Witam
Tworzę program w Pythonie, który pozwala mi wziąć płaszczyznę dxf i wyprowadzić informacje, w tym współrzędne x, współrzędne y i promień otworów w podwoziu. Chciałbym teraz mieć możliwość modyfikowania mojego złożenia solidworks za pomocą tych informacji. Problem polega na tym, że liczba otworów zależy od każdej ciężarówki, a także odstępów między nimi, więc nie ma prostego liniowego powtarzania . Masz pomysł, aby stworzyć okręgi w szkicu, znając ich współrzędne x, y i promienia?
W najgorszym przypadku zawsze mogę stworzyć sto kółek, umieścić cytaty wszędzie i kontrolować je za pomocą pliku txt, ale jeśli masz bardziej elegancką technikę, jestem za!
Witam
Czy przyjrzałeś się powtórzeniom według planszy?
Nigdy go nie używałem, ale nigdy nie wiesz, czy możesz go dostosować do swojego problemu.
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź,
Rzeczywiście, może to być odpowiednie, ponieważ istnieje sposób na kontrolowanie współrzędnych. Niestety okazuje się, że średnice moich otworów również się zmieniają i a priori nie da się kontrolować średnicy tą techniką. (albo go nie znalazłem)
Edycja: Albo musiałbym stworzyć kilka funkcji o średnicach wiercenia, z którymi prawdopodobnie się spotkam i utworzyć kilka funkcji sterujących na panel. Zrobiłbym to, gdybyśmy nie mogli znaleźć czegoś lepszego :)
Tak, podzielenie funkcji przez średnicę byłoby dobrym rozwiązaniem, jeśli nie możesz znaleźć niczego lepszego.
Myślę, że problem pojawiłby się również z funkcją wiercenia.
Informuj nas na bieżąco.
Wspaniały, działa doskonale.
Przestudiowałem pytanie bardziej szczegółowo i okazuje się, że funkcja powtarzania przez tablicę działa dobrze.
Użyłem kilku funkcji Repeat na tabelę dla różnych otworów, z których każdy był sterowany przez plik tekstowy ze współrzędnymi pobranymi z dxf.
Dziękuję @FUZ3D za pomoc! Powodzenia.
fonctionnementprogramme.doc
1 polubienie
Powiedz, że odnalazłeś swoje szczęście.
Powodzenia.
Pozostaje nam tylko zrobić tutoriale w pythonie ;)
2 polubienia