Tworzenie powierzchni na podstawie skanu 3D

Cze wszystkim

W ramach projektu rekonstrukcji powierzchni ze skanu 3D w Rhinoceros 3D.

Muszę zamodelować różne powierzchnie modelu samochodu na podstawie modelu fizycznego.

Idealnie byłoby stworzyć powierzchnię dla każdego komponentu: maski, błotnika itp. (a tym samym móc zarządzać każdym elementem niezależnie, a także być bardziej precyzyjnym w tworzeniu powierzchni pożądanego komponentu).

Zanim przedstawię różne drogi, które zbadałem, jeśli czytelnik mojego pytania ma podejście, które zna i które daje dobre wyniki, jestem zainteresowany.

Na chwilę oto gdzie jestem:

Wykonuję skan 3d modelu, który daje mi siatkę. Importuję ten plik do rhino do pracy.

-Moim pierwszym krokiem była chęć wyodrębnienia przekrojów z siatki, a następnie chęć utworzenia powierzchni po sekcji.

PROBLEM: na odcinkach wychodzących z siatki pojawiają się krzywe, które często są przerywane i dalekie od "harmonijnych" w tworzeniu powierzchni. Wyobraź sobie, że bierzesz podłużny przekrój maski samochodu, krzywa byłaby gładka i harmonijna, podczas gdy ta, którą otrzymuję, jest pełna szumów ze skanu.

-Próbowałem utworzyć powierzchnię bezpośrednio z siatki, ale znowu ta powierzchnia jest ziarnista z powodu szumu skanowania. Powinien być wygładzony, ale nie udało mi się uzyskać przekonującego wyniku.

-jeszcze na przykładzie maski przeciągnąłem linię prostą między 2 skrajnościami maski (np. od podstawy przedniej szyby do drugiego końca maski), następnie dodałem punkty kontrolne po prawej stronie, aby zmodyfikować ją ręcznie i tym samym sprawić, by jak najwierniej podążała za krzywizną maski. Ale w przypadku punktów kontrolnych wynik po raz kolejny nie jest harmonijny.

Myślę, że przedstawiłem zarys moich badań, wyrywając sobie na nim włosy z głowy przez kilka dni, może być tak, że zapomniałem o innych krokach, które podjąłem.

Dla przypomnienia, udało mi się zdobyć kartotekę nosorożca od osoby, która wykonywała tę pracę w przeszłości, ale nie mam możliwości skontaktowania się z nim, aby zapytać, jak to zrobił. Umieszczam zrzut ekranu tego pliku, abyś miał wyobrażenie o tym, co próbuję uzyskać (i być może był w stanie wykryć, jak ta osoba to zrobiła).

Z góry dziękuję wszystkim, którzy mogą mi pomóc lub przynajmniej poprowadzić mnie w kierunku rozwiązania.

PS: Dodaję drugi zrzut ekranu tego, co pojawia się, gdy "odkrywam" wszystkie obiekty stworzone przez osobę stojącą za tym plikiem

Witam

Zazwyczaj możliwe jest zintegrowanie plików rhino bezpośrednio z oprogramowaniem.

http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/c_Rhino_Files.htm

Czy próbowałeś tej procedury?

Pozdrowienia