Tworzenie szablonu zespołu [Autodesk Inventor]

Cze wszystkim

Chciałbym utworzyć złożenie, które można modyfikować, tzn. chciałbym zmodyfikować parametry wymiarowe części, które są częścią zespołu, a następnie zapisać ten nowy zespół w innym folderze.

W celu zabezpieczenia szablonu podstawowego chciałbym, aby parametry po zapisaniu go jako (jak dla szablonu części) wróciły do swoich początkowych wartości w pliku źródłowym szablonu.

Nie chcę tworzyć iEnsemble, ponieważ moje prace zawsze mają różne wymiary (bez tworzenia katalogu).

Nie chcę też przechodzić przez rozwój iLogic.

Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem?

Dziękuję!

Witam

Z jakiego oprogramowania korzystasz? Być może go poinformowałeś, ale my go nie widzimy.

Witam

Korzystam z programu Autodesk Inventor 2015

Tworzenie szkieletu i wieloobiektowego

Zobacz ten samouczek, między innymi są 4 w tej samej funkcji ref

Pozwala to na określenie wielkości kawałków względem siebie

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o2JX_pjcXJc

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HQpTIPXPEUw

@+ ;-))

1 polubienie

Witam i dziękuję za link do youtube, ale nie jest on odpowiedni.

Oto przykład, który nieco bardziej wyjaśnia problem :

Mam zestaw części, kawałek A przymocowany do pokoju B.

Mam powiązany plan reprezentujący to zgromadzenie.

Chcę, aby użytkownik mógł otworzyć szablon zespołu zawierający te 2 części z wiązaniami. I że te 2 kawałki to też szablony. Oznacza to, że użytkownik zawsze ma ten sam zestaw jako szablon (te same wymiary).

Użytkownik zmieni wymiary, takie jak wysokość A, i może zapisać zmodyfikowany zespół w katalogu kontrolnym.

Teraz, mimo że zespół będzie nową jednostką, zawsze będą istniały odwołania do A, części, której używam w moim szablonie zestawu.

Jeśli więc użytkownik zmieni wysokość A, następny użytkownik będzie miał inny szablon montażu niż początkowy.

Czy uważasz, że funkcja iCopy może mi pomóc?

@ aurelien jeśli ci to nie odpowiada nie mam innego solucji

Czy oglądałeś powyższe filmy?

Wszystko jest jednak konfigurowalne

i nie chcesz tworzyć biblioteki

Teraz, jeśli chcesz wrócić, po prostu zachowaj początkowe referencje na planie referencji nazwy

A kiedy zmieniasz swoje kursy, zmieniasz również ref na nie i zapisujesz go jako taki

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ci się to nie podoba

@+ ;-))

@gt22: Rzeczywiście, źle przeanalizowałem te filmy! Bez dźwięku w biurze trudniej było ;) zrozumieć!

Właśnie zrobiłem więc test, zapisując mój szkielet jako szablon, tzn. użytkownicy przejdą do otworu Inventora w "Nowy" i wybiorą odpowiednią część szkieletu. Po otwarciu tego szablonu użytkownik będzie mógł zmodyfikować wszystkie parametry, które chce, a następnie "opublikować" te części za pomocą narzędzia "Utwórz komponenty".

Z drugiej strony jest to trochę za dużo manipulacji katalogami.

Zamierzam wypróbować inną metodę, o której przeczytałem na tym forum w odniesieniu do Vault, którą również chcemy zainstalować i która mogłaby poradzić sobie z tego rodzaju problemem z linkami z kopiami zestawu.

Muszę też zobaczyć powiązanie szablonu planu z lokalizacją widoków itp. poprzez stworzenie linków z nowymi elementami!

Dziękuję za te filmy, w każdym razie nauczę się korzystać z tych funkcji!

(Wyjaśnię metodę po rozwiązaniu)

Klasa A+!

1 polubienie

Jeśli oglądałeś i analizowałeś te filmy 

możesz bezpośrednio z modelu 3D modyfikować wymiary, wystarczy przejść do drzew i zmodyfikować odpowiednią stronę lub wymiary

więc dla mnie ten temat jest zamknięty (tak rozwiązany)

Dla Ciebie musi być tak samo

Możesz zamknąć ten wątek i otworzyć inny, aby uzyskać dodatkowe tematy

@+ ;-))

Przeszedłem więc przez Vault, co znacznie ułatwia zadanie!

Ale dziękuję za skierowanie mnie gt22!

1 polubienie