Rzutowana krzywa i spłaszczanie arkusza blachy

Cze wszystkim
Mam problem z blachą płaską.
Konstrukcja polega na ułożeniu skuwki płasko z zachowaniem oznaczenia do cięcia plazmowego.
Zwykle rysuję moją skuwkę w klasycznym wytłaczaniu, a następnie dzielę ją, aby następnie włożyć fałdę blachy i móc ją ułożyć płasko.
Działa bardzo dobrze, chciałbym zachować linię znakowania dla tego projektu, aby wyrównać okucia ze sobą.
Nie mogę utrzymać tego oznaczenia podczas rozkładania.
Jeśli używam krzywej rzutowanej, nie podąża ona za tuleją podczas spłaszczania.
Jeśli używam linii oddzielającej, pojawia się błąd podczas spłaszczania.
Czy masz rozwiązanie?
250106_3001_CNC_BAS. SLDPRT (435.5 KB)
?
Włożyłem plik do pj

Zamieszczam również zrzuty ekranu
Krzywa rzutowana:

Linia separacji

Witam, oto prostszy przykład wykonania okucia z oznaczeniem, jeśli dobrze zrozumiałem pytanie...
okucie. SLDPRT (91.2 KB)

Dzięki M-Scofield, ale to nie jest dokładnie to, co chcę zrobić, ponieważ chciałbym ustawić linkę, gdy skuwka jest wygięta.

Witam
Jeśli oznaczenie utrudnia wyrównanie tulejki w zespole, zamiast tego należy użyć planu konstrukcyjnego, który może służyć jako odniesienie do wyrównania.
Jeśli oznaczenie ma być grawerowane podczas obróbki tulejki płaskiej, ale nie jest zainteresowany montażem, spójrz na to:
250106_3001_CNC_BAS. SLDPRT (666.7 KB)

To jest twój plik, który lekko wyretuszowałem.
U nas dodajemy usuwanie materiału na rozłożonej konfiguracji.
Pozdrowienia.

Nie testowałem, czy to możliwe, prawdopodobnie... jeśli chodzi o kwestię precyzyjnego pozycjonowania, moja metoda polega na obliczeniu wymiaru łuku = Obwód zewnętrzny / 360, a następnie mnożę wynik przez pożądany kąt położenia.
Ten wymiar, którego używam w znakowaniu na prasie :wink: , należy uważać, aby oznaczyć dolną lub górną powierzchnię

Witaj a_eriaud,
Działa, ale podobnie jak w przypadku rozwiązania Scofielda, chciałbym go ustawić, gdy skuwka jest wygięta.
Rzeczywiście, nie sprecyzowałem, ale oznaczenie musi być wygrawerowane, aby ustawić okucia podczas fizycznego montażu.

Tak, to działa, szukałem powiedzmy nieco bardziej zautomatyzowanego rozwiązania.

2. próba.
Uważaj, to subtelne...
250106_3001_CNC_BAS ust. 1. SLDPRT (477.4 KB)

Chodź, wezmę to :wink:

W końcu to zrobiłem
250106_3001_CNC_BAS. SLDPRT (684.2 KB)

Witaj @g_terraz,

Czy to odpowiedź na Twój problem?
składanie i znakowanie okucia. SLDPRT (208.3 KB)

1 polubienie

A priori oznaczenie nie pozostaje podczas eksportu DXF...

przyszła wersja, nie widzę wybranego przez Ciebie rozwiązania, ale jestem zainteresowany?

Nie mogę nagrywać w formacie 2022 (chociaż istnieje taka opcja, najwyraźniej musisz mieć umowę, aby móc to zrobić...)
Jest to prawie takie samo rozwiązanie, jak a_eriaud, wyciśnij mały znak, a następnie wykonaj szkic po rozłożeniu.