Tworzenie modelu części rozciąganej w celu wstawienia do kontekstu zespołu

Witam

Szukam możliwości wstawienia do zespołu wstępnie zarejestrowanej części (z modelu), której wymiary mogą być zgodne z ograniczeniami nałożonymi od momentu montażu. 

Czy jest to możliwe?

Witaj @vincent.slb 

tworząc swoją część w zespole 

Wyciągnięcie między 2 płaszczyznami (jest to wartość odsunięcia tych płaszczyzn, która określi rozmiar Twojej części 

jeśli dobrze zrozumiałem problem ;-)

@+

Witaj @gt22,

W rzeczywistości chcę zaimportować część z modelu, aby uniknąć przerysowywania wszystkiego. W tym przypadku ograniczenia, które dodaję, prowadzą do sprzeczności w moim utworze.

1 polubienie

Na podstawie dowodu @vincent.slb 

więc odtworzenie nowego utworu jest moim zdaniem lepsze 

Więc zabierasz z powrotem swój kawałek, przekształcasz go za pomocą ograniczeń do planu i zmieniasz nazwę tej części 

Zależy to również od rodzaju pomieszczenia 

@+

1 polubienie

Udało się!

Dziękuję!!

Po rozciągnięciu go na osi X, aby dostosować mebel do przestrzeni, chciałbym móc zrobić to samo na osi Z, a nawet na trzech osiach. 

Czy mogę skojarzyć wymiar szkicu z odsunięciem między dwiema płaszczyznami (jak w przypadku użycia funkcji wyciągnięcia między dwiema płaszczyznami)?

Za pomocą szkiców 3D?

@vincent.slb

Rozsądniej byłoby zacząć 

Aby wyjaśnić problem związany z Twoją prośbą 

Od samego początku 

A więc model mebla 

że chcemy mieć możliwość modyfikowania boków w XYZ

obrazy, plik części (w parasolid), aby umożliwić odczyt dla wszystkich

byłoby mądre 

Dodatek DriveWorks jest przeznaczony dla

w przeciwnym razie utwórz meble w zespole 

i upewnij się, że wszystkie części wspomnianego zespołu są ograniczone przez ramę zewnętrzną 

W takim przypadku wszystko pójdzie za ciosem

@+

1 polubienie

Witam

Dla tych, którzy produkują tylko meble lub rzeczy drewniane, lepiej jest wyposażyć się w SWOOD full SW kompatybilny i w pełni parametryczny (patrz na końcu filmu.

https://www.youtube.com/watch?v=k85ddpFsDZY

Pozdrowienia

1 polubienie

Na tym etapie znaleziono rozwiązanie na podstawie porad gt22

Stworzenie szkicu 3D,

Tworzenie planów  referencyjnych (po 1 na ścianę),

Odniesienie do geometrii szkicu 3D w odniesieniu do płaszczyzn odniesienia,

Utwórz szablon części.

W związku z tym geometria prowadzona przez szkic 3D będzie zgodna z wymiarami wskazanymi przez płaszczyzny odniesienia. Będą one używane do parametryzacji części w kontekście złożenia.

Jeśli ktoś ma bardziej wydajną metodę pod solidworks pro to jestem zainteresowany. W przeciwnym razie od czasu do czasu pójdę zobaczyć driveworks lub swood.

1 polubienie