Tworzenie równoległego klipu na ekranie

Witam.

Korzystam z oprogramowania Solidworks Premium 2014. Właśnie zobaczyłem na Youtubie, że w wersji z 2017 roku można stworzyć równoległe ujęcie na ekranie. Nie widzę tej funkcji w 2014 roku. Czy istnieje, czy ma równoważny porządek?

Dziękuję

image13.jpg

@ wiking

Szczerze mówiąc, pracuję na SW 2017 premium 

i nigdy nie stworzyłem równoległego ujęcia na ekranie

Czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na to narzędzie?

Czy na pewno istnieje w 2017 roku?

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli muszę tworzyć plany, zawsze odwołuję się do istniejących referencji

więc biorę podstawowy plan

na którym rysuję linię i tworzę płaszczyznę prostopadłą do tej linii 

@+

3 polubienia

Witam

jeśli wierzyć pomocy SW dotyczącej tej funkcji, pojawiłaby się ona dopiero w 2016 roku, ponieważ pomoc nie jest dostępna dla poprzednich wersji ...

Pozdrowienia

2 polubienia

I podobnie jak gt22 , nigdy nie korzystałem z tej funkcji...

1 polubienie

Uważam, że jest to dość praktyczne. Orientujesz pomieszczenie według własnego uznania, klikasz "Utwórz równoległe ujęcie na ekranie" i to wszystko.

Osobiście mam DUŻO problemów ze stworzeniem planów. Nigdy nie wiem, które referencje wybrać. Może to zabrzmi głupio, ale i tak Solidworks sprawia mi najwięcej kłopotów. Spędzam dużo czasu na tworzeniu płaszczyzn innych niż równoległe do powierzchni.

Zobacz te samouczki

Tworzenie planu samouczka Solidworks

https://www.google.com/search?q=creation+de+plan+solidworks+tutorial&rlz=1CDGOYI_enFR770FR778&hl=fr&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#sbfbu=1&pi=creation%20de%20plan%20solidworks%20tutorial

@+

Tak. Dawno nie widziałem tych filmów. W ogóle mi nie pomagają.

Zawsze mylę się z referencjami, które mogę podać. Myślę, że pozostanie moją drogą krzyżową...

Chodzi o to, że moim zdaniem nie masz odpowiedniego podejścia do kłody

Wyjaśnij, dlaczego potrzebujesz tak dużo planu

Który z + jest super hiper ważny w dzienniku parametrycznym 

wiedzieć, jak podać prawidłowe współrzędne odniesień do planu

Są one początkiem części 

Jest to również podstawa dobrej funkcjonalności dziennika

@+

Na przykład, aby wywiercić otwory pod kątem wewnątrz rury. Rysuję linię konstrukcyjną pod kątem i w pozycji, która mnie interesuje, a potem mam problem ze stworzeniem ujęcia.

Oto prosty przykład: Muszę wykonać 2 wytłoczenia na powierzchnię tej tuby.

Ustawiam się, plan jest umieszczony poprawnie, ale nie mogę znaleźć drugiego odniesienia, które mógłbym podać, aby potwierdzić plan. To musi być kompletna głupota, ale bardzo często blokuję la_dessus.

image_13.jpg

Na Twoim przykładzie

1 Jak stworzyłeś swoją tubę ?

pokaż mi oryginalne plany

@+

W porządku. Znalazłem to. Drugim odniesieniem, które należy podać, jest powierzchnia rury.

Nie wiem, dlaczego często natykam się na tego rodzaju problemy, muszę być

trochę.

Musimy pozostać/powrócić do podstaw geometrii dla definicji płaszczyzny.
Stamtąd, jeśli masz te podstawy, powinieneś być w tym lepszy.

Mówiąc prościej, płaszczyzna musi być ustawiona (poprzez odległość, zbieg okoliczności, styczność) i zorientowana (równoległość, kąt, prostopadłość).
W zależności od wybranych encji potrzebne będą od 1 do 3 ograniczeń. Można również myśleć w kategoriach izostateyzmu i stopnia swobody.

1 polubienie