Korzystam z oprogramowania Solidworks Premium 2014. Właśnie zobaczyłem na Youtubie, że w wersji z 2017 roku można stworzyć równoległe ujęcie na ekranie. Nie widzę tej funkcji w 2014 roku. Czy istnieje, czy ma równoważny porządek?
Uważam, że jest to dość praktyczne. Orientujesz pomieszczenie według własnego uznania, klikasz "Utwórz równoległe ujęcie na ekranie" i to wszystko.
Osobiście mam DUŻO problemów ze stworzeniem planów. Nigdy nie wiem, które referencje wybrać. Może to zabrzmi głupio, ale i tak Solidworks sprawia mi najwięcej kłopotów. Spędzam dużo czasu na tworzeniu płaszczyzn innych niż równoległe do powierzchni.
Na przykład, aby wywiercić otwory pod kątem wewnątrz rury. Rysuję linię konstrukcyjną pod kątem i w pozycji, która mnie interesuje, a potem mam problem ze stworzeniem ujęcia.
Oto prosty przykład: Muszę wykonać 2 wytłoczenia na powierzchnię tej tuby.
Ustawiam się, plan jest umieszczony poprawnie, ale nie mogę znaleźć drugiego odniesienia, które mógłbym podać, aby potwierdzić plan. To musi być kompletna głupota, ale bardzo często blokuję la_dessus.
Musimy pozostać/powrócić do podstaw geometrii dla definicji płaszczyzny. Stamtąd, jeśli masz te podstawy, powinieneś być w tym lepszy.
Mówiąc prościej, płaszczyzna musi być ustawiona (poprzez odległość, zbieg okoliczności, styczność) i zorientowana (równoległość, kąt, prostopadłość). W zależności od wybranych encji potrzebne będą od 1 do 3 ograniczeń. Można również myśleć w kategoriach izostateyzmu i stopnia swobody.