Witam
Szukam możliwości wstawienia do zespołu wstępnie zarejestrowanej części (z modelu), której wymiary mogą być zgodne z ograniczeniami nałożonymi od momentu montażu.
Czy jest to możliwe?
Witam
Szukam możliwości wstawienia do zespołu wstępnie zarejestrowanej części (z modelu), której wymiary mogą być zgodne z ograniczeniami nałożonymi od momentu montażu.
Czy jest to możliwe?
Witaj @vincent.slb
tworząc swoją część w zespole
Wyciągnięcie między 2 płaszczyznami (jest to wartość odsunięcia tych płaszczyzn, która określi rozmiar Twojej części
jeśli dobrze zrozumiałem problem ;-)
@+
Witaj @gt22,
W rzeczywistości chcę zaimportować część z modelu, aby uniknąć przerysowywania wszystkiego. W tym przypadku ograniczenia, które dodaję, prowadzą do sprzeczności w moim utworze.
Na podstawie dowodu @vincent.slb
więc odtworzenie nowego utworu jest moim zdaniem lepsze
Więc zabierasz z powrotem swój kawałek, przekształcasz go za pomocą ograniczeń do planu i zmieniasz nazwę tej części
Zależy to również od rodzaju pomieszczenia
@+
Udało się!
Dziękuję!!
Po rozciągnięciu go na osi X, aby dostosować mebel do przestrzeni, chciałbym móc zrobić to samo na osi Z, a nawet na trzech osiach.
Czy mogę skojarzyć wymiar szkicu z odsunięciem między dwiema płaszczyznami (jak w przypadku użycia funkcji wyciągnięcia między dwiema płaszczyznami)?
Za pomocą szkiców 3D?
@vincent.slb
Rozsądniej byłoby zacząć
Aby wyjaśnić problem związany z Twoją prośbą
Od samego początku
A więc model mebla
że chcemy mieć możliwość modyfikowania boków w XYZ
obrazy, plik części (w parasolid), aby umożliwić odczyt dla wszystkich
byłoby mądre
Dodatek DriveWorks jest przeznaczony dla
w przeciwnym razie utwórz meble w zespole
i upewnij się, że wszystkie części wspomnianego zespołu są ograniczone przez ramę zewnętrzną
W takim przypadku wszystko pójdzie za ciosem
@+
Witam
Dla tych, którzy produkują tylko meble lub rzeczy drewniane, lepiej jest wyposażyć się w SWOOD full SW kompatybilny i w pełni parametryczny (patrz na końcu filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=k85ddpFsDZY
Pozdrowienia
Na tym etapie znaleziono rozwiązanie na podstawie porad gt22
Stworzenie szkicu 3D,
Tworzenie planów referencyjnych (po 1 na ścianę),
Odniesienie do geometrii szkicu 3D w odniesieniu do płaszczyzn odniesienia,
Utwórz szablon części.
W związku z tym geometria prowadzona przez szkic 3D będzie zgodna z wymiarami wskazanymi przez płaszczyzny odniesienia. Będą one używane do parametryzacji części w kontekście złożenia.
Jeśli ktoś ma bardziej wydajną metodę pod solidworks pro to jestem zainteresowany. W przeciwnym razie od czasu do czasu pójdę zobaczyć driveworks lub swood.