Tworzenie promienia w szkicowaniu 3D

Cze wszystkim 

Muszę utworzyć promień między dwoma niewspółpłaszczyznowymi łukami kołowymi w szkicu 3D, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić. 

Czy ktoś ma pomysł? Ostatecznym celem jest wykonanie zamachu zgodnie z tym szkicem. 

Umieściłem obraz ilustracyjny w komputerze.

pb_rayon_esquisse_3d.png

Witam

Funkcja opuszczania szkicu...

@+

Edit: ups napisałem bez sprawdzania przepraszam, nie działa na 2 łukach, 

Musisz utworzyć splajn przechodzący przez punkt na każdym łuku i związać go stycznością...

2 polubienia

Splajn lub łuk 3-punktowy, jak mówi Coyote.

Punkty mogą jednak znajdować się w dowolnym miejscu na łukach.

Mała sztuczka, aby upewnić się, że nie otrzymasz złego planu, ujęcia można wybierać za pomocą "TAB".

Jednym z rozwiązań jest kontynuowanie budowy; Na przykład zaczynając od kuli, którą opróżniasz, aby uzyskać pożądane łuki. Następnie wykonujemy pozostawienie między 2 stronami z funkcją. Następnie wykonujemy szkic 3D i konwertujemy 3 interesujące nas łuki; Otrzymujemy 3 styczne łuki (2 łuki + zaokrąglenie) w przestrzeni. Chowamy kulę.

3 łuki mogą być używane jako ścieżka skanowania (patrz załączony obraz)

conge_en_3d.jpg
1 polubienie

Inna możliwość: zamknij obrys 2 łuków, tak aby mieć 2 płaszczyzny, które stykają się z miejscem, w którym chcesz odejść. Następnie odejdź z 2 strzałów.

Następnie wykonujemy szkic 3D, w którym obracamy pożądane krawędzie.

conge_en_3d_3.jpg

Witam

Ze swojej strony zdecydowałbym się na łuk trzypunktowy, dodając relacje styczności i promień.

Klasa A+

capture2.jpg
4 polubienia

Możesz wykonać pojedynczy szkic 3D do skanu, w przeciwnym razie możesz utworzyć plan połączenia dwóch szkiców