Tworzenie bazy danych profili

Witam 

Chcę stworzyć bazę danych znormalizowanych profili do zespołów spawanych na CATIA, aby móc je ponownie wykorzystać i wytłaczać je tylko na liniach prowadzących. Znalazłem tę procedurę w Internecie: 

https://cao-3d-pro.com/dassault-catia/dassault-copie-optimisee/dassault-catia-copie-optimisee-creer-chassis/

z drugiej strony CATIA nie rozpoznaje moich profili (które są w . CATPart, wytłaczane przekroje o grubości 1 mm) jako dokumenty do zaimportowania. Wiem, że w Solidworks można tworzyć złożenia spawane mechanicznie przy użyciu znormalizowanych profili w pliku . SLDLFP . Przekonwertowałem je na . CATPart, ale jak mówię, CATIA ich nie akceptuje. 

Czy ktoś ma pomysł, jak stworzyć .part, który może być używany jako dokument na przykład? 

Z góry dziękuję. 

Witam

Dlaczego nie poszukać biblioteki w formacie DXF lub DWG. Normalnie byłyby one użyteczne...

1 polubienie

Zobacz ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=JbzKiwUEVUo

@+

3 polubienia

Witam.

Ten. CATPart jest plikiem CATIA V5, konwersja pliku SolidWorks może uzyskać tylko bryłę i kilka szkieletów, jeśli zostanie uwzględniona w konwersji.

Zoptymalizowane kopie mogą faktycznie zaspokoić Twoje potrzeby , jest to mechanizm do rekonstrukcji sekwencji projektowej w tym samym lub nowym środowisku, w tym celu konieczne jest, aby elementy (funkcje) miały historię budowy CATIA, zwłaszcza rodzice, jak w Twoim przypadku (nadrzędna linia konstrukcyjna kierunku wytłaczania profilu).

Jeśli odzyskałeś bryłę, bardzo łatwo jest zaimportować jej kontur do szkicu.

Inny sposób: jak wskazuje link do @gt22 ma moduł "Struktura", jest on do tego stworzony i musi polegać na bibliotece standardowych i niestandardowych profili, tak jak w przypadku SolidWorks. (Nie mam tego modułu).

Edycja: Przyjrzałem się procedurze, która pokazuje, jak stworzyć szkielet (strukturę podwozia), ale nie pokazuje, jak tworzyć zoptymalizowane kopie (standardowe profile, ani katalog umożliwiający dostęp do nich).

W tym miejscu mogę ci pomóc, w której wersji Catii jesteś ty.

Re-EDIT, nie obudziłem się dziś rano, procedura jest obok, więc dzięki temu masz wszystkie informacje, dla uproszczenia, pod funkcjami wytłaczania kieszeni jest opcja "pogrubienia" itp., Pozwala to uniknąć rysowania podwójnych linii profili (oczywiście gdy mają stałą grubość).

2 polubienia

Witam, wydaje mi się, że można wstawiać bryły (takie jak kwadrat, kula, ...   bez szkicowania) bezpośrednio z menu Wstaw, a następnie użyj funkcji kieszeni.