Oto mój problem: chciałbym wygiąć (odkształcić?) blachę z centralnym wycięciem V, tak aby moje dwa wierzchołki spotykały się na określonej wysokości reprezentowanej przez linię konstrukcyjną, ale i to jest powód mojej obecności tutaj, nie mogę tego zrobić.
Załączam zrzuty ekranu z tego tekstu, jeśli kiedykolwiek źle się wyraziłem lub brakuje informacji, nie wahaj się dać mi znać.
Zgadzam się z @froussel zasadą przerobienia części na blachę, ale projekt powierzchni ma moje preferencje... Szkic1 w prawej płaszczyźnie pozwala zdefiniować oczekiwaną wysokość dla końca pomieszczenia. Generowanie geometrii:
Tworzenie w " płaszczyźnie twarzy " płaskiej ściany trójkąta bazowego
stworzenie w skośnym " Planie 1 " płaskiej ściany flanki,
powstała w " Planie 3 " płaskiej powierzchni bocznego kołnierza.
Na potrzeby przyszłej części z blachy końcowy koniec trójkąta bazowego jest ścięty (nacięcie, aby uniknąć przecięć zgięć), a centralna krawędź skośnego boku jest lekko przesunięta względem pionowej płaszczyzny symetrii (1 mm). " Sketch3D1 " pozwala zdefiniować krawędź wycięcia V w taki sposób, aby szanować wymiar wysokości punktu. Na koniec symetria skośnego boku i kołnierza oraz zszycie pięciu ciał w jedno (które następnie można ułożyć płasko). Powstała powierzchnia jest następnie przekształcana w część blachową, o grubości skierowanej w dół, poprzez zaznaczenie czterech warstw.