Witam
W CATII mam mały problem z zarządzaniem linkami za pomocą tabeli parametryzacji.
W moim produkcie link do tabeli parametryzacji jest bezwzględny, kompletny link, który wymaga określenia, gdzie znajduje się plik Excela. Wynik: kiedy przekazuję mój produkt koledze z pracy, aby uruchomić mój model, konieczne jest odtworzenie linku do tabeli parametryzacji.
Czy możliwe jest wskazanie powiązania tabeli parametryzacji w sposób względny? Innymi słowy, w jaki sposób mogę powiedzieć CATIA, aby pobrała plik Excela z bieżącego katalogu produktu CATIA? Pozwoliłoby mi to na wymianę modelu bez konieczności każdorazowego tworzenia linku do pliku Excel?
Z góry dziękuję za Twoje spostrzeżenia.
Lub umieść link modelu w sieci dostępnej dla wszystkich.
1 polubienie
Witam
@ +1 sbadenis (dla kolegów).
Na zewnątrz wystarczy zaznaczyć pole zduplikowane dane w modelu CATIA.

Dzięki temu wszystkie konfiguracje są dostępne bez konieczności korzystania z tabeli Excel
Uwaga: z CATIA możesz również odtworzyć tabelę Excel lub txt na podstawie tych danych.
Jedynym ograniczeniem, jakie widzę, jest to, że używasz więcej niż jednego arkusza w tabeli Excela (kopiowane są tylko dane arkusza skojarzonego z parametrami).
1 polubienie
Super Franck. To już jest rozwiązanie.
Z drugiej strony, aby przezwyciężyć ograniczenie, o którym wspominasz, czy nie byłoby rozwiązania w rodzaju: wpisania określonej linii kodu w ścieżce linku do tabeli parametryzacji.
Innymi słowy, aby zrobić to, co robi się z oprogramowaniem do programowania, tj . wprowadzić wiersz taki jak currentdirectory\nomdufichier.xlsx w ścieżce tabeli parametryzacji . W ten sposób oprogramowanie (w tym przypadku CATIA) będzie szukać tabeli w bieżącym folderze, w którym produkt i części zostały przechowywane.
Czy przynosi Ci to nowe pomysły?
Z góry dziękujemy za Twoją opinię.
Dobry wieczór
bieżący katalog\nomdufichier.xlsx. W ten sposób oprogramowanie (w tym przypadku CATIA) będzie szukać tabeli w bieżącym folderze, w którym produkt i części zostały zapisane.
Nie ma nic do rozwijania , ta funkcja jest w opcjach zakładki catia "Ogólne" / "dokument".
To, co nazywa się (kolejność wyszukiwania)
Ustaw wartość Tak "Dossier du document pointant" : Udostępnia bieżący folder dokumentu.
CATIA poszuka tabeli w folderze, w którym mamy produkt i gdzie znajdują się udziały.
Uwaga: moją pierwszą odpowiedzią jest wysłanie pliku do konsultacji bez tabeli, łatwiej jeśli osoba, do której wysyłasz nie musi modyfikować danych.
1 polubienie
Świetnie, że idealnie odpowiadasz na moje pytanie.
Miałem włączoną opcję, ale prawdopodobnie jej nie używałem.
Tak więc, jeśli dobrze rozumiem, ponieważ moja opcja była włączona, wystarczy wpisać w linku tylko nazwę pliku Excela i powinno działać.
Do zobaczenia wkrótce
Nie, nie ma nic do roboty.
Wszystko, co musisz zrobić, to wysłać plik Excel i Część - Produkt do tego samego folderu.
Jeśli opcja jest włączona i przed opcją "Link Folder", CATIA rozpoczyna wyszukiwanie łączy nadrzędnych w lokalizacji, w której plik jest otwierany.
Nie robimy kopii zapasowych lokalnie (na stacji) i wolimy nie duplikować danych, więc pracujemy na serwerze.
W rezultacie mamy w kolejności wyszukiwania linki nadrzędne: (wyciąg z pomocy CATIA)
Folder łącza: Ścieżka bezwzględna zapisana w łączu, na przykład ścieżka użyta do zapisania dokumentu.
Folder dokumentu wskazującego: Bieżący folder dokumentu.
Folder względny: Podfolder o tej samej ścieżce początkowej.
Inne foldery: Lista folderów zdefiniowana przez użytkownika. (foldery na serwerze).
Dla Twoich potrzeb
Jeśli "Wskazujący folder dokumentów" znajduje się w czołówce, CATIA zaczyna się od niego. Jeśli nie może znaleźć pliku Excela w folderze, przechodzi do następnej opcji.
Edycja: to od twojego kolegi zależy, czy zmieni tę opcję, ponieważ to na jego stacji plik potomny nie znajduje pliku excela w tym samym folderze.