Tworzenie mapy bazowej z listą części spawanych

Witam

Staram się aktualizować mapy bazowe, automatyzując je w jak największym stopniu.

Do każdego z moich rysunków wstawiam listę spawanych części. Chcę więc wstawić listę spawanych części bezpośrednio do rysunku modelu, ale po wstawieniu nie mogę już zapisać modelu. Jak mogę to zrobić?

Pozdrowienia.

Tabele listy części spawanych

Za pomocą listy części spawanych można dodać tabelę podobną do listy materiałów dla konstrukcji spawanych, wynikającą z usuwania materiałów.

Gdy pierwszy element spoiny jest wstawiany do części, folder Przegroda  fm_solid_bodies_folder.pngotrzymuje nazwę Lista części spawanych  fm_cutlist_needs_update.png, aby wskazać, które obiekty mają zostać uwzględnione na liście części spawanych.  Ikona fm_cutlist_needs_update.png wskazuje, że lista spawanych części wymaga aktualizacji. Ikona  wskazuje, że lista spawanych części jest aktualna.

Elementy na liście części spawanych muszą być wymienione na poziomie części w folderze Lista spoin fm_cutlist_needs_update.png na poziomie części. 

drw_Weldment_Balloons.gif drw_Weldment_Cut_List.gif

Opcja automatycznego organizowania elementów na liście części spawanych jest domyślnie włączona w nowych konstrukcjach spawanych. Aby ją wyłączyć, kliknij prawym przyciskiem myszy opcję Lista części spawanych   fm_cutlist_needs_update.pngi dezaktywuj opcję Automatycznie twórz listy części spawanych.

Na listach części spawanych używane są jednostki rysunku w celu zapewnienia dokładności. Jednak na wyświetlanie zer po prawej stronie w tabeli listy części spawanych ma wpływ ustawienie Prawe zera w Narzędziach > Opcjach > Właściwościach dokumentu > Tabelach  ogólnych >   . W niektórych istniejących tabelach należy zastąpić listę części spawanych nową listą części spawanych, aby zobaczyć tę zmianę. Ponadto, jeśli to ustawienie zostanie zmienione, konieczne będzie przebudowanie rysunku.

Mimo że jest on generowany automatycznie, to użytkownik określa, kiedy lista części spawanych powinna zostać zaktualizowana w dokumencie części spawanej. Pozwala to na wprowadzenie wielu zmian, a następnie jednorazową aktualizację.

3 polubienia

gt22 dziękuję za odpowiedź, ale znam zasadę listy części spawanych. Chcę wstawić tę listę do szablonu dokumentu rysunku, tak aby była już wstawiana podczas importowania części do nowego rysunku, zamiast importowania tabeli listy części spawanych podczas rysowania.

Twoja lista części spawanych zależy od twojego rysunku, jest taka, a nie na odwrót 

Wykonaj więc rysunek, a następnie zaimportuj listę spawanych części

a nie na odwrót, jak byś chciał

@+ ;-)

1 polubienie

Jak powiedziano w GT22, lista części spawanych zależy od modelu dołączonego do widoku jest traktowana jako adnotacja.

Jeśli wiesz, jak kodować w VBA, możliwe jest uruchomienie makra (podczas otwierania oprogramowania), które wykrywa typ  otwartego dokumentu i wykonuje określone działania (takie jak dodawanie listy spawanych części, adnotacji, ...)

W przeciwnym razie zrób to ręcznie, konfigurując dobry szablon listy części spawanych.

1 polubienie

Dziękuję za pomoc, ale to wszystko już wiedziałem i nie mogę tego zrobić za pomocą makra.

Pozdrowienia.

Witam

Zgadzam się z Cleclancherem, nawet jeśli dodanie listy części spawanych jest adnotacją związaną z daną częścią, wydawałoby mi się możliwe powiązanie modelu tabeli z planem bazowym (o to właśnie chodzi, aby zrobić plan cięcia części!)

Już teraz nie ma naklejki, a orientacja profili nie jest łatwa do montażu za pomocą 3d!

Krótko mówiąc, solidworks z łatwością pozwala wielu konkurentom być lepszymi w produkcji kotłów i obróbce blach, gdzie rysunek można naprawdę poprawić. 

Szanuję, cleclancher, czy znalazłeś rozwiązanie?

Czy ktoś kiedykolwiek robił makro?

Dziękuję za odpowiedzi.

Hello stéphane-delpérie,

Nie, nadal nie znalazłem rozwiązania i nie mogę utworzyć makra.

Jeśli ktoś wie, jak stworzyć to makro to by mi pomogło.

Pozdrowienia.

Witam

Oto fragment makra, który pozwala na automatyczne wstawienie listy spawanych części, oczywiście musisz mieć już umieszczony widok na planie.

Musisz zmienić wiersze "nameConfig = "Wada<Zapas spawalniczy>" i "nameTemplate = "C:\Model_SW\lista części spawanych.sldwldtbt"", aby umieścić nazwę konfiguracji i ścieżkę szablonu listy spawanych części.

Option Explicit

Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim swDrawing As SldWorks.DrawingDoc
Dim swView As View
Dim swTable As SldWorks.TableAnnotation
Dim nameConfig As String
Dim nameTemplate As String

Sub main()
    Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc
    Set swDrawing = swModel

nameConfig = "Défaut<Brut de soudage>" 'ligne à modifier
    nameTemplate = "C:\Model_SW\liste des pièces soudées.sldwldtbt" 'ligne à modifier

Set swView = swDrawing.GetFirstView
    Set swView = swView.GetNextView

Set swTable = swView.InsertWeldmentTable(False, 0, 0, swBOMConfigurationAnchor_BottomLeft, nameConfig, nameTemplate)

End Sub

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Bardzo dziękuję D.Roger, działa idealnie. Czy miałbyś makro, aby zrobić to samo dla BOM w pliku zespołu, z możliwością wyboru opcji tabeli, na przykład dla samych części lub listy w zakładkach.

Pozdrowienia.

Witam

Będę miał coś do zaproponowania, ale zanim to nastąpi, może warto stworzyć kolejne pytanie, aby uniknąć mieszania tematów i tym samym ułatwić poszukiwanie rozwiązań zadanych problemów.

Pozdrowienia

1 polubienie