Tworzenie pliku STP w programie Inventor i importowanie do Solidworks

Cze wszystkim

Po otrzymaniu pliku STP utworzonego za pomocą programu Inventor 2017 nazwa "udziałów" w pliku STP jest tworzona w ten sposób.

#16958 = PRODUKT( '0852001005', '0852001005-M1', '', ( #25951 ) );

W standardzie "STP" oznacza to:

#16958 = PRODUKT( 'ID', 'File_Name', '', ( #25951 ) );

Solidworks używa 'ID' do utworzenia nazwy 'części', a nie 'File_Name'

Czy wiesz, jak zmusić Solidworks do użycia "File_Name" lub Inventor do utworzenia STP z "ID" = "File_Name"

Cześć Benoit

Tylko głupie pytanie, dlaczego chcesz robić coś skomplikowanego, skoro możesz bezpośrednio eksportować lub importować plik z Inventor do Solidworks i odwrotnie

Ponadto Step jest formatem prawie uniwersalnym, przynajmniej dla oprogramowania porównywalnego z Inventor Solidworks, PTC, Modo 908 itp.

Pozdrowienia

Witam

Ponieważ po otwarciu dużego złożenia programu Inventor w Solidworks

Rozwiązanie 1:

Otwiera wszystkie "części" jedna po drugiej i nie jest to łatwe i zajmuje trochę czasu, jeśli jest to duży montaż

Rozwiązanie 2: Interconect 3D

Kończę z plikami ipt i iam, gdy chcę sldprt lub sldasm.

Uniwersalny na pewno, ale oczywiście nie aż tak bardzo. Na przykład, STPviewer używa 'File_Name' dla swojego drzewa, podczas gdy Solidworks używa 'ID' 

1 polubienie

Nie sądzę, abyś mógł uzyskać dostęp do żądanych ustawień, pozostają one wewnętrzne w oprogramowaniu.

Podczas eksportowania masz dostęp do niektórych parametrów, ale nie podczas importowania.

A twoja prośba jest bardzo konkretna, więc bardzo mała szansa.

2 polubienia

Czy musisz korzystać z oczyszczalni ścieków? Czy po przejściu na Parasolid uzyskuje się taki sam wynik?

1 polubienie

W Parasolid jest jeszcze gorzej, wtedy kończy się na "solid1" "solid2"

w programie Inventor znajduje się funkcja o nazwie "Węzły przeglądarki Remanane", która zmienia sposób wyświetlania z "kodu artykułu" na "nazwę pliku" 

Nie rozumiem, dlaczego nie ma to wpływu na powstanie STEP.

Dlaczego nie utworzyć makra za pomocą oprogramowania takiego jak notepad ++, które modyfikuje krok i kopiuje FILE_NAME zamiast identyfikatora.

I w ten sposób dostaniesz dowolną nazwę jako kawałek.

Wszystko, co musisz zrobić, to szybko zmodyfikować krok przed otwarciem go za pomocą oprogramowania

Edycja: Makro szuka każdego wiersza z = PRODUCT(

następnie zamień  "Id" na "file", aby to zrobić, weź pierwszy separator ', a następnie jako 2. separator '.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o samo makro, nie mogłem ci pomóc.

Po prostu wyszukaj w swoim makrze

1 polubienie

Po ręcznym przetestowaniu (z funkcją replace to działa i zamienia nazwę ID na nazwę pliku, aby makro działało)

1 polubienie

Wrócę jeszcze do parasolid, jeśli dostaniesz "solid1" itd, to mam wrażenie, że dostajesz część zamiast asm. Może istnieć opcja, której można szukać na poziomie programu Inventor lub oprogramowania, aby zachować strukturę asm.

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, dziś rano otrzymałem telefon od Visiativ, to rzeczywiście błąd w SolidWorks. W wersji z 2015 roku STEP jest dobrze zbudowany z "File_Name", a od 2016 roku z "ID" naprawią problem. Uważają to za błąd regresji.

1 polubienie