Tworzenie dwóch różnych elementów (niepowiązanych) z tego samego udziału

Witam

Czy możesz mi przypomnieć, jak mogę wstawić dwie różne (niepowiązane) części do zespołu z tej samej części?

Na razie, wykonując polecenie "wstaw komponent do złożenia dwa razy na tej samej części", otrzymuję ode mnie dwie instancje. Jeśli więc wprowadzę zmiany z mojej strony, zmiany te wpłyną na 2 instancje w moim zestawie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Z jakim oprogramowaniem pracujesz?

Na razie jest to logiczne. Jeśli wstawisz ten sam element do zespołu 2 razy, jeśli zmodyfikujesz jeden, drugi nastąpi.

Jeśli chcesz mieć 2 różne elementy, potrzebujesz 2 różnych plików.

6 polubień

Zobacz niniejszą instrukcję obsługi CATIA

https://moodle.univ-tln.fr/pluginfile.php/40797/mod_resource/content/2/LIVRET%20CATIA%20V5.pdf

Solidworks może to zrobić za pomocą konfiguracji!

Dwie różne konfiguracje części mogą ewoluować razem w złożeniu!

3 polubienia

Witam

Jeśli pracujesz na Solidworks, wiem, że jeśli uczynisz swoje części "wirtualnymi" w swoim złożeniu, spowoduje to zerwanie powiązań z ich początkami.

EDIT: Przepraszam, że nie widziałem, że to dla CATIA. Nieprawidłowa odpowiedź w takim razie ;)

sans_titre4.jpg
1 polubienie

Wystarczy skopiować i wkleić bezpośrednio z części w złożeniu, ale zrobić specjalną pastę... / zerwać linki zależności

5 polubień

+1 Fryderyk +1BBPoulet.

Dwie różne części oznaczają albo dwa pliki CATPart, albo dwie bryły części (w tej samej części Catpart).

Oczywiście CATIA zarządza poleceniami zewnętrznymi lub wewnętrznymi

Na przykład, jeśli są to dwa kawałki, mają wspólną podstawę, ale niezależne adaptacje.

5 polubień

Dziękuję za radę.

Prosta metoda, która wydaje się działać dobrze.

Otwieram część, którą chcę wstawić do mojego zespołu.

Następnie, w tej części, robię "zapisz jako" i zapisuję pod inną nazwą pliku.

Więc mam wtedy 2 różne części, ponieważ z dwiema różnymi nazwami plików.

Następnie mogę je wstawić do mojego produktu i nie mają już między sobą żadnych powiązań.

Uzupełnienie:

Ta metoda działa bardzo dobrze, po prostu wyjaśniam:

Kiedy zrobisz "zapisz jako", utworzysz nowy plik CATIA z tym samym plikiem (ID N° internal), co pozwoli Ci ponownie połączyć plan, który wskazuje na starą wersję.

Jeśli wykonasz polecenie "Utwórz z", utworzysz nowy plik CATIA o innym identyfikatorze (nie możesz ponownie połączyć planów starej wersji).

1 polubienie

"co umożliwia ponowne wykonanie linku do planu, który wskazuje na starą wersję"

Czy możesz powiedzieć mi o tym trochę więcej, żebym mógł zrozumieć, co to oznacza?

Jeśli nie jest to zbyt skomplikowane, byłbym zainteresowany małym przykładem.

Witam

Kopia do systemu Windows (o zmienionej nazwie) lub zapisana w (nowa nazwa) z CATIA nie zmienia wewnętrznego identyfikatora pliku, wszystkie pliki utworzone w ten sposób mogą być ponownie skojarzone z CATDrawing wskazującym na dowolny z tych plików. Aktualizacja CATDrawing uwzględni zmiany wprowadzone w pliku, na który jest wskazywana.

A utwórz z (zmień numer wewnętrzny) nie będziesz w stanie wskazać planu starego pliku na nowy.

W ramach CATIA, najlepszej praktyki, gdy chcesz utworzyć wersję pliku 3D, musisz najpierw otworzyć plik 2D, a następnie edytować / połączyć otwarte połączone dokumenty (a następnie zapisać 2D i 3D w tym samym czasie), tam masz pewność, że nie stracisz żadnych linków.

1 polubienie

Bardzo jasne, dziękuję. 

A jeśli mam podsumować, to myślę, że bardzo rzadko będę używał "create from".