Czy możesz mi przypomnieć, jak mogę wstawić dwie różne (niepowiązane) części do zespołu z tej samej części?
Na razie, wykonując polecenie "wstaw komponent do złożenia dwa razy na tej samej części", otrzymuję ode mnie dwie instancje. Jeśli więc wprowadzę zmiany z mojej strony, zmiany te wpłyną na 2 instancje w moim zestawie.
Ta metoda działa bardzo dobrze, po prostu wyjaśniam:
Kiedy zrobisz "zapisz jako", utworzysz nowy plik CATIA z tym samym plikiem (ID N° internal), co pozwoli Ci ponownie połączyć plan, który wskazuje na starą wersję.
Jeśli wykonasz polecenie "Utwórz z", utworzysz nowy plik CATIA o innym identyfikatorze (nie możesz ponownie połączyć planów starej wersji).
Kopia do systemu Windows (o zmienionej nazwie) lub zapisana w (nowa nazwa) z CATIA nie zmienia wewnętrznego identyfikatora pliku, wszystkie pliki utworzone w ten sposób mogą być ponownie skojarzone z CATDrawing wskazującym na dowolny z tych plików. Aktualizacja CATDrawing uwzględni zmiany wprowadzone w pliku, na który jest wskazywana.
A utwórz z (zmień numer wewnętrzny) nie będziesz w stanie wskazać planu starego pliku na nowy.
W ramach CATIA, najlepszej praktyki, gdy chcesz utworzyć wersję pliku 3D, musisz najpierw otworzyć plik 2D, a następnie edytować / połączyć otwarte połączone dokumenty (a następnie zapisać 2D i 3D w tym samym czasie), tam masz pewność, że nie stracisz żadnych linków.