Cze wszystkim
Muszę utworzyć promień między dwoma niewspółpłaszczyznowymi łukami kołowymi w szkicu 3D, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić.
Czy ktoś ma pomysł? Ostatecznym celem jest wykonanie zamachu zgodnie z tym szkicem.
Umieściłem obraz ilustracyjny w komputerze.
pb_rayon_esquisse_3d.png
Witam
Funkcja opuszczania szkicu...
@+
Edit: ups napisałem bez sprawdzania przepraszam, nie działa na 2 łukach,
Musisz utworzyć splajn przechodzący przez punkt na każdym łuku i związać go stycznością...
2 polubienia
Splajn lub łuk 3-punktowy, jak mówi Coyote.
Punkty mogą jednak znajdować się w dowolnym miejscu na łukach.
Mała sztuczka, aby upewnić się, że nie otrzymasz złego planu, ujęcia można wybierać za pomocą "TAB".
Jednym z rozwiązań jest kontynuowanie budowy; Na przykład zaczynając od kuli, którą opróżniasz, aby uzyskać pożądane łuki. Następnie wykonujemy pozostawienie między 2 stronami z funkcją. Następnie wykonujemy szkic 3D i konwertujemy 3 interesujące nas łuki; Otrzymujemy 3 styczne łuki (2 łuki + zaokrąglenie) w przestrzeni. Chowamy kulę.
3 łuki mogą być używane jako ścieżka skanowania (patrz załączony obraz)
conge_en_3d.jpg
1 polubienie
Inna możliwość: zamknij obrys 2 łuków, tak aby mieć 2 płaszczyzny, które stykają się z miejscem, w którym chcesz odejść. Następnie odejdź z 2 strzałów.
Następnie wykonujemy szkic 3D, w którym obracamy pożądane krawędzie.
conge_en_3d_3.jpg
Witam
Ze swojej strony zdecydowałbym się na łuk trzypunktowy, dodając relacje styczności i promień.
Klasa A+
capture2.jpg
4 polubienia
Możesz wykonać pojedynczy szkic 3D do skanu, w przeciwnym razie możesz utworzyć plan połączenia dwóch szkiców