Chciałbym utworzyć złożenie, które można modyfikować, tzn. chciałbym zmodyfikować parametry wymiarowe części, które są częścią zespołu, a następnie zapisać ten nowy zespół w innym folderze.
W celu zabezpieczenia szablonu podstawowego chciałbym, aby parametry po zapisaniu go jako (jak dla szablonu części) wróciły do swoich początkowych wartości w pliku źródłowym szablonu.
Nie chcę tworzyć iEnsemble, ponieważ moje prace zawsze mają różne wymiary (bez tworzenia katalogu).
Witam i dziękuję za link do youtube, ale nie jest on odpowiedni.
Oto przykład, który nieco bardziej wyjaśnia problem :
Mam zestaw części, kawałek A przymocowany do pokoju B.
Mam powiązany plan reprezentujący to zgromadzenie.
Chcę, aby użytkownik mógł otworzyć szablon zespołu zawierający te 2 części z wiązaniami. I że te 2 kawałki to też szablony. Oznacza to, że użytkownik zawsze ma ten sam zestaw jako szablon (te same wymiary).
Użytkownik zmieni wymiary, takie jak wysokość A, i może zapisać zmodyfikowany zespół w katalogu kontrolnym.
Teraz, mimo że zespół będzie nową jednostką, zawsze będą istniały odwołania do A, części, której używam w moim szablonie zestawu.
Jeśli więc użytkownik zmieni wysokość A, następny użytkownik będzie miał inny szablon montażu niż początkowy.
@gt22: Rzeczywiście, źle przeanalizowałem te filmy! Bez dźwięku w biurze trudniej było ;) zrozumieć!
Właśnie zrobiłem więc test, zapisując mój szkielet jako szablon, tzn. użytkownicy przejdą do otworu Inventora w "Nowy" i wybiorą odpowiednią część szkieletu. Po otwarciu tego szablonu użytkownik będzie mógł zmodyfikować wszystkie parametry, które chce, a następnie "opublikować" te części za pomocą narzędzia "Utwórz komponenty".
Z drugiej strony jest to trochę za dużo manipulacji katalogami.
Zamierzam wypróbować inną metodę, o której przeczytałem na tym forum w odniesieniu do Vault, którą również chcemy zainstalować i która mogłaby poradzić sobie z tego rodzaju problemem z linkami z kopiami zestawu.
Muszę też zobaczyć powiązanie szablonu planu z lokalizacją widoków itp. poprzez stworzenie linków z nowymi elementami!
Dziękuję za te filmy, w każdym razie nauczę się korzystać z tych funkcji!