia, jesteś już prawie na miejscu

epicycloide.pdf

Dobry wieczór

Od tego czasu widziałem twój zrzut ekranu. Musisz tylko wypełnić przedział [t1, t2] wartości opisanych przez t (t różni się od t1 do t2). Nigdy nie byłem w stanie sprawić, by to działało  poza [0,1], w przeciwieństwie do tego, co jest powiedziane w pomocy.

Ale głównym problemem jest duża niestabilność SW na tej funkcji. Zmieniasz formułę lub interwał i to już nie działa, a jeśli zresetujesz wartości początkowe, to już nie działa. Mam bolesne wspomnienia z inwolwenty koła sferycznego do modelowania zębnika stożkowego. To jeden z błędów, które utrzymują się z wersji na wersję i które wydają się nikogo nie interesować, przynajmniej mniej niż kolor ikon ...

3 polubienia

Dobry wieczór Pierre

Dzięki Twojej pomocy poczyniłem znaczne postępy, ale muszę popracować nad menedżerem równań! z SW2012 Nie mam tego samego okna co ty, spróbuję z SW2016.

Jeśli mogę tak powiedzieć, jakie zmiany zachodzą w hipcykloidzie?

Bardzo zadowolony z osiągnięcia celu, dziękuję!

Cieszę się, że udało mi się trochę pomóc.

Nie jestem wielkim hipocykloidą, ale na pierwszy rzut oka powiem, że to, co się zmienia, to równanie, patrz https://fr.wikipedia.org/wiki/Hypocyclo%C3%AFde

Aby upewnić się, że równania, które piszesz, są poprawne, możesz je wcześniej wykonać w Excelu i narysować szybki wykres z krokiem 0,1 rd, na przykład (patrz załączony plik z epicyklicznym). W ten sposób będzie można odróżnić błąd zapisu od awarii Solidworks.

Z poważaniem i ciesz się dniem, jest niedziela

epicycloide.xlsx
3 polubienia

Dobry wieczór Pierre

Udało mi się zaprojektować mój trylob, starannie przechowuję wszystkie obliczenia, które pozwalają na ich przeprowadzenie

Dobranoc

construction_trilobe.pdf
1 polubienie

Czy mógłbyś udostępnić plik części?

1 polubienie

Oto mój przykładowy plik, ale bądź ostrożny, SW trochę błądzi z tymi równaniami. Może Gemona ma się lepiej

epicycloide.sldprt
2 polubienia

Dziękuję, zarchiwizuję to, może się kiedyś przyda.
W razie potrzeby postaramy się go zdebugować.

Dobry wieczór

Chciałbym, aby pomocna dłoń narysowała wielopłat z 3, a nawet 4 płatami. Docieram do płata w stylu korzeniowym, ale utknę w trójlicie i czwórliściu. Rozstaw osi 63 mm do napędzania 2 krzywek (pompy).

Dziękuję